TEST: Samsung SGH-F330

Dette kunne vært en kanonbra mobil ...

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Med mindre du er fryktelig konservativ vil du like designet på Samsungs nye skyvemobil.

Den hvite rammen gjør nemlig at denne krabaten skiller seg klart ut fra resten av bransjens grå mus, og det er et stort pluss i våre øyne.

Samsung markedsfører F330 som en musikkmobil, og i tillegg til dedikerte musikktaster har de også utstyrt mobilen med en Bang & Olufsen-forsterker. Det er noe lydfreakene der ute bør merke seg.

Men Samsungen har enda mer futt under panseret.

F330 er relativt slank og ligger godt i hånden, og kanskje like viktig: Den føles solid. Skyvemekanismen er for eksempel uten slark, noe som var et kraftig irritasjonsmoment på nye Nokia N81. Så langt, så bra, med andre ord.

De bakgrunnsbelyste tastene på skyvemobilens nederste del fungerer bra, men vi er litt mer skeptisk til den trykksensitive navigeringsfirkanten på mobilens øvre del. Den er en smule overfølsom, og gir ikke god nok tilbakemelding på tastetrykk.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Enda verre er imidlertid de fire trykkfølsomme meny-sonene som ligger på hver sin side av navigeringsfirkanten. Selv etter tre ukers daglig bruk sliter vi med at vi aktiverer funksjoner bare ved å så vidt komme borti mobilens overflate, og dette blir spesielt irriterende når tastelåsen er så kjapp til å aktivere seg selv.

Det smarteste du kan gjøre er å endre innstillingen slik at du må bekrefte tastelåsen - selv om det må gjøres hver eneste gang du lukker mobilen.

I bruk.

Skjermens oppløsning på 320x240 er som på de fleste andre mobiler i dag, og oppleves som lyssterk og fin i praksis. Super-3G gjør for øvrig wap-ingen til en kjapp affære og forkorter ventetida du alltid vil oppleve om du er avhengig av offentlig kommunikasjon.

Men, og nå bør du følge med:

Dette gjelder kun når du surfer på dedikerte wap-sider som mob.dingz.no.

Prøver du for eksempel å surfe på vanlige nettsider som VG.no og Dinside.no har mobilen tydelige problemer med å tegne opp sidene. Selv etter mer enn to minutter kom vi ikke inn på VG.no. Og dommen her er klar: Til vanlige nettsider er ikke Samsungs nettleser god nok.

Løsningen er å installere nettleseren Opera Mini, som gjør denne jobben langt bedre.

Kameraet aktiveres enkelt via en hurtigtast på høyre side, men siden den står kloss inntil av og på-bryteren vil du til å begynne med ofte ende opp med å slå mobilen av i stedet for å ta et bilde.

Siden dette ikke er noen kameramobil kan vi leve med bildekvaliteten, og humoristene der ute vil sette pris på hvor lett det er å legge til morsomme animasjoner og rammer når du tar festbilder av både venner og uvenner. Savnet av blitz er likevel påtakelig, så innendørsbilder bør du holde deg unna.

For eksempler på bilder tatt av og med mobilen får ved å trykke på de små bildene til venstre her.

Glitrende lyd.

Vi begynner med det positive, for lydkvaliteten på denne mobilen er veldig god.

Selv med de medfølgende øreproppene får du et flott og klart lydbilde, og når vi byttet til et ordentlig headsett hadde vi gleden av å høre toner fra Radioheads siste album som vår Nokia-mobil ikke engang aner eksisterer.

Lydmessig er det altså full pott her, og det er tydelig at lyddelen fra B&O gjør jobben godt.

Men så går det meste skeis.

For det første misliker vi at en musikkmobil ikke er utstyrt med vanlig minijack. Her insisterer Samsung i stedet på sin evinnelige spesialplugg, som til overmål er plassert på siden av mobilen. Med denne plasseringen vil nemlig pluggen kjapt vris ut av posisjon med en gang du prøver å gå med mobilen i lomma, og på sikt tipper at de fleste vil få dårlig kontakt her.

Siden den samme inngangen også brukes til å lade telefonen, kan du heller ikke høre på musikk når den står til lading.

En dedikert musikkmobil bør også ha fjernkontroll på ledningen, men også det mangler. I vinterlandet Norge vil altså det si at du må fram med mobilen hver gang du skal bytte spor eller justere volumet.

Som om ikke det er nok må du også deaktivere tastelåsen ved de samme operasjonene. Heldigvis fungerer i hvert fall volumknappene på venstre side av mobilen uavhengig av tastelåsen.

Samsungs PC Studio 3 fungerer helt greit til synkronisering av kontaktlister. Det vil ikke si at det er like intuitivt som det du finner på Symbian-mobiler, men det fungerer i hvert fall. Til overføring av musikk opplevde vi den imidlertid som unødvendig tungvint.

PC-brukere kan i praksis omgå dette ved å bruke synkroniseringsfunksjonen i Windows Media Player 1, dette fungerte nemlig utmerket.

Lyden fra radioen oppleves også som god, men merk deg at den er litt kresen på signalene. Antennen kunne med andre ord vært kraftigere.

Konklusjon.

Når det gjelder design og lydkvalitet, både når du ringer og hører på musikk, er dette en klar femmer i vår bok.

Dessverre har Samsung slurvet med alt annet, og den kjipe brukeropplevelsen drar ned totalkarakteren til en middelmådig treer.

Trykk her for å se hvilke mobiler vi anbefaler!

Mobiltestene er et samarbeidsprosjekt mellom dingz.no, dinside.no og itavisen.no - du vil derfor finne den samme testen på disse nettstedene.

Viktige data:

Trippelbånd, HSDPA (Super-3G), 3G, Edge, GPRS
2,1" skjerm med 260.000 farger og 320 x 240 piksler
50 MB internminne + inngang for MicroSD-kort
2 Mp kamera (1600 x 1200 piksler) + VGA kamera på 640 x 480 piksler for 3G-samtaler.
Videoformater: 3GP, H.263 og MPEG4
MP3-spilleren takler MP3,AAC,AAC+,RA og WMA, og en stereo FM-radio med RDS
Blåtann V2.0
Størrelse: 10,3 x 4,8 x 1,35 cm, vekt 91 gram
Pris: ca. 2.800 (uten abonnement).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer