TEST: Nokia N82 - mobilen som har alt

Nokia N82 imponerer selv bortskjemte testjournalister.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Ser du på spesifikasjonene har N82 omtrent alt som er verdt å ha. Her får du blant annet et 5-megapiksler-kamera, super-3G, wlan, og innebygget GPS - for å nevne noe.

Men gode spesifikasjoner betyr ikke at mobilen automatisk er god, og etter at N81 lagde solide riper i lakken hos våre finske venner var det ikke fritt for at vi gledet oss stort til å legge kleptopølsene på den nye supermodellen.

Og vi kan like godt si det med en gang: Den imponerer.

Førsteinntrykk.

I motsetning til N95 er ikke dette en skyvetelefon, noe som også gjør den litt lenger enn sine kolleger. Trøsten får være at den er slankere, og at stålfronten gir den et eksklusivt inntrykk. Vær likevel oppmerksom på at den speilblanke overflaten lett tiltrekker seg fingermerker, så her vil du nok finne fram pussefilla oftere enn du hadde tenkt.

Til å begynne med stusset vi riktignok over de svært spisse tastene, som minner om de du får på Sony Ericssons K850i. Etter litt tilvenning synes vi derimot de fungerer meget bra.

Trykk på play-knappen under for å se oversiktsvideo av mobilen:

Last ned: Nokia N82 -dingz (m4v 22 285 kB)
Du kan også laste den ned her:

I pakken følger det med headsett med fjernbetjening av radio og MP3-spiller, AV-kabler for tilkobling til flatTVen, et minnekort på 2GB og lader. Dessverre har Nokia gått over fra mini-USB til mikro-USB for kjapp overføring av filer, og utrolig nok har de ikke lagt ved en slik kabel i pakken. Dette er et unødvendig irritasjonsmoment, spesielt ettersom mikro-USB kabler per dags dato ikke finnes i alle butikker.

OPPDATERT: Én av våre lesere forteller dog at han fikk med micro-USB-kabel i sin N82-eske, så her bør du sjekke med selger om det faktisk følger med eller ikke.

Men så over til innmaten, for det er her N82 virkelig briljerer.

Surferens beste venn.

Med både 3G og EDGE i samme telefon slipper du å sitte igjen med GPRS-hastighet når du befinner deg i områder uten 3G-dekning. I tillegg har Nokia utstyrt telefonen med HSDPA, som åpner for en nedlastinghastighet på teoretiske 3.6 Mbit/s. Med innebygd wlan kan du også koble telefonen mot et trådløst nettverk slik at du kan surfe eller sjekke e-posten gratis.

Vi fikk dessverre ikke testet e-postleseren denne gangen, men ser ingen grunn til at ikke dette skal virke like bra som på tidligere Nokia-modeller. Teknikerne der ute vil forøvrig vite å sette pris på at den støtter både POP3, IMAP4 og SMTP, slik at du kan hente og sende e-post uten å bruke nettleseren.

Surfingen fungerte for øvrig veldig bra med Nokias innebygde nettleser, og det er selvsagt også mulig å installere Opera Mini om du skulle ønske det.

Nokias beste kameramobil?

Kameraet har altså 5 megapiksler (2592x1944 piksler), og, kanskje viktigere, her får du også en ordentlig blitz som gjør det mulig å ta svært gode innendørsbilder.

Dette er faktisk de beste mobilbildene undertegnede har tatt med en mobil noen gang, og når vi først er i gang: Fra du skyver opp kameralinsen tar det bare to sekunder før du kan knipse et bilde, dermed er det også mulig å få med seg de øyeblikkene som ofte glipper med andre mobilkamera.

Selve bildemenyen skjuler for øvrig flere avanserte innstillingsfunksjoner som ISO-innstillinger, fargetone, hvitbalanse, selvutløser og liknende. Selv må vi innrømme at vi kjørte alt på automatisk …

Innendørsbilde (jpg 863 kB)

NB: Du finner flere uredigerte bildeeksempler og skremmende julebordsbilder i den store bildespesialen av og med mobilen til venstre for denne teksten!

Merk deg at N82 har hurtigtaster for kamera, galleri og volum på høyresiden, så når du tar bilder med det store kameraet holder du mobilen omtrent som du ville holdt et vanlig digitalkamera.

Også videokameraet (640 x 480 piksler, videoinnspilling med opptil 30 bilder per sekund) må sies å være bra, selv om vi ikke går god for Nokias påstand om DVD-kvalitet.

Innebygget GPS.

I likhet med N95 leveres N82 med Nokia-maps, og denne gangen har vi tatt GPS-delen på en ordentlig testtur.

Det vi liker er at N82 har blitt langt raskere enn N95 til å få kontakt med satelittene. Der sistnevnte ofte lot deg vente i et minutt eller to, tar det deg nå kun få sekunder å få kontakt. Tatt i betraktning at dette er en mobil er det også relativt enkelt å legge inn adresser og å lagre favoritter.

I praktisk bruk fungerer GPSen meget bra så lenge du oppfører deg i byen eller tettbygd strøk. Der guides du stort sett direkte fram til målet både kjapt og enkelt. Vi er også imponert over hvor kjapp den er til å beregne ny rute når du kjører utenom den angitte veien.

Men: GPSen er ikke helt til å stole på når du beveger deg i mer grisgrendte strøk.

Trykk på play-knappen under for å se GPSen i aksjon!
Du kan også laste den ned her:Vi tok en harrytur til Charlottenberg i Sverige, og etter å ha lagt inn målet – Systembolaget, hvis du må vite det - satte vi av gårde. Det tok imidlertid ikke lang tid før GPSen ville ha oss av E6en og inn på noen småveier, og vel vitende om at GPSen sto innstilt på ”Raskeste rute” fulgte vi rådet. Det burde vi ikke ha gjort. Vi fikk først 15 minutter på en svingete småvei, og akkurat når vi trodde vi nærmet oss sivilisasjonen, så forsvant asfalten.

De neste 15 minuttene var på en svært isete og svingete grusvei, antagelig ikke så langt fra stedet der de spiller inn neste episode av ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”.

Nå endte for øvrig historien med at vi kom fram til slutt, selv om ekstraruten ga oss 30 minutter lenger i bilen enn nødvendig. Vel framme i Charlottenberg konstaterte vi imidlertid at Nokia Maps heller ikke hadde registrert at polet hadde flyttet fra sentrum og til Olav Thons nye shoppingsenter.

For å komme helt fram endte vi altså opp med å måtte spørre en innfødt om veien. For en mannlig teknofreak er dette selvsagt et stort, personlig nederlag.

Hovedproblemet er at GPSen ikke alltid velger den logiske ruta. For når GPSen kun lar deg velge mellom den raskeste eller korteste ruta, får du ikke styrt unne krøtterstier som skremmer vettet av oss byfolk. Nå lar riktignok GPSen deg overstyre rutevalget manuelt ved å beregne ”alternativ rute”, men det forutsetter at du har en viss kunnskap om topografien der du ferdes – og det er jo ikke alltid tilfelle.

Vi er derfor todelte til GPS-funksjonen: Den fungerer godt i tettbygde strøk, men når ikke opp til de gode GPSene når du skal på langtur - til det er den ikke smart nok.

I daglig bruk.

Menyene er i kjent Nokia-stil (Symbian S60), og gir få om noen overraskelser.

Synkronisering av kontakter og notater mot Outlook går som en lek ved hjelp av Nokias PC-suite enten du bruker blåtann eller USB-kabelen, og vi liker også at det nå er mulig å dra filer direkte over til mobilen i stedet for å bruke de vanlige overføringsprogrammene (du ser bilder av dette i bildespesialen til venstre).

Liker du å spille er N82 også tilrettelagt for Nokias N-Gage satsning, som skal la deg prøve, laste ned og så kjøpe mobilspill. Per dags dato verar imidlertid ikke tjenesten operativ, så bortsett fra en sniktitt på de to demospillene har vi ikke vektlagt dette i testen.

Mobilen har i tillegg en god radio- og musikkdel. Lyden fra de medfølgende øreproppene var helt grei, og vi er storfornøyd med at du også kan koble til ditt eget headsett rett inn i minijack-inngangen. Som MP3-spiller fungerte N82 uansett brillefint under vår testperiode, og det eneste minuset her er at du ikke kan skifte spor via fjernkontrollen på ledningen.

dingz_best i test_100
dingz_best i test_100 Vis mer

Konklusjon.

Er du på jakt etter en mobil som har alt – ja, da er det bare å kjøpe.

N82 er en imponerende mobil, som kort fortalt gjør alt det N95 gjør - bare litt kjappere.

Vi har heller ikke glemt batteritiden, som har blitt mye bedre.

Under vår testperiode ladet vi mobilen hver andre eller tredje dag, og selv når du bruker den som GPS (som er en strømssluker av rang) holder batteriet lysår lenger enn på N95.

Det vil du garantert sette pris på i daglig bruk.

Trykk her for å komme til hovedsiden med alle mobiltestene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer