TEST: Slingbox Pro får deg til å se rødt

Avhengig av TVen? DVD-spilleren? Ta dem med deg da vel.

TEST: Slingbox Pro får deg til å se rødt
Publisert

Å være bortreist er skummelt, først og fremst fordi du mister de trygge holdepunktene i tilværelsen: Fjernkontrollen, TVen, DVD-spilleren, kabel-TV-tuneren.

Slingbox Pro er en boks som er like enkel som den er genial, og som gjør at du kan ta med deg nesten alle disse apparatene ut i verden, uten å fjerne dem fra stua. Det eneste de behøver er strøm, resten av jobben gjør du selv via PCen eller mobilen, enten du befinner deg i Steinkjær eller Singapore - eller på jobb under OL i Kina.

Takler alt.

Den røde klossen plasseres i nærheten av videokildene du ønsker å sende ut i verden, og i og med at Slingboxen ikke uten videre støtter trådløse nett bør den også befinne seg i overkommelig avstand til bredbåndsruteren.

Deretter kobler du til for eksempel kabel-TV-dekoderen eller satelitt-tuneren, eller kanskje harddiskopptakeren eller DVD-spilleren, og etter en relativt rask runde med den medfølgende programvaren kan du plutselig se DVD-plata som står i DVD-spilleren fra alle steder som har Internett.

Slingbox Pro kan ta imot inntil fire videokilder, tre lavoppløselige og én i HD, og du kan enkelt veksle mellom signalene når du har konfigurert SlingPlayer-programvaren.

Åpne porter.

Det er forsåvidt en ganske smal sak, men du bør være på godfot med ruteren din hvis den ikke faller inn under kategorien rutere som lar seg konfigurere automatisk. Da må du nemlig åpne opp den ene porten SlingPlayer-programmet bruker for å kommunisere med omverden når brukeren befinner seg utenfor husets fire lune vegger.

Når du er oppe og står, og du har fått bekreftet av installasjonsprogrammet at ruteren din faktisk ér åpen, kan du uten problemer sitte på jobb og se på hva du vil hjemmefra, så lenge du har SlingPlayer på maskinen. Et passord beskytter TV-signalene du streamer fra stua og ut på nettet mot inntrengere, og ved hjelp av en såkalt infrarød sender som festes på primitivt vis (klister!) kan du faktisk gjøre alt du vanligvis kan med kabel-TV-dekoderen eller harddiskopptakeren fra hvor som helst i verden.

Den infrarøde senderen er forøvrig todelt, slik at du kan styre to enheter uavhengig av hverandre.

Tusenvis.

SlingPlayer kommer med ferdig oppsett til hundrevis av merker og tusenvis av modeller, og sannsynligheten er relativt stor for at du finner akkurat dine bokser på smørbrødlista. Gjør du ikke det er det fortsatt håp, for ved hjelp av generelle profiler er det likevel mulig å fjernkontroll over apparater som enda ikke har funnet veien til Sling Medias databaser.

Ettersom det analoge TV-nettet for mange er historie er kanskje Slingboxens innebygde, analoge TV-tuner noe å skryte av, men det finnes faktisk mange kabel-TV-kunder som fortsatt har disse signalene i veggen. Ettersom signalet komprimeres og nedskaleres før det sendes ut på nettet, vil mange sannsynligvis være godt fornøyd med kvaliteten på det analoge signalet, ikke minst hvis alternativet er at du ikke har noe signal overhodet ...

I bruk.

Etter at du har startet SlingPlayer-applikasjonen velger du først signalkilde. Programvaren bruker så noen sekunder på å optimalisere videosignalet på laptop eller PC-skjermen din, slik at du får utnyttet båndbredden maksimalt.

Avhengig av hvilken kilde du har valgt, og hvilket apparat som er koblet til kilden, får du nå opp ett vindu med signalet fra for eksempel harddiskopptakeren eller kabel-TV-dekoderen. Er du heldig, har du et apparat som finnes i SlingPlayer-programmets fjernkontroll-database, slik at du får opp en grafisk etterligning av kontrollen som akkurat nå ligger hjemme i stua.

Vanskeligere er det ikke.

I begynnelsen vil du nok reagere på at det kan ta litt tid å skifte kanal, få opp menyer og liknende fra boksene i heimen, men glem ikke at det er video over nett vi snakker om, noe som med dagens gjennomsnittlige bredbåndshastigheter er en langt tyngre oppgave enn å sende en epost eller spille av en mp3-fil.

Vi klarte likevel å forhåndsprogrammere harddiskopptakeren vår til å ta opp America's Next Top Model Urix seinere på kvelden, og vi kunne uten problemer gjøre det som kanskje er en av de nyttigste tingene du kan gjøre med Slingboxen: Bla oss gjennom opptaksarkivet på opptakeren. Dette er fin-fine greier, for her kan du for eksempel bruke de fire ukene før utenlandsferien til å ta opp situasjonskomedier, møkkaserier på TV3 på dagtid, og annet snacks, og når du sitter på Kreta og regnet høljer ned, kan du friste resten av familien med opptak rett fra HD-opptakeren - i det minste så lenge hotellet tilbyr bredbånd på rommet.

TV-hjertet vårt banker raskt og rytmisk i møte med slike muligheter.

Svakheter.

Slingbox Pro er den ypperste modellen i Sling Medias sortiment. Den har som allerede nevnt muligheter for tilkobling av HD-kilder, enten i form av HDMI eller komponent, men for de aller fleste er dette langt i overkant av hva en trenger.-

Å streame en HD-kilde over nettet krever nemlig langt høyere båndbredde enn nordmenn flest er i besittelse av, og sannsynligheten for at du har behov for å se HD på en 15" stor laptop-skjerm er like stor som at du kan balansere et fullt vannglass på toppen av et sugerør. Husk at det er hastigheten ut av huset ditt som betyr noe her, og den er for folk flest fortsatt ganske beskjeden sammenliknet med innkapasiteten.

Vi koblet vår digitale kabel-TV-dekoder til S-video-inngangen på Slingbox, som i utgangspunktet er som å kjøpe nye felger til Ferrarien hos Biltema, men i vårt tilfelle ble kvaliteten på signalet mer enn godt nok når det nådde oss på arbeidsplassen.

(Hvis du er glad i fullskjermsvideo bør du være klar over at SlingPlayer-programvaren ikke uten videre kan levere full pakke, og at kvaliteten blir så där hvis du strekker videoramma opp i for stor størrelse.)

Mobilversjon.

Det er heller ikke så veldig imponerende at du må betale for mobilprogramvaren (rundt 200 kroner for én lisens), eller at samme programvare foreløpig har begrenset støtte, eller ingen støtte i det hele tatt, for en rekke telefoner.

Hos oss fungerte det utmerket på en Nokia N82, men pass på hvis du forsøker å streame video over 3G eller Super-3G; det kommer til å koste deg dyrt hvis du ikke har en såkalt mobildataplan hos din mobiloperatør.

Konklusjon.

Det er faktisk lenge siden vi først hørte snakk om Slingbox, men det har tatt lang tid fra de første streaming-boksene ble lansert i USA til den ble tilgjengelig her til lands. Når den først kom var du dessuten nødt til å være Viasat-kunde for å kunne bruke den. Dumme greier.

Den type bindinger er det derimot slutt på nå, og Slingbox kan kjøpes og brukes av hvem som helst.

Er du mye på farten, eller bare liker å se TV ute på café for å late som du har et sosialt liv, kan dette være et svært kjærkomment produkt. Uten for mye dikkedarer får du tilgang til enorme mengder video og TV uten at du behøver ta med deg noe annet enn et program på noen titalls megabyte, og uten at du må ofre en høyre arm og en nyre for å få råd til boksen til 2500 kroner.

Likevel, Slingbox Pro er ikke for massene, og spesielt Pro-utgaven kan bli for mye. Slingbox Solo og Slingbox AV er rimeligere, og selv om de har færre tilkoblinger og heller ikke har TV-tuner, så vil mange komme veldig langt med for eksempel en kabel-TV-boks og en harddiskopptaker koblet til Slingboxen.

Dette er nemlig et tilnærmet genialt produkt for målgruppen, ikke minst hvis du tilhører den skamløse typen reisende som mener borte er helt greit, men hvor er NRK og hvor er Seinfeld med norsk tekst, og hvor i all verden er Tippeligakampene?

Du vet selv hvem du er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer