TEST: Sommerens beste GPSer

Skal du kjøpe GPS nå i ferien bør du følge nøye med.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Synes du det er vanskelig å velge hvilken GPS du skal kjøpe? I så fall bør du følge nøye med, for vi har testet seks spennende modeller fra HP, Garmin, TomTom, Harman/Kardon, Medion og Navigon.

Nytte og funksjon.

At en GPS klarer å vise deg veien fra A til B er naturlig nok et minimumskrav i 2008, og selv om det er forskjeller er dette heldigvis en øvelse de aller fleste modellene klarer helt greit.

Men for å bli best i test krever vi selvsagt mer.

For å nå til topps hos oss må også GPSen være så enkel i bruk at hele familien klarer å bruke den, og dette er dessverre et punkt hvor ikke alle produsentene er like gode.

Hva er det du betaler for?

Dagens testkandidater koster fra 2.000 til 4.000 kroner om du handler i billigste butikk, og befinner seg derfor i det øvre prissjiktet.

Fordelene med GPSene i denne prisklassen er at de jevnt over har store og fine skjermer som gjør det enklere å følge med på kartanvisningene.

De fleste er også utstyrt med flere praktiske finesser, som for eksempel handsfree-mulighet, overføring av MP3-låter via FM-båndet og video-avspilling.

Men pass på: Det hjelper nemlig lite med mange finesser hvis de er vanskelige å bruke, og her var det faktisk flere av våre testdeltagere som gikk på en kraftig smell. Vårt tips er altså at du vurderer nøye om du egentlig trenger en GPS med mange finesser. Klarer du deg uten vil du nemlig både spare penger og ikke minst; slippe unna mye unødvendig frustrasjon.

Trykk på play-knappen for video fra testen:Så hvilken bør du kjøpe?

Av de seks modellene var det spesielt tre som skilte seg ut på en svært positiv måte, og de fortjener alle vår anbefalt kjøp-logo. Kampen mellom første og andre-plassen står ikke uventet mellom Garmin og TomTom. Dette er modellene for deg som både vil ha mange finesser og enheter som er enkle å bruke.

dingz_best i test_100
dingz_best i test_100 Vis mer

Best i test: TomTom GO920T.

Her får du alt bortsett fra video-funksjon, og alle finessene fungerer i tillegg slik du vil at de skal. Men konkurransen var hard, og grunnen til at den kniper førsteplassen foran Garmin er i hovedsak på grunn av unike ekstrafunksjoner.

Er du på jakt etter den beste GPSen akkurat nå er det uansett denne du skal ha.

Trykk her for å lese hele testen av TomTom GO920T!

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer
dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

2 plass. Garmin Nüvi 760 / 770.

En meget god GPS som er kjapp i bruk og ikke minst har velfungerende finesser. Er også litt billigere enn TomTom GO920, og vil derfor være svært aktuell for mange.

Trykk her for å lese hele testen av Garmin Nüvi 760/770!

3 plass: Navigon 2110 Max Europe.

En stor positiv overraskelse. Navigons modell er ikke bare det nest billigste alternativet, den er også tilnærmet ribbet for unødvendige finesser som forsurer brukervennligheten.

Ute på veien vil du imidlertid smile fra øre til øre over hvor godt den jobber, og når du i tillegg sparer 1,800 kroner er dette et soleklart valg for deg som er på et trangt budsjett.

Trykk her for å lese testen av Navigon 2110 Max Europe

4 plass: HP iPAQ 314.

Svært flotte 3D-animasjoner og mange finesser trekker opp, mens noen snåle kartvalg trekker ned og sender den utenfor pallplass.

Trykk her for å lese hele testen av HP iPAQ 314.

5 plass: Harman/Kardon GPS 810.

Den både ser og føles eksklusiv ut, og er i tillegg enkel i bruk. Leveres også med en smart styrekule som lar deg styre enheten fra midtkonsollen på bilen. Av alle GPSene i denne testen er den også best når det gjelder avspilling av mediefunksjoner som MP3 og video-filer.

Men utseende alene er ikke nok, og med den høye prislappen havner Harman/Kardons utvalgte i direkte konkurranse med toppmodellene fra Garmin og TomTom. Det er en kamp den taper.

Trykk her for å lese hele testen av Harman/Kardon GPS 810!

6 plass: Medion GoPal P4425.

Proppet med finesser og testens laveste pris. På papiret ser dette med andre ord svært lovende ut.

Dessverre holder det ikke helt inn. Finessene er litt for kompliserte å bruke og av og til låste GPSen seg helt. Unødvendig komplisert software trekker også ned.

Les hele testen av Medion GoPal P4425 her!

Slik ble testen gjennomført.

GPSene har vært i daglig bruk på veinettet i Oslo og Akershus, og er sammenlignet side om side i bilens frontrute. Et av de viktigste testkriteriene var derfor hvor enkle de var å betjene når du sitter i bilen.

Husk at det ikke finnes en eneste GPS i hele verden som har 100% kartdekning overalt. Et svært viktig poeng vil derfor være hvor gode de er til å rute deg fram til målet om du skulle kjøre utenom den ruten GPSen har beregnet, og hvilke alternativer den gir deg underveis.

Selv om alle GPSene ledet oss fram til de ulike adressene vi matet dem med, hadde de enkelte ganger ulike veier til målet. Dette er til å leve med, men i de tilfellene vi ble ledet inn på svært ukurante veier har vi trukket for dette.

Vi har også lagt stor vekt på hvor enkelt det er å lagre ulike punkter på kartet. Den dagen du står på et hyttefelt eller en annen privat vei, vil nemlig dette være en finesse du setter stor pris på.

I tillegg til navigeringen har vi også prøvd GPSenes ulike finesser. Vi har altså lagt inn bilde- og videofiler, og ikke minst brukt handsfree-funksjonen på de ulike modellene. Også her var det store forskjeller.

Vi har også tatt hensyn til batteritiden på GPSene, forskjellene mellom de ulike modellene var riktignok ikke så stor i praksis, regn med 3 timers bruk før du må koble til billaderen. Også her var det imidlertid et unntak: Medions modell gikk konsekvent tom for strøm før de andre i testen. Et poeng verdt å merke seg er at ingen av GPSene er spesielt glade i å stå i bilen når det er kaldt om natten, Garmin, TomTom og Navigon skilte seg likevel positivt ut her, ved at batteriet holdt lengst når vi startet opp dagen etter.

Sist, men ikke minst har vi også lagt vekt på programvaren som følger med. Dessverre var også dette et punkt hvor det var stor kvalitetsforskjell på de ulike modellene.

Best i test: TomTom GO920T.

2 plass. Garmin Nüvi 760 / 770.

3 plass: Navigon 2110 Max Europe.

4 plass: HP iPAQ 314.

5 plass: Harman/Kardon GPS 810.

6 plass: Medion GoPal P4425.

Eller trykk her for å gå til hovedsiden med alle GPSene vi har testet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer