TEST: Philips PFL 9664 & Panasonic TX-P42V10E

To gode TV-er for deg som vil ha det lille ekstra. Hva du bruker TV-en til bør avgjøre hvilken du kjøper.

Publisert

Når du endelig har bestemt deg for å kjøpe ny TV begynner neglebitingen: Skal du gå for plasma eller LCD, eller skal du gå for en LCD med LED-belysning?

Siden det fortsatt er slik at du må betale mer for de beste LED TV-ene, har vi her fokusert på de to første alternativene. Men bare så det er sagt: Dagens duellanter er ikke noe tullekjøp, tvert i mot er de svært gode representanter på noe av det beste du kan få i denne prisklassen i dag. Likevel er det også klare forskjeller på dem når vi sammenligner – så her er det bare å spisse øynene før du finner fram kredittkortet.

Førsteinntrykk

Det er hyggelig å konstatere at denne Panasonicen er langt stiligere enn lillebror G10. Ikke bare er den slankere, metall-listen på toppen gjør også at den ser mer eksklusiv ut, noe den da også er.

Philipsen er på sin side rundere i kantene og virker litt mer nøytral. I hvert fall inntil du slår den på. Da kan du nemlig glede deg over Ambilight-funksjonen, som kort fortalt lyser opp veggen på sidene bak TV-en i takt med det innholdet du viser på skjermen.

Begge TV-ene er for øvrig utstyrt slik vi forventer i dag: 1080p/24hz, 5 (Philips) vs 4 (Panasonic) HDMI-innganger, komponent og PC-inngang, samt nett-funksjoner, og mulighet for henting av innhold fra DLNA-kompatible enheter. Begge TV-ene, henholdsvis VieraCast på Panasonic & NetTV på Philips, gir deg forøvrig tilgang til visse nettfunksjoner og tjenester, som f.eks YouTube, værmelding osv.

Den store styrken til Philips er at den har trådløst nettverkstilkobling og at den lar deg surfe på vanlige nettsider. På V10-modellen må du i stedet finne fram nettverkskabelen, og er i tillegg låst til de innholdsleverandørene Panasonic har valgt. Dessverre lider begge løsningene av at det går litt for tregt å bruke finessene til at det blir ordentlig moro. Spør du oss, og det gjør du jo, er derfor den største fordelen med TV-enes nettverksmuligheter i dag at softwareoppdatering går som en lek. I praksis får du her beskjed når en ny versjon er tilgjengelig, og så er det bare å trykke ok for å laste ned og installere. Dette klarer til og med svigermor.

Perfekt for feinschmeckere

Philips-modellen har det nye menysystemet, der en Home-knapp lar deg velge inngangskilder, stille inn bildet til øyet blir stort og vått, og legge til enheter. Dette fungerer brillefint synes vi. Panasonics menyer er av den mer gammeldagse typen, men fungerer bra i praksis. Tilhører du de som liker å finstille TV-en i sene nattestimer er det for øvrig V10-modellen du bør velge av Panasonics modeller. De rimeligere modellene gir deg nemlig langt færre muligheter enn de du her kan fordype deg i.

Utallige finesser til tross: I denne runden har vi imidlertid fokusert på bildekvaliteten, og her er det bare å konstatere at utviklingen har gått fort. Sammenlignet med flat TV-er for bare ett til to år tilbake er kvalitetsforskjellen stor.

Bildekvalitet

Når det gjelder detaljer i bildet er det ingen tvil hos oss. Philipsen gir deg klart flere detaljer og dybde i bildet enn det Panasonicen klarer å vise fram, og dette gjelder nesten uansett kilde. Men den økte detaljgraden gir deg også en liten nisse på lasset i form av litt krusing rundt objekter i bildet ved kjappe bevegelser, spesielt hvis du har satt Natural Motion-innstillingen på maks (mao: Bruk minimum eller slå den av). Denne problemstillingen slipper du stort sett unna på Panasonicen.

Valgets kval her altså: Du må rett og slett velge om du vil se hver eneste pore i bildet (Philips), eller om du skal ha litt svakere detaljer og få jevnere bevegelser (Panasonic).

Store panoreringer i bildet (tenk naturscener ala Australia) er imidlertid en fryd på begge TV-ene, og skal vi velge en favoritt på dette punktet holder vi faktisk en knapp på Philipsen – mye på grunn av det nevnte detaljnivået og dybden i bildet som slår mot deg, spesielt på høyoppløst innhold.

Philipsen er også langt mer lyssterk, men slår du av øko-modusen på Panasonicen (demper lysstyrken for å kutte strømforbruket sånn at EU blir glade) så blir ikke forskjellen like påtagelig. Det var også dette vi foretrakk når vi vurderte TV-ene.

Selv om Philipsen dynker deg i detaljer og dybde, konstaterer vi at plasma TV-en til Panasonic scorer høyt på flere områder, og dette gjelder spesielt med tanke på hudtoner og generell filmfølelse. I denne runden fikk vi forøvrig flere kollegaer til å komme inn og kommentere bildet på de to duellantene, og responsen var strengt tatt like klar som den var forutsigbar:

De som hadde LCD TV-er privat falt kjapt ned på Philipsen. Mens plasma-eierne var like skråsikre på at Panasonicen var det beste valget. Og her,, kjære lesere, finnes det ingen fasitsvar, det munner rett og slett ut i personlige preferanser.

Men hva med kontrast og sortnivå?

Det er alltid gøy å leke med tall, og ser vi på de oppgitte spesifikasjonene skulle Panasonic med 2.000.000:1 i kontrast gruse Philips med sine ynkelige 80.000:1. I praksis er imidlertid ikke forskjellen så stor. For en ting er hva du kan måle via måleutstyr, noe helt annet er hvordan bildet oppleves når du sitter der du skal – trygt plassert i TV sofaen. For der opplever vi nemlig TV-ene som relativt like.

Det er imidlertid et viktig unntak, og stikkordet er innsynsvinkel: Der er nemlig Panasonics plasma helt overlegen. For mens Philips-eierne helst bør sitte rett foran TV-en for å få et optimalt bilde, ja så kan altså Panasonic-eierne danse rundt i stua og likevel få tilnærmet hot-spot-følelse. Dette er også verdt å merke seg når det gjelder opplevd sortnivå. Flere av våre kollegaer mente nemlig at Panasonics sortnivå var langt bedre når de sto og så på TV-ene. Men når de satte seg ned i sofaen og fikk riktig sitteposisjon, ja da ble det straks verre å peke ut en favoritt.

Vi har allerede nevnt at begge TV-ene gir deg mange innstillingsvalg, men Panasonicen er best rett ut av papp-esken. På Philips må du altså være mer aktiv i bildemenyen for å få best mulig resultat, vi minner for øvrig om Philips svært gode innstillingsassistent her, som heldigvis gjør det meste av jobben. En nyhet verdt å nevne på Panasonicen er at du nå også får THX-modus på bildeinnstillingene. I praksis betyr det bare at TV-en stilles inn slik THX-puristene mener at du bør oppleve filmkveldene, men du kan selvsagt overstyre dette ved å bruke de andre innstillingsmodusene.

Hertz-panikk?

I likhet med Panasonics nydelige toppmodell Z1 har V10 et såkalt NeoPDP-panel, som gir høyere lysstyrke, mer sprut i fargene og lavere strømforbruk enn selskapets rimeligere modeller. Dette er også merkbart i praksis, og det er ingen tvil om at du får et bildemessig løft sammenlignet med inngangsmodellene.

Mange biter seg forøvrig merke i at Panasonic oppgir 600Hz (Philipsen skryter på sin side av 200hz), som altså skal minimere hakking i bevegelige bilder. Før du klapper ellevilt av begeistring over de høye tallene kan det være verdt å minne om at begge interpolerer ekstrabilder for å simulere en høyere effekt. Og ja; vi mener at dette har en positiv effekt, men begynner selgerens fyndord å ta overhånd når du står i butikken bør du minne ham på at det ikke er noen automatikk i at effekten blir bedre jo høyere tallet er.

(Et artig sidepoeng her er for øvrig at 600-hz effekten på Panasonicen minimeres hvis du aktiverer THX-modusen, med litt mer hakking i bildet som resultat. For meg er dette et minus, men som nevnt ovenfor; dette kan du altså lett omgå.)

TEST: Philips PFL 9664 & Panasonic TX-P42V10E

Oppsummering & konklusjon

Dette er rett og slett to gode TV-er som jeg fint kunne hatt i min egen stue. Det alene sier egentlig sitt, og vi har derfor ingen betenkeligheter med å gi et soleklart anbefalt kjøp på begge modellene.

Bildemessig foretrekker jeg nok Philipsen når det gjelder høyoppløst materiale, det spektakulære detaljnivået og smellet i fargene gir meg rett og slett litt mer godfølelse. Panasonicen er imidlertid hakket bedre på vanlige TV-sendinger, men igjen er forskjellene så små at vi totalt sett ender vi opp med dødt løp når det gjelder bildekvalitet.

Lydmessig er det imidlertid Philips som har mest å by på: De to innebygde subwooferne på baksiden av skjermen gir rett og slett mer trykk enn det Panasonicen klarer å skvise ut. Vi holder også en knapp på Philipsen hvis du spiller mye konsoll-spill eller vil koble til PC-en, for selv om plasma TV-ene her har blitt langt bedre på dette punktet de siste årene, så er spill & PC- fortsatt LCD TV-enes paradegren.

NB: Vi sjekket prisene idag; og Panasonics modell fås til rundt 13.000, mens Philipsen vil koste deg rundt 14.000 kroner når den kommer til nettbutikkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer