TEST: Philips PFL9803

LED-revolusjonen er i gang, og vil du ha det beste akkurat nå er det denne 42-tommeren du skal ha.

Publisert

Etter å ha testet flat TV-er i flere år skal det litt til å bli imponert, men denne 42-tommeren klarte det til gangs. Toppmodellen til Philips gir deg nemlig en dybde i bildet og et sortnivå vi ikke har sett maken til.

Ubeskjedent nok oppgir Philips hysteriske 2.000.000:1 i kontrast, og forklaringen til det økte sort og kontrastnivået er naturligvis at det her er brukt LED-lys (totalt 1152 fargedioder fordelt på 128 grupper med 9 dioder i hver - som altså styres helt individuelt etter behov) i stedet for lysstoffrørene som ellers brukes på LCD TV-er.

Det er for øvrig flere LED-modeller på markedet, vi venter blant annet på testmodeller fra Samsung, så følg med :-)

Førsteinntrykk

Design er og blir en smakssak, men jeg liker i hvert fall det jeg ser. TV-en er kledd i aluminum med en slags glasskant rundt rammen, og i likhet med de andre nye modellene fra samme merke har også denne TV-en avrundede hjørner.

TEST: Philips PFL9803

Som vanlig på toppmodellene til Philips får du her Ambilight-funksjonen, også den med LED-lamper. Disse lyser opp veggene på hver side av TV-en i takt, og med samme farger, som det som vises på skjermen. Selv er jeg stor fan av denne finessen: Jeg liker både effekten det gir, og som linsebruker synes jeg også det er avslappende for øynene etter en lang dag foran PC-skjermen. Dette vil imidlertid være en smaksak, og hvis du vil kan du selvsagt slå finessen av.

Bordstativet er dreibart og fjernkontrollen er så solid og effektiv som vi forventer på en TV i denne prisklassen. Nok en gang savner vi imidlertid bakgrunnsbelysning som gjør det lettere å finne riktig knapp til sene filmkvelder. Vi nevner også høyttalerne som er skjult på TV-ens bakside, de gir nemlig overraskende god lyd og klarer faktisk å skvise ut litt bass og mellomtone.

Som forventet er 1080p TV-en godt utstyrt med innganger: 4 HDMI-innganger, 1 komponent, 1 VGA, 2 X scart, i tillegg til USB for avspilling av MP3 og bildevisning, samt nettverksinngang med DLNA-funksjon. Irriterende nok tillater ikke Philips (i likhet med Sony) avspilling av video via nettverksinngangen. Her har altså Samsung en fordel; selv om også de begrenser videoavspillingen til visse videoformater.

Bildekvalitet

Vi kommer ikke forbi at vi er imponert, og selv om sjokkeffekten naturlig nok er størst på HD-innhold (Blu-ray, HD DVD og Xbox360) får du også gode TV-bilder. Det vil likevel ikke si at TV-en kan trylle, men bildebehandlingen gjør altså en god jobb når den bearbeider dårlige signaler.

NB: Sjekk bildespesialen for eksempler. Bortsett fra beskjæring er ingen av bildene pusset på i Photoshop, sortnivået og dybden du ser på bildene er altså reell.

Du kan også laste ned eksempelbilder i full størrelse her:¨

Bambi på isen (jpg 1 416 kB)

Skumring (jpg 1 505 kB)

Nærbilde King Kong (jpg 1 442 kB)

Intro-scene King Kong (jpg 1 551 kB)


Den eneste TV-en vi har sett som er i nærheten av å gi det samme sortnivået er Pioneers siste Kuro-modell (5090 - som vi ikke har testet, kun lekt med), og her får du i tillegg alle fordelene som kjennetegner LCD-teknologien: Enda skarpere bilder, og en TV som er bedre egnet til PC og konsoll-spill enn plasma-modellene.

Til tross for at TV-en også har VGA-inngang brukte vi HDMI-inngangen til PC, og så lenge du navngir den aktuelle HDMI-inngangen som PC og velger uskalert i bildemodus får du 1:1 pixelmapping. Til surfing, videoavspilling er dette helt glitrende. Det skal likevel påpekes at når datadoktor Brynjulf Blix kjører sine skumle testprogrammer for rene PC-monitorer, så kan man konstatere litt etterslep. Dette er likevel den TV-en vi har hatt inne som har vært minst plaget av dette, og til konsollspilling er det heller ikke merkbart i praksis.

Her finner du alle TV-testene!

Ikke glem dette

Som Philips toppmodell er naturlig nok 9803 spekket med alt de klarer å hoste opp av bildebehandlingsprogrammer, og har du tidligere irritert deg over LCD TV-er som hakker ved panoreringer i bildet kan du bare glede deg:

Alle testscenene som tidligere har gitt hakking bildet på flere av våre testmodeller glir her sømløst over skjermen. Også det tidligere Halo-problemet (antydning til krusing, f.eks rundt en person som kjapt beveger seg i bildet) er forbedret. Merk deg at dette ikke vil si at det er helt borte; hvis du sitter inni selve TV-en og leter etter svakheter vil du helt sikkert finne noe å irritere deg over. Når du sitter i TV-stolen (der du bør sitte når du ser på TV) er likevel vår påstand at det ikke er noe problem.

Det påstås ofte i ulike forumer (og dette gjelder ikke bare Philips…) at enkelte TV-er sliter med ulike problemer. Og jada; enkelte ganger stemmer det definitivt. Mange feil kan imidlertid også skyldes at eierne har rotet seg bort i menyene, og denne TV-en kan fint brukes som et eksempel.

For selv om Philips har gode og brukervennlige menyer, så får du også utallige innstillingsalternativer. Nøkkelordet er altså at du må prøve deg fram på hver enkelt kilde. Aktiver en og en bildeforbedringsfunksjon, for eksempel HD Natural Motion via HDMI 1. Gir det effekt? Hvis ja, la den stå på og juster heller styrke og intensitet. Hvis nei: Slå den av. Gå deretter videre til de andre inngangene og gjør det samme helt til du har gått gjennom alle kildene dine. Det tar tid, men vi tror du vil bli overrasket over resultatet. Er du ekstra ivrig anbefaler vi også kalibrerings-platen DVE HD-Basics (som fås i DVD & Blu-ray versjon)

TEST: Philips PFL9803

Konklusjon

Dette er rett og slett en spektakulær TV, og definitivt den beste LCD-modellen vi har testet hittil. 23.000 kroner er imidlertid svært mye for en 42-tommer i dagens marked, og det plasserer den også i direkte konkurranse med Pioners LX5090.

TEST: Philips PFL9803

Pioneers TV er ikke bare åtte tommer større, den har også et like imponerende sortnivå, og er derfor en svært spennende konkurrent. Uansett hvilken av disse modellene du velger vil du antagelig bli storfornøyd, så vurderer du disse modellene har du et luksusproblem.

Det er ingen hemmelighet at jeg liker ambilight-funksjonen og generelt liker LCD-modellene bedre fordi jeg spiller mye konsollspill. Personlig holder jeg altså en knapp på 9803 her, men jeg forstår også veldig godt de som er uenige. Har dere innspill basert på egne erfaringer hører vi gjerne fra deg i debatten lenger ned.

Her finner du alle TV-testene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer