Test: Nokia 5220 XpressMusic

En tøff musikkmobil med en helt unik utforming - og noen mangler.

Test: Nokia 5220 XpressMusic
Publisert

Det er nesten så en skulle tro finnene har tatt seg en kraftig slurk når de har designet Nokia 5220: Designet er hundre prosent skjevt. Og når den i tillegg er utstyrt med et lys på baksiden som blinker i takt med musikken, får vi en følelse av at Finland er ute etter å skape diskostemning.

Fargeklatten 5220 føyer seg inn i den etter hvert så lange rekken av Nokias musikkmobiler, lansert under drakten XpressMusic. Denne modellen kan derfor risikere å blekne litt i mengden fordi den mangler noen vesentlige funksjoner. Heldigvis er det også en veldig rimelig mobil, og vi synes du får mye for pengene.

Det mest iøynefallende er altså den asymmetriske utskjæringen. Noe eksklusivt preg bærer den derimot ikke, det er heller en tøff sammensetning av fargesprakende plast. Vår testversjon hadde røde striper langs kantene, men modellen kommer også i blått eller grønt.

Trykk her for å se hovedsiden med alle mobil-testene!

Superlett.

Valget av materialet har dessuten gjort den überlett, med sine 78 gram er den knapt merkbar i en bukselomme. Selv om hele mobilen består av plast har den et godt gripefeste, noe den stripete teksturen på baksiden sørger for.

På sidene finner du noen hendige hurtigknapper. Til venstre sitter tre plastknapper som skal gjøre manøvreringen mellom play/pause og det å skifte sang fra forrige til neste, mye raskere. Knappene fungerer stort sett greit, men vår testversjon vil ikke la oss å gå tilbake. Den øverste knappen som styrer forrige er rett og slett livløs, en produksjonsfeil på vår testmodell, altså.

Volumknappene til høyre fungerer derimot bra, selv om de tidvis kan bli litt vel tilgjengelig. Skal du skifte sang med hurtigknappene på motsatt side, er det lett å komme borti volumknappene samtidig. Plasseringen fungerer derimot utmerket under telefonsamtaler, og gjør det lett å justere lyden.

Lydkvaliteten oppleves som god, selv om maksvolumet godt kunne vært høyere.

Brønn for minnekort ligger på høyresiden av telefonen, og et MicroSD-kort med plass til 512 MB følger med. Det er ikke rare plassen hvis du har mange sanger. Leseren støtter kort på opptil 2 GB, men også det synes vi er litt skuffende med tanke på at Nokia med denne modellen vil sette fokus på stor musikkopplevelse. Det blir i så fall med en liten musikksamling.

Behagelige taster.

Knappene er myke og passelig store. Det eneste som oppleves litt kronglete er knappen i midten. Den sitter litt dypt, er litt tung å treffe og du må derfor holde tunga rett i munnen når du skal navigere i menyen. En annen ting er at plastknappene fort blir fettete i klamme hender.

Menysystemet er standard S40, Nokias enklere og velkjente Symbian-alternativ.

Menyen reagerer raskt, og det går fort å bla seg gjennom valgene. Enkelte av undermenyene kunne likevel med fordel ha vært plassert litt mer strategisk. For eksempel tar det litt tid å manøvrere seg inn i meldingsboksen, den første undsermenyen vi støter på er ”Galleri”, og disse to skulle nok ha byttet plass.

Skjermen har en størrelse på 2 tommer og 240x320 oppløsning. Denne fungerer helt fint i normal belysning, men kan være vanskelig å lese i sterkt utendørslys. En annen ting vi opplevde var at vi måtte holde mobilen rett foran oss for å få et optimalt bilde, blir vinkelen litt skjev blir displayet uskarpt. Skjermen ble også fort ripete.

Ikke blits.

5220 har et 2-megapikslers kamera, noe som er helt greit, men likevel mindre enn det du burde kunne forlange slik mobilkameramarkedet ser ut akkurat nå. I tillegg mangler den noen vesentlige funksjoner som autofokus og blits, noe som gjør at du bare kan glemme å ta skarpe bilder innendørs.

Det sitter riktignok et lys på baksiden, men det har en helt annen funksjon: Å blinke i takt med musikken. En litt morsom finesse, selv om vi klarer oss helt fint uten. Ungdommen, derimot - de klarer seg sjelden lenger enn fire minutter uten et blinkende lys av noe slag.

Mobilkameraet lar deg ta både portrettbilder og landskapsbilder, og maksimal størrelse er 1600 x 1200 piksler.

foss (jpg 449 kB)

Etter vår mening holder kameraet god standard på utendørsbilder. Du kan se bildene vi har tatt med mobilen i fullformat her:

fargestifter (jpg 60 kB)


Se også flere bilder i bildespesialen til venstre.

Overvekt av diskant.

Ettersom 5220 lanseres i musikkdrakten XpressMusic, hadde vi kanskje forventet oss en litt bedre lydopplevelse. De medfølgende øreproppene holder langt fra mål, og leverer blant annet veldig mye diskant – og litt for mye klang og lite dybde.

Ettersom mobilen er utstyrt med 3,5mm utgang er det heldigvis mulig å bytte øreplugger, og lydkvaliteten ble betraktelig bedre når vi prøvde med et litt dyrere sett hodetelefoner.

Det er dessuten mulig å skru ned noe av den overdøvende diskanten ved hjelp av tonekontroll. Her kan du velge mellom flere ferdige innstillinger, i tillegg til at du kan stille inn din egen. I våre ører ble lyden mye bedre bare ved å bytte fra normal til pop under enkelte låter.

Mobilen støtter de fleste musikkformater (MP3, M4A, eAAC+, AAC og WMA), og en morsom oppdatering i musikkmenyen gjør at du kan se albumgrafikken samtidig som du spiller albumet.

Imponerende levetid.

Noe av det som kanskje er mest imponerende med denne mobilen, sett bort fra den lave prisen, er den lange batterilevetiden. Det overrasket oss en smule, ettersom modellen er så lett og slank. Men du kan altså spille musikk uavbrutt i opptil 24 timer, og det har aldri gått mindre enn tre dager før vi har måttet hente fram laderen.

Brukte vi telefonen lite (litt sms og noen samtaler hver dag) kunne den klare seg i fire dager.

Konklusjon.

Nokia 5220 gir deg mye for pengene. Modellen har mange funksjoner og batteriet holder lenge. Du får en helt grei musikkmobil som fint kan vikariere for de fleste MP3-spillere. Det skjeve designet gir mobilen et sprekt løft og den vil nok uten tvil komme til å trigge må-ha-faktoren i ungdommelige kretser.

Dette er likevel ikke en mobil for de mer kresne. Mobilkameraet og mangel på blits trekker ned, det gjør også de svake øretelefonene. Det er dessuten et stort minus at en musikkmobil ikke har plass til mer enn 2 GB minnebrikke. Mobilen støtter heller ikke 3G.

Trykk her for å se hovedsiden med alle mobil-testene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer