TEST: Philips Wake-Up Light

En ny måte å våkne på - i det minste om vinteren.

TEST: Philips Wake-Up Light
Publisert

All verdens finurlige vekkerklokker får ha oss unnskyldt, men å bli vekket før kroppen egentlig vil er like behagelig som å trekke en brukt sokk gjennom nesa.

Det er også forklaringen på at vi så på Philips' alternative lys-vekkerklokke med samme lengsel i blikket som en tiåring som akkurat har oppdaget hvor mor og far har gjemt årets julegaver.

Og når vi først snakker om årets julegave. Wake-Up Light er allerede kåret til nettopp det av Elektronikkbransjen, og som en følge av det har alle elektronikksjappene i Norge markedsført den som det du må gi - eller få - i år.

Men fungerer den virkelig så, eh, lysende som forhåndsomtalen vil ha det til?

Hvordan funker den?

Sagt veldig enkelt er Wake-Up Light en passe avansert lysdimmer, som i løpet av en trettiminutters periode går fra null watts lysstyrke til 100. Det er absolutt nok til å lyse opp et vanlig soverom.

Tanken er altså at du også gjennom en mørk (norsk) høst og vinter skal kunne våkne etter de samme prinsippene som du gjør i løpet av sommeren - det vil si akkompagnert av lys og snill lyd.

Derfor kan du samtidig med lyset også velge om du vil våkne til lydsnutter av fuglekvitter, froske(k)vekking (vakkert), bølgeskvulp, eller den klassiske pip-pip-alarmlyden. Det er også mulig å stille inn én FM-radiostasjon som kan brukes som alarmlyd.

Kvaliteten på lydklippene er ikke spesielt god - den minner litt for mye om lyden i forhistoriske Commodore 64 - men så lenge du lar volumet forbli bedagelig lavt, er ikke det noen stor innvending mot lampa.

Men våknet vi?

Å programmere alarmen er så enkelt at selv toåringer vil traktere innstillingene med enkelhet, og alt du behøver bestemme deg for i forkant er alarmlyden, og lys- og lydstyrken.

Å stille lysstyrken er egentlig en smal sak, men husk at lyset bruker en halv time på å gå fra null til full styrke, og hvis den når full styrke for tidlig kan det godt være du våkner tjue minutter før tidspunktet du stilte alarmen. Det skjedde rett som det var med meg (og, kanskje vel så viktig, min bedre halvdel), og hvis du verdsetter morgensøvnen din like mye som du verdsetter en varm kaffe sånn i ni-tida, kan dette utgjøre et ørlite ankepunkt.

Reklamen lover at det å våkne til lys gjør at du får en friskere og mer opplagt start på dagen. La det være sagt med én gang: Det fungerer ikke hvis du tilhører gruppen som sover tungt, og jeg tror ikke Philips tør ta ansvaret for at du våkner etter bare noen få timers søvn, selv om lyden av fuglekvitringa skrudd opp til 20 kan være ubehagelig nok.

Wake-Up Light er først og fremst ment som et hjelpemiddel for de som sover de timene de skal (eller bør) sove. Og, som sagt, det fungerer. Du våkner, og du våkner uten at du egentlig er klar over det. I motsetning til hjertebankingen som av og til akkompagnerer høy vekkerklokkelyd, er det å våkne til gradvis økt lysstyrke mer som å våkne i forundring enn i panikk.

Helt som å våkne om sommeren er det naturlig nok ikke, og selv om store deler av rommet lyses opp savner du fortsatt noen watt for å kunne simulere den altomfattende lyseffekten av sol i juli.

Det kan også diskuteres om forskjellen mellom for eksempel en mobilalarm, som på mange telefoner kan låte svært behagelig hvis en legger over lyder av bølgeskvulp eller hvalsang, for det første er verdt de mange lappene en må ut med, og for det andre om den er verdt plassen den tar opp på nattbordet.

For Philips Wake-Up Light er nemlig alt annet enn diskret.

Plast. Mer plast.

For selv etter å ha levd med det såkalte demringslyset noen uker kommer vi ikke ifra at det oser plast fra topp til tå, noe som er litt overraskende når den veiledende prislappen viser 1400 kroner. Kvalitetsfølelsen er omvendt proporsjonal med prisen, og her burde og kunne nok Philips kostet på seg et annet materiale og en annen finish enn det de endte opp med.

Betjeningsknappene på fronten er heller ikke spesielt behagelig i bruk:

De er knallharde, og reagerer på kommandoer med samme langsomme minen som en mann som har tilbrakt altfor mange timer i TV-sofaen en sløv søndag ettermiddag. Den gigantiske snooze-knappen på toppen av apparatet passer perfekt til en stram håndflate, den du bruker hvis tidspunktet du hadde planlagt å stå opp på ikke var så godt planlagt likevel.

Av-knappen er derimot et bomskudd. Den befinner seg også på toppen, men er gjemt bort mellom to andre knapper og den store snoozer'n. Vi har famlet altfor mye på toppen av apparatet - for husk at du gjerne må reise deg halvveis opp i senga for å nå opp på grunn av lampas høyde - for i det hele tatt å få skrudd av lyset.

Philips skal derimot ha skryt for å ha gjort bruken og programmeringen enkel. Å stille inn vekkerklokka er ofte noe av det siste du gjør før du sovner, og da er det en fordel å slippe å klikke seg gjennom ti undermenyer.

Konklusjon.

Å evaluere søvn er en vanskelig sak, og nesten like subjektivt som en musikk- eller filmanmeldelse.

Noen sover tungt, noen sover så lett at de våkner av edderkoppen som spinner vev over senga, mens andre igjen sover dårlig ene natta, bra den andre, elendig den tredje - helt til de sykmeldes på grunn av nervøst sammenbrudd.

Philips Wake-Up Light er en god idé, men den leveres i en lite attraktiv innpakning. For vår del var ikke forskjellen mellom å våkne til kombinasjonen av lys og lyd grensesprengende ulik det å våkne til en selvkomponert mp3-fil på mobilen, og glem heller ikke at hvis dere er to er det mulig at den andre blir så våken av halvtimen med lys at det kan være vanskeligere å sovne igjen hvis vedkommende ikke hadde planer om å stå opp før en time eller to seinere.

Det er forsåvidt et klapp på ryggen til Philips, men det er ikke sikkert du får et klapp på ryggen fra hun eller han på den andre siden.

Så, for å oppsummere: Tja. Vi håper likevel Philips tar idéen noen steg videre, men enn så lenge sitter vi på gjerdet og venter mens vi myser mot sola.

Framtiden er som kjent så lys at en strengt tatt bør bruke solbriller.

Trykk her for kule, syke og unormalt morsomme vekkerklokker!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer