TEST: Pioneer PDP-4280XA vs Philips 47PFL9732D

Vi har sammenlignet Philips' råeste LCD mot Pioneers beste plasma.

Foto: & video: Per Ervland
Foto: & video: Per Ervland Vis mer
Publisert

Plasma eller LCD. Ja, hva skal du egentlig velge?

Svaret er at det beror på hva du skal bruke TVen til. De ulike teknologiene har nemlig ulike styrker og svakheter, og for å vise forskjellene i praksis sammenligner vi her to av de mest spennende TVene akkurat nå: Pioneers PDP-4280XA og Philips 47PFL9732D.

Førsteinntrykk.

At dette ikke er noen budsjettmodeller skjønner du kjapt når du åpner eskene, for her oser det kvalitet fra første stund.

Trykk på Play-knappen under for å se video fra testen:Problemer med å se videoen? Da kan du laste den ned her i høyere oppløsning:

Når det gjelder Philipsen leveres den, i likhet med de foregående toppmodellene derfra, med ambilight. Kort fortalt betyr det at TVens bakkant er omgitt av lys som endrer farge i takt med at innholdet på TV-bildet forandrer seg. Nytt av året er at de gamle lysstoffrørene er byttet ut med LED-lys. Det sparer riktignok litt strøm, men effekten er uansett like herlig som før - forutsatt at du da har en hvit vegg bak TVen. Vi har sagt det før og vi sier det igjen: Ambilight er kult, og en finesse som definitivt aktiverer må-ha-følelsen.

Det er for øvrig så mange forkortelser klistret på Philipsen at det halve kunne vært nok. Det viktigste for de fleste vil nok likevel være 1080p-logoen, og et poeng her er at denne modellen takler fulle HD-signaler inn på alle HDMI og komponent-inngangene.

Vi gir for øvrig Philips skryt for dedikert minnekort- og USB-inngang på siden.

Nå er heldigvis smaken som baken, men vi synes at Pioneeren ser litt kjedelig ut til sammenligning. Vi har sett denne pianolakkstilen i flere år nå allerede, og den integrerte høyttaleren gjør litt for mye av seg. Her har Philips gjort en mer diskrè og bedre jobb spør du oss.

Og når vi først er i gang: Vi savner også dreibart bordstativ på Pioneeren og fjernkontrollen ser litt billig ut sammenlignet med Philipsens.

Det er altså Philipsen som scorer best på førsteinntrykket: Den har en større WOW-faktor rett ut av esken. Se for øvrig bildespesialen til venstre for nærbilder!

Myter står for fall.

I løpet av testperiode har vi sammenlignet TVene på vanlige TV-signaler og HD-signaler, Blu-ray og HD DVD, vanlig DVD og skalerte DVD-signaler, samt PC-signaler og ikke minst AVCHD-klipp fra vårt eget videokamera.

Det er bare å innrømme: Vi er imponert.

Begge TVene ligger langt foran alt annet vi har testet tidligere både når det gjelder smell i fargene og dybde i bildet, nær sagt uansett kilde. Philipsen er i tillegg svært god til å unngå og minimere hakking i bildet ved kjappe horisontale og vertikale bevegelser.

Men vi får ta det fra begynnelsen.

Bildekvalitet TV & DVD.

Pioneer har lenge vært veldig gode på naturlige ansiktstoner og det å gi den rette filmfølelsen.

Det er de fortsatt. Det er likevel ingen tvil om at gode LCD-TVer, som denne Philipsen, aldri har vært nærmere, og mye skyldes at TVenes prosessorkraft først nå har begynt å bli kjapp nok til at bildeforbedringsteknologiene faktisk fungerer slik de skal.

På papiret har Pioneeren et ekstremt bra kontrastnivå (16.000:1), og det er ingen tvil om at dette gjør underverker for sortnivået.

Med sine ynkelige 1200:1 skulle ikke Philipsen ha mye å stille opp på dette punktet, men fullt så enkelt er det ikke. Forstå oss likevel rett: Ja, Pioneeren har et bedre sortnivå og dette er lett å måle og å se når du sitter med nesa oppi panelene og leter etter styrker og svakheter. Men når du spiller av en vanlig film eller ser på et vanlig TV-program er det ikke så himmelvid forskjell i praksis som man kanskje skulle tro ut fra spesifikasjonene.

Vi hentet for eksempel inn flere av våre kollegaer og lot dem sammenligne sortnivået, og sittende fra sofaen var det svært få av dem som mente de så noen vesensforskjell i praksis. Dette tar vi som et godt eksempel på at Philipsens Active Control-funksjon virkelig virker slik den er ment å gjøre. Teknologien justerer nemlig de innkommende signalene kontinuerlig – slik at resultatet skal bli best mulig.

Dette er imidlertid til du reiser deg fra sofaen. For når det gjelder betraktningsvinkel er det ingen tvil: Her er det storeslem til Pioneeren. Den gir nemlig et godt bilde uansett hvor langt ut på sidene du blir plassert i TV-stua.

På dette punktet ser vi tydelig at Pioneer spiller i eliteserien, mens Philipsen henger igjen i Adecco-ligaen. Skal du ha best mulig bilde på Philipsen forutsetter det med andre ord at du sitter rett foran TVen, mens dette er et ikke-tema hos Pioneer.

Begge TVene er gode på jevne glidende overganger i bildet, men etter vår oppfatning gjør Philipsen en bedre jobb enn Pioneeren, som av og til har en litt lei tendes til litt hakking, spesielt ved store panoreringer på TV-sendinger. Dette er nok et tegn på at Clear LCD-teknologien til Philips gir resultater.

Vi legger også til at detaljnivået på Philipsen er meget bra, og vår påstand er faktisk at den har bedre dybde i bildet ved avspilling av DVD enn Pioneeren. Forskjellen er marginal, men noe skal jo tross alt vi testere henge oss opp i.

HD DVD & Blu-ray.

I teorien skulle man kanskje tro at Philipsen med sin 1080p-oppløsning ville være lysår bedre enn Pioneeren, som med sin 1024/768-skjerm må skalere de innkommende signalene opp til 1080i. Men slik er det altså ikke, og dette gjaldt uavhengig av om vi brukte HD DVD eller Blu-ray-spilleren.

Tenk litt på det, dere som pugger spesifikasjoner til øyet blir tørt.

Dette betyr altså to ting: Så lenge du ser på film er ikke panelets fysiske oppløsning det avgjørende, det viktigste er hvordan TVen behandler signalet, og ikke minst at TVens skalerer gjør en overbevisende jobb. Dette er altså tilfellet på Pioneeren.

Men hvordan er bildet? Det er imponerende. Du får enda litt mer smell i fargene selvsagt, men det som virkelig slår deg på begge TVene er at det blir enda bedre dybde i bildet:

Detaljer i bakgrunnen, som på TV og DVD ofte kan være grumsete og utydelige, blir her svært så klare. Det er rett og slett glitrende.

Likevel er det et paradoks at med så god bildebehandling som begge disse TVen har på vanlige DVD-signaler, ja, så blir faktisk ikke kvalitetsspranget opp til de høyoppløste formatene så stort som tilfellet er med de billige flatTVene. Det sier litt om hvor god bildebehandling disse TVene er utstyrt med.

Xbox 360 og PC-bruk.

Selv om begge TVene fungerer utmerket til konsollspilling er det Philipsen som imponerer mest, LCD-teknologien gir altså fortsatt litt mer smell i detaljene på ren grafikk. Pioneeren er imidlertid ikke langt bak, og vi må si vi er imponert av denne plasmaen.

Når det gjelder PC-bruk har Philipsen mulighet til 1:1 pixelmapping via HDMI-inngangen, mens Pioneeren bør få PC-signalet i 1024/768 for best resultat via VGA-inngangen (du kan riktignok sende inn 1080i via HDMI og la TVen skalere, men da blir det overscan).

Vi gir Pioneeren honnør for at den er utstyrt med VGA-inngang, men vi sitter likevel igjen med den snikende følelsen av at en plasma ikke bør brukes for mye til PC-bruk. Innvendingen er selvsagt innbrenningsproblematikken. Nå har riktignok Pioneeren flere skjermrensefunksjoner innebygget, og påstår selv at dette ikke vil være noe problem. Advarslene i deres egen bruksanvisning gjør det imidlertid ikke lett å stole fullt og helt på dette.

Alt lå med andre ord til rette for at Philipsen skal ta storeslem under dette punktet, og tross litt grums fikk vi det til - til slutt:
Oppdatert 12:20:
Vi savner likevel en dedikert DVI-inngang (dette var tilstede på blant annet PF9830-modellen), her må altså PCen kobles til via en av HDMI-inngangene. Husk også at selv om full HD-oppløsning på 1080p er kult, så gjør det vanlig tekst nesten uleselig når du sitter i sofaen. Tro oss, selv med en 47-tommer må du flytte deg innen 1,5 meter fra TVen om du skal ha håp om sofasurfing.

Vær også klar over du skal ha en ganske så god PC og ditto skjermkort for å kunne kjøre denne oppløsningen prikkfritt. Med hjelp av datadoktor Vegar Jansen fra DinSide Data og test-PCen Kåre, skred vi imidlertid ubekymret til verket. Dette måtte jo gå bra?

På papiret så det ihvertfall riktig så bra ut, i følge spesifikasjonene skal nemlig Philipsen takle PC-formatet 1920/1080p i både 50 og 60hz. Men til tross for at vi prøvde to forskjellige skjermkort med DVD/HDMI-utgang fra henholdsvis ATI og GeForce, ble teksten rykkete. Løsningen var imidlertid ufattelig enkel: Alt vi trengte å gjøre var å fortelle TVen at det var en PC som var koblet til den aktuelle HDMI-inngangen, og eureka:

Et gnistrende PC-bilde åpenbarte seg. Vår kjære datamann ble nesten lyrisk når han så hvor vakker Half Life2 så ut på 47-tommeren i 1080p. Bildet var kort og godt griselekkert, og datanerdene der ute bør definitivt sjekke ut denne TVen.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

Konklusjon og oppsummering.

Hvis du fortsatt er i tvil: Dette er de to beste TVene vi noe gang har testet. Sammenliknet med konkurrentene har de fantastisk bildekvalitet, er enkle i bruk, samtidig som de gir de mer avanserte brukerne utallige innstillingsmuligheter.

Skal vi pirke litt kunne bruksanvisningen til Pioneeren vært litt mer selvforklarende, den blir i overkant teknisk. Her er Philipsens innstillingsmeny – med demoer - et bedre valg for den jevne bruker. Likevel, dette er pirk, og begge modellene fortjener betegnelsen anbefalt kjøp.

Men hvilken bør DU velge? Svaret vil avhenge av hva du skal bruke den til.

Skal du bare se på TV og film? Løp i butikken og kjøp Pioneeren. Du vil ikke angre. Faktisk, tror vi du vil bli så fornøyd at du vil sende oss vakre tanker fra sofaen hver eneste kveld.

Vil du se på TV og film, samtidig som du har en perfekt TV til konsoll- og PC-spilling i full HD uten å være redd for innbrenning? Da er rådet like krystallklart: Løp og kjøp Philipsen. Den er proppet med finesser og så mange bildeforbedringsteknologier at du bør være fornøyd bare du klarer å uttale halvparten av dem.

Vi kjenner det rykker i kredittkortet allerede ...

FØLG MED:

Kampen om TV-tronen i 2007 er ennå ikke avgjort, vi venter nå på de nye toppmodellene til Sony og Panasonic , så følg med!

Husk at du finner hovedsiden med alle TV-testene her!

Minifakta:


 Philips
47
PFL9732D
Pioneer
PDP 4280XA
Oppløsning1080p - full HD
1920/1080p
1024/768
Kommer i: 37, 42 og 47"42 og 50"
Oppgitt
kontrast
1200:116.000:1
Lysstyrke:550 cd/m21100 cd/m2
Video-
innganger
3 HDMI 1.3,
2 scart RGB,
1 komponent<
3 HDMI 1.3,
2 scart RGB
+ 1 uten
1 komponent
1 VGA
Laveste pris 9/10-0737" fra 17.500
42" fra 23.000.-
47" fra 30.000.-
42" fra 24.000.-
50" fra 33.000


Husk at du finner hovedsiden med alle TV-testene her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer