TEST: Oppo DV-981HD

Denne spilleren kjører alle kjente og ukjente formater fra før HD-alderen. Og skalerer opp til 1080P på HDMI-utgangen.

TEST: Oppo DV-981HD
Publisert

Oppo DV-981HD er pent innpakket, og har ikke så verst design. Men både fjernkontrollen og grensesnittet vitner om at det dreier seg om en billigspiller.

@Menyene kjenner vi igjen fra både norske Asono og andre spillere - det er tydeligvis samme kinesiske firma de bruker for å lage programvare.

Forvirrende.

Betegnelsen «HD» i modellnavnet lyver litt. For her snakker vi om DVD som den beste kilden - ikke om nye formater som HD DVD eller Blu-ray. Men det er ikke så mange spillere i den billige klassen som oppskalerer til 1080p, selv om for eksempel Denon 1740 gjør det for tre hundrelapper mindre.

Slik skalering har du imidlertid bare nytte av om skjermen eller projektoren din støtter det. Og dersom du ikke har en kjempeskjerm (50 tommer pluss) er det tvilsomt om du ser forskjell på 720p, 1080i og 1080p. Uansett dreier det seg om DVD, som i utgangspunktet bare har en oppløsning på 720×576.

Sammenlignet med en spiller i toppklassen (Meridian G91 til over 50 000 kroner) ser vi tydelig at det er andre kvaliteter enn oppskalering som avgjør hvordan resultatet blir. Å sette inn Oppo-spilleren etter å ha sett film med G91 blir som å dempe lyset i filmstudio. Fargene blir blassere, detaljene mindre framtredende og filmopplevelsen i det hele tatt fattigere. En dypt urettferdig sammenlikning, naturligvis, men altså likevel et godt eksempel på at oppskalering alene ikke er alfa og omega.

Forskjellen fra andre spillere i samme eller lavere prisklasse er derimot ikke så stor, noe som ikke taler i Oppo-spillerens favør om du primært skal bruke den til å spille film.

God på lyd.

Er du hifi-frelst, stiller saken seg annerledes. Oppo-spilleren er den første vi har hørt som helt uten dikkedarer sender 24bit/96 Khz-lyd rett fra coax-digitalutgangen - uten å bry seg med platebransjens kopisikring som skal hindre slikt (vanligvis får du bare 16/48 elelr i beste fall 24/48).

Krypterings- og komprimeringssystemet MLP (Meridian Lossless Packing) ser Oppo tydeligvis helt bort fra. Dette systemet skal i utgangspunktet brukes på DVD-Audio, og skal hindre at lyden blir tatt ut digitalt.

Med DACD kan du ta ut lyden via HDMI, noe som også fungerte utmerket i stereomodus. Men skal du ha flerkanalslyd, er du henvist til de analoge utgangene både med DVD-Audio og SACD.

Heldigvis er lyden via disse utgangene av vesentlig høyere kvalitet enn det vi er vant til fra rimelige DVD-spillere. Forskjellen er faktisk ikke så stor fra digital- til analogutgangen (stereo), selv via seriøst stereoutstyr med svinedyr DA-konverter i høyttalerne (Meridian DSP7000).

Likevel vil vi ikke anbefale denne spilleren som signalkilde dersom du fra før av sitter på ustyr i mangehundretusenkronersklassen. Det smeller godt via digitalutgangene når spilleren skifter format, og i noen tilfeller også når den skifter låt (DVD-A).

Uansett er de høyoppløste lydformatene så godt som døde, selv om en variant av DVD-Audio nå gjør comeback i form av bedre flerkanalslyd på både HD-DVD og Blu-ray. 24/96-materiale fra nettet kan like gjerne spilles av fra en harddisk, gitt at du har et eksternt lydkort som takler det.

Oppsummert:

Oppo-spilleren blir dermed noe av et «too little too late»-produkt. Dessverre, for intensjonen om å hoppe bukk over restriksjonene til platebransjen støtter vi helhjertet!

Oppo DV-981HD koster ca. 2000 kroner og distribueres av Datakjeden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer