TEST: SE W960i

Telefonen som vil være to ting på en gang.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Kort fortalt er W960i en slags blanding av en Walkman-telefon og en smartmobil. Den har en stor trykksensitiv skjerm, brede taster, skrollehjul og en hvit stripe langs kanten som skiller det sorte på fremsiden fra det sorte på baksiden. Til tross for at den er relativt bred, ligger den naturlig i hånden og gir oss kvalitetsfølelse fra første stund.

En fin bæreveske følger med for å beskytte mobilen mot rusk og rask. I eska finner du også overgang til 3.5 mm minijack, USB-kabel, lader og hodetelefoner.

Trykk her for test av forgjengeren W950i.

Telefonen bruker litt tid på å starte og komme i gang. Her er det mye som skal lastes inn, og det merkes. Operativsystemet er Symbian OS v9.1 med grensesnittet/menysystemet UIQ 3.0, altså det samme som vi finner i blant annet Sony Ericsson P1i. Dette er et menysystem tilpasset trykksensitive skjermer som byr på mye moro og mange muligheter.

Strengt tatt er W960i en Walkman-utgave av proffmobilen P1i, med unntak av at den ikke har QWERTY-taster.

Se bilder av menyene til venstre!

Når vi holder telefonen i venstre hånd har vi tilgang til et hjul på venstre side, som lar oss skrolle raskt gjennom for eksempel menyene eller musikksamlingen med tommelen.

For å navigere i menyene kan du bruke fingrene eller den medfølgende stylusen. For å ikke grise til skjermen med fingermerker anbefaler vi det siste. Det kan dessuten være litt trøblete å treffe små ikoner med store fingre.

Fra startskjermen får du rask tilgang til ofte brukte funksjoner gjennom en rekke snarveier. Du kan også velge å gå direkte til hovedmenyen, eller åpne en ekstrameny med egendefinerte ikoner. Det er mange veier til Rom, med andre ord.

Når du skal skrive meldinger, kan du velge mellom vanlig inntasting, skriftgjenkjenning (fungerte ganske bra) eller et virtuelt minitastatur på skjermen. Her bruker du det som føles mest naturlig for deg, enkelt og greit.

WLAN og 3G.

Du kan leke deg med trådløse nett og 3G, men hvorfor Sony Ericsson ikke har dyttet inn EDGE eller HSDPA er vanskelig å si. Likevel, mange vil nok synes dette holder i massevis, men er du ute etter flest mulig teknologier i en og samme telefon kan du ta en titt på Nokia N82.

Telefonen støtter Exchange Activesync slik at du kan synkronisere den mot Outlook (e-post, kontakter osv.) Dermed vil det tikke det inn jobb-epost med jevne mellomrom. Dette er enkelt å sette opp og er perfekt for deg som liker å holde deg oppdatert uansett hvor du befinner deg.

Det er fullt mulig å lese både Office- og pdf-dokumenter takket være programmene Quickoffice og Pdf+. Jobber du med et viktig dokument kan du lage en snarvei på skrivebordet slik at du kjapt kan hente det opp igjen når du trenger det.

En stilig funksjon er at du kan dra fingeren over skjermen for å bla nedover en nettside når du er ute på webben.

Telefonen er ikke alltid like rask, noe som av og til ender med at vi trykker en gang for mye slik at vi havner på feil sted.

Musikkmobil.

W960i har en egen Walkman-tast som tar deg rett til musikkspilleren. Et adapter til 3.5 mm minijack følger med i pakken slik at du kan koble til egne hodetelefoner, men det beste er selvfølgelig å ha en slik inngang i selve telefonen.

Musikk og video overføres i en fei over USB 2.0. Etter at du har overført musikken må telefonen oppdateres, men det er fort unnagjort. Da er det bare å lene seg tilbake og pludre med Walkman-spilleren som er stappet med kjekke funksjoner.

For eksempel kan du organisere musikken etter stemning og karakter (som du legger inn selv), eller ta turen innom equalizeren for å endre lydbildet. Du kan også justere den visuelle delen av spilleren for å gjøre den mer personlig.

Når du fyrer opp en sang kan du bla gjennom resten av låtene i mappa du befinner deg i ved hjelp av skrollehjulet.

"Mest spilt" er en fin funksjon som henter ut de sangene du liker best akkurat nå.

Når vi aktiverer musikkspilleren dukker det plutselig opp tre ekstra taster (virtuelle) mellom skjermen og nummertastaturet som lar oss styre musikken. Disse fungerer helt greit.

Du har åtte gigabyte flash-minne til rådighet. Dette er mye for en mobil, men rynker du likevel på nesa vil du rynke mer når du får vite at det ikke er mulig å putte inn ekstra minnekort.

Lyden er klar og tydelig med god bass, men det gjelder kun når vi bruker våre egne hodetelefoner. De medfølgende leverer svak og tom lyd og anbefales ikke.

Telefonen har også radio som viser navnet på kanalene.

Ok kamera.

Det integrerte kameraet har en oppløsning på 3,2 megapiksler og kommer med autofokus-funksjon for skarpere bilder. Det enkleste er å aktivere kameraet ved å bruke snarveiknappen som er plassert på telefonens side.

Vi savner et linsedeksel som beskyttelse mot støvete lommer og vesker, men passer du på å gni den ren med jevne mellomrom burde det gå greit.

I stedet for blits har W960 et fotolys du kan aktivere dersom lysforholdene er diskutable. Siden telefonen er relativt dyr kunne Sony Ericsson med fordel dyttet inn Xenon-blits, slik de har gjort hos blant annet K850i.

Kameraet tar gode bilder i dagslys, men på dårlig opplyste steder og for innendørsbilder må du regne med en del bildestøy.

Du kan gjøre mye morsomt med bildet i etterkant. Redigeringsprogrammet er relativt omfattende, og det er også mulig å legge til en rekke effekter.

I tillegg er det mulig å ta opp video i QVGA-oppløsning med 15fps (bilder per sekund). Kvaliteten blir ikke all verden, men det duger til å ta opp korte snutter og sende dem som MMS. Trykk på lenken under for et lite eksempelklipp.

SE W960i-video (3GP 1 627 kB)

<- Alt på automatisk

Bilde - utendørs (JPG 737 kB)

<- Alt på automatisk

Til sammenligning tar Nokia N82 opp video i 640 x 480 piksler med 30 fps.

Konklusjon.

Som nevnt innledningsvis er W960i en blanding av en smartmobil og en Walkman-mobil, men den mangler et par småting på begge sider. For eksempel burde den hatt inngang for 3.5 mm minijack, samt EDGE og HSDPA. Støtte for WLAN trekker opp, og det gjør også den gode Walkman-spilleren.

Vær forberedt på at telefonen av og til kan være litt treg. Det er ikke alltid den reagerer så raskt som du vil at den skal reagere. Dessuten, hvis du ikke har brukt telefon med UIQ før må du regne med litt tilvenningstid.

Er du en aktiv bruker må du regne med å lade mobilen ofte, men batteritiden er likevel grei. Du kan fint høre på musikk på jobben, sende epost og surfe litt på nettet uten at du må lade samme kveld, men husk at begrepet "normal bruk" varierer fra person til person.

Vi liker også talekvaliteten - her kan man fint snakke i telefonen selv om man går gjennom hovedstadens gater midt i rush-tiden.

Skjermen er flott og lekker og egner seg til surfing og presentering av bilder. En god kombimobil fra Sony Ericsson, men som ikke når helt til topps.

Trykk her for alle mobiltestene!

Viktige data:
* Trippelbånds GSM/GPRS/UMTS/WLAN
* Skjerm: 2.6" trykkfølsom skjerm med 256K farger og 240 x 320 piksler
* Operativsystem: Symbian OS v9.1, UIQ 3.0
* 8 GB internminne
* 3.2 Mp kamera / 2592 x 1944 piksler / autofokus
* Støtte for MP3, AAC, AAC+, eAAC+, MPEG4
* Overføring via blåtann (A2DP) og USB 2.0
* Tale/standbytid: opp til 9/370 timer
* Størrelse: 109 x 55 x 16 mm, 119 gram
* Ca. pris: 4.800,- inkl. mva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer