TEST: Nokia N95 8GB

En glitrende mobil har blitt bedre, men vi holder fortsatt en knapp på lillebror N82.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Da vi testet førsteutgaven av N95 ble vi omtrent fra oss av begeistring, og det eneste virkelige store minuset var batteritiden, som var langt under pari.

Et drøyt halvår senere kommer altså oppfølgeren, og spørsmålet er selvsagt om den fortsatt holder mål. For det er ingen tvil om at det har skjedd mye dette halvåret, og paradoksalt nok er kanskje den største konkurrenten antagelig Nokias egen N82, som vi og våre venner i DinSide ubeskjedent nok kåret til årets mobil i 2007.

Hva er nytt?

Hovedforskjellen fra forrige versjon er naturlig nok det økte minnet. For et innebygget flashminne på 8 GB gjør at du her har plass til det aller meste. Skjemstørrelsen på nye N95 har også økt fra 2,6 til 2,8 tommer (du finner sammenligningsbilder til venstre!).

Skjermens oppløsningen er fortsatt 240x320 piksler, og vi har registrert i enkelte forum at enkelte mener dette er i minste laget. Det er vi ikke enig i. Vi synes skjermen ser svært bra ut i praksis, også når du ser på bilder eller video.

Mediemobil for mediemoguler.

Med 8 GB å rutte med får de aller fleste av oss god plass til MP3-samlingen og ikke minst en drøss med filmklipp. Vår testmobil kom for øvrig med Spiderman 3-filmen ferdig installert, og selv om vi ikke ville byttet ut hjemmekinoen hadde vi fint klart å kose oss med en film eller to om vi hadde hatt en lang reise foran oss.

Som på den gamle N95 åpnes medieknappene ved å skyve dekselet nedover, og når du gjør dette vris samtidig skjermen over i widescreen-modus. Det er også i denne posituren du vil ta de fleste bildene, for da har du utløserknappen helt øverst til høyre på mobilen. Som på forgjengeren fungerer dette helt utmerket.

At N95 kan skyves både opp og ned er bare morsomt når du skal vise den fram til dine misunnelige venner. Dessverre gjør det også mobilen lite egnet til å ligge i bukselomma, for hver eneste gang dekselet beveger seg i den ene eller andre retningen så deaktiverer du faktisk tastelåsen. Dette er selvsagt pirk, men likevel noe vi la godt merke til når vi vekslet mellom N95en og N82

Også N95 er tilrettelagt for Nokias N-Gage satsning som skal la deg prøve, laste ned og så kjøpe mobilspill. Per dags dato er imidlertid ikke tjenesten operativ, så bortsett fra en sniktitt på de to demospillene har vi ikke vektlagt dette i denne testen heller.

N95 har ellers en god radio- og musikkdel, og vi er storfornøyd med at du også kan koble til ditt eget headsett rett inn i minijack-inngangen. Er musikkbiten viktig for deg bør du også merke deg at fjernkontrollen på N95 gir deg flere valg enn den du finner på N82, blant annet noe så banalt som det å skifte spor i MP3-samlingen din. Det er forøvrig meningsløst at akkurat dette ikke finnes på N82, men Nokia har vel bestemt seg for at det er N95-modellene som skal være musikkelskernes førstevalg.

Ikke alt like bra.

Vi liker for eksempel ikke at Nokia har fjernet linsedekselet som gamle N95 var utstyrt med. I tillegg til å beskytte linsen var det å vri dekselet til siden også en smart, og ikke minst kjapp måte å starte kameraet på.

Som på forgjengeren har du også her et 5 megapikslers kamera å rutte med, i tillegg til at du tar gode mobilvideoer med opptil 30 bilder i sekundet.

Dessverre har Nokia spart på blitzen på N95-modellene, noe som i praksis betyr at innendørsbilder blir langt bedre på Nokias egen N82, som altså er utstyrt med en langt kraftigere Xenon-blitz.

Se sammenligningsbilder her:

Bilde N95 inne (jpg 696 kB)


Stuebilde N95 8GB (jpg 454 kB)
Stuebilde N82 (jpg 863 kB)


Husk også at du får flere bilder av og med N95 8GB i bildespesialen til venstre for teksten.

Når du er utendørs blir riktignok ikke forskjellene fullt så store, men er kamerakvaliteten viktig for deg er det altså ingen tvil: Der gjør N82 en mye bedre jobb.

Sammenlignet med originale N95 mangler også 8 GB-versjonen minnekortinngang. Siden åtte gigabyte vil holde for de aller fleste er ikke det noe stort minus i seg selv. Vær likevel klar over at den eneste praktiske måten å overføre store filer til og fra mobilen da blir via mini-USB-kabelen, og dette går dessverre ikke så kjapt som vi skulle ønske.

Radioheads siste album er for eksempel på ca 49 MB, og tok over 3 minutter å overføre. En og en plate er selvsagt ikke noe problem, men skal du flytte over 4 GB med musikk samtidig, hadde det vært en fordel å kunne dytte det rett inn på en minnepinne. Vi nevner også at det ikke går an å lade mobilen via USB-inngangen, her må du altså bruke den medfølgende mobilladeren.

Ellers er det meste gull.

Det største aberet på gamle N95 var som nevnt batterikapasiteten, og den har heldigvis blitt bedre. Under vår intense testperiode ladet vi mobilen omtrent hver andre og hver tredje dag.

GPS-biten fungerer nå like kjapt og effektivt som på N82, i hvert fall om du befinner deg i rimelig opplyste strøk. Og vil du vite mer om denne finner du en utfyllende video av GPS-biten i praksis i denne saken.

Operativsystemet Symbian S60 jobber forøvrig nå kjapt og fint, og har du vært borti det før vil du kjenne deg raskt igjen. Synkronisering av kontakter mot Outlook går som en lek, og lagring av bilder og videoer skjer automatisk om du bare haker av for det i menyen. Nokias siste versjon av PC-suiten lar deg for øvrig også dra og slippe filene rett inn i mobilen, og dette er nå så befriende enkelt at Nokia begynner å tilrive seg et forsprang på sine konkurrenter.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

Konklusjon.

N95 8GB er kort og godt en veldig god mobil.

Den har fått et mye bedre batteri, bedre skjerm og ikke minst langt større lagringskapasitet enn forgjengeren. Har du uendelig mange videofiler eller MP3-låter du vil drasse rundt på, bør altså valget være enkelt.

Men vær klar over at prisen er høy, regn med rundt 6.000 kroner uten abonnement. Selv foretrekker vi derfor N82, og grunnen er at den gjør alt det N95 8GB gjør. Den tar også langt bedre innendørsbilder og er billigere, ingen dum kombinasjon det.

Trykk her for hovedsiden med ALLE mobiltestene!

Minifakta Nokia N95 8GB:

Mål: 9,9 X 5,3 X 2,1 cm, og vekta er 128 gram – 8 gram mer enn forgjengeren.
2,8 tommers skjerm på 320 X 240 piksler.
Innebygget GPS med kart fra Teleatlas
Infrarød, blåtann versjon 2.0, 3G, HDSDPA, USB 2.0 og WLAN.
1200 mAh-batteri. Taletid 210 minutter og oppgitt standby-tid er opp til 280 timer.
5 megapikslers kamera (2592*1944), autofokus, samt videokamera med opptil 30 bilder i sekundet.
Videoformater: MPEG-4 format, H264/AVC, H.263/3GPP, Realvideo 8/9/10.
Musikkformater: MP3/AAC/AAC+/M4A/WMA, og radio. Det følger også med hodetelefoner med fjernkontroll.

Trykk her for hovedsiden med ALLE mobiltestene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer