TEST: Radio-mobilen Nokia N78

Selv om radio-sendingen egentlig er en vits blir dette en storselger. Garantert.

TEST: Radio-mobilen Nokia N78
Publisert

Nokia N78 er det siste tilskuddet i N-serien og skal erstatte storselgeren N73, en jobb vi tror den kommer til å klare med glans.

Med innebygget GPS, 3G, trådløst nett – og ikke minst muligheten til å spille av alle MP3-låtene dine trådløst på enhver FM-radio, får du nemlig svært mye for pengene - i hvert fall på papiret.

N78 har faktisk nesten alt det vår favoritt-Nokia, N82, er utstyrt med, og det til en langt lavere pris. Uten abonnement får du i dag N78 fra cirka 3.300 kroner, og med abonnement starter den på rundt 1.800. Det er det ingenting å si på.

Trykk her for å se hovedsiden med alle mobil-testene!

Hva får du?

Nokia har kastet seg på pianolakkstilen med N78, og hvis vi ser bort i fra alle fingermerkene den tiltrekker seg, så liker vi definitivt det vi ser. Når tastelåsen er aktivert er mobilen helt sort, og selv ikke klokken er mulig å lese av. Når telefonen er i bruk kommer imidlertid bakgrunnsbelysningen og den fine skjermen til sin rett.

Størrelsesmessig er den riktignok ingen sylfide, for selv om den er slankere enn nevnte N82 er den omtrent like lang og bred. Vi opplever for øvrig tastene som gode, og det er godt å konstatere at Nokias operativsystem (S60) skifter kjapt og greit mellom de ulike programmene du til enhver tid bruker. Her har det skjedd mye de siste årene.

Byggekvaliteten kunne imidlertid vært hakket bedre, på vårt helt nye test-eksemplar var det for eksempel litt slark i dekselet på baksiden. Det er litt unødvendig av våre finske venner.

Alle som noen gang har vært borti en N-serie mobil fra Nokia, vil kjenne seg kjapt igjen i menysystemet. Både synkronisering av kontakter, samt overføring av musikk og bilder fra mobilen til PCen går som en lek via den medfølgende programvaren. Det følger med en mikro-USB kabel, men du kan selvfølgelig også bruke blåtann-funksjonen ved daglig synkronisering.

En ting som mangler på N78 kontra N82 er imidlertid auto-rotate funksjonen. På N78 må du altså snu skjermen manuelt om du vil ha landskapsvisning.

Som nevnt har N78 innebygget GPS som fungerer akkurat slik som på de øvrige Nokia-mobilene (se mer om GPS-erfaringene i videoen nederst i denne saken), og i tillegg til WLAN-funksjonalitet får du også super-3G, som gjør nettsurfing til en kjapp opplevelse enten du er inne eller ute. Dette fungerer bra.

Vi liker også at mobilen leveres med et 2GB-stort minnekort (micro-SD), her får du altså god plass til både musikk og bilder.

Bildekvalitet.

Nokia har imidlertid spart litt på kvaliteten på mobilkameraet. For der N82 frister med et 5 MP kamera, må du her nøye deg med 3,2 megapixkler. Nå er jo ikke antallet megapixler så fryktelig viktig lenger, men spesielt når du tar bilder inne - eller under dårlige lysforhold, ser vi at kvaliteten er langt dårligere enn på N82.

Mye av forklaringen ligger nok her i at N82 har en ordentlig Xenon-blits. LED-blitsen på N78 har altså ikke riktig den samme futten og du må altså regne med en god del bildestøy her.

Utendørsbildene blir derimot ganske så bra, og her er noen eksempler:

Tatt med blits (jpg 637 kB)
Sykkel - ute (jpg 718 kB)


(NB: Du får flere eksempler i bildespesialen til venstre!)

Også videofunksjonen er merkbart dårligere enn på N82, her tar du opp med 15 bilder i sekundet – mot det dobbelte på N82. Og som du ser i videoklippet under er det heller ikke så lett å holde mobilen uten at det hakker.

Video tatt med N78 (mp4 13 002 kB)

Trykk her for å se:

Dette kunne altså vært bedre, men prisforskjellen de to modellene tatt i betraktning, synes vi likevel at dette er helt akseptabelt.

Musikkmobil.

Selv om N78 ikke markedsføres som en musikkmobil har den selvsagt både MP3-funksjon og FM-radio. Ørepluggene er for øvrig også utstyrt med en minifjernkontroll som lar deg justere lydstyrke eller bytte mellom låt eller radiokanal.

Vi gir også pluss i margen for at mobilen bruker en standard hodetelefon-plugg. For selv om de medfølgende øreproppene gjør en OK jobb, så blir naturlig nok lyden langt bedre med et dedikert headsett.

FM-sender.

Den store nyheten på N78 er imidlertid at den lar deg spille av alle MP3-låtene dine på enhver FM-radio uten å koble til via kabler.

Og joda, i teorien er dette en praktisk finesse som lar deg og vennene dine høre på din egen musikk enten du er på en hytte som bare har en FM-radio, eller sitter i bilen og er lei av å høre på nyhetene. Enkelt er det også: Alt du trenger å gjøre er å aktivere FM-sending i musikkmenyen, så får du oppgitt en FM-frekvens du skal stille inn radioen din på (har du en RDS-radio vil det for øvrig stå NOKIA i radio-displayet).

Problemet er at det ikke fungerer bra nok i praksis.

Når vi prøvde på stuereceiveren vår ble lydkvaliteten på FM-streamingen godt under middels, lyden opplevdes rett og slett som grøtete. På bilradioen var det enda verre, for selv om det hørtes greit ut når bilen sto stille ble det store FM-forstyrrelser omtrent med en gang vi begynte å kjøre.

Konklusjonen på dette punktet er altså at denne finessen er lite verdt, den kan med nød og neppe fungere som en ren nødløsning.

Konklusjon.

Den er langt fra perfekt, men vi liker likevel N78. Designet gjør at den skiller seg ut, og med en velfungerende nettleser og innebygget GPS, har den de finessene vi egentlig trenger i hverdagen.

FM-sendingen kan du imidlertid glemme å tenke på, den holder ikke mål...

Til denne prisen kan vi også leve med at kameraet, og da spesielt blitsen, burde vært bedre. Betyr kamera og videokvalitet svært mye for deg, bør du imidlertid spare litt til og kjøpe storebror N82. Den er riktignok litt tykkere, men er merkbart bedre på dette området.

Trykk her for å se hovedsiden med alle mobil-testene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer