TEST: Sony BDP-S300

Bildet er fantastisk, men Sony BDP-S300 irriterer også filmnerden i oss.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Kampen om hva som skal bli framtidens filmformat raser ufortrødent videre mellom Blu-ray og HD DVD-leiren, og med stadig flere høyoppløste spillere i butikken blir spørsmålet hva du som kunde skal velge.

Bildekvaliteten er like god på begge formatene, men hittil har HD DVD-spillerne vært billigst i innkjøp, et ikke uvesentlig poeng for mange. Ser vi bort fra konsoll-versjonene (HD DVD-spilleren til Xbox 360 til rundt 1700 og Playstation 3 (Blu-ray) til 3.400) får du f.eks Toshibas gode HD EP10 til rundt 3.000 inkl. fem filmer. Det har derfor vært tvingende nødvendig for Blu-ray leiren å få flere billige alternativer i handelen, og med en butikkpris på rundt 4.000 har derfor S300 fra Sony en viktig jobb å gjøre. Spørsmålet er selvsagt om den er god nok.

Førsteinntrykk og design.

Vi liker designet, det er både stilrent og enkelt, med et diskrè logo-lys rett under plateskuffen.

Til tross for at vi savner bakgrunnsbelysning er også fjernkontrollen god, og er blant annet utstyrt med de velkjente rillene på baksiden som sikrer Sony-eierne et ekstra godt grep.

Skjermmenyene er dessverre ikke på norsk, men de både ser bra ut og er så logisk oppbygd at dette er lite å klage over. Baksiden preges av gullbelagte kontakter, og som du ser av oversiktsbildet til venstre for teksten her, så får du det meste av det du trenger. Dessverre har spilleren også en vifte på baksiden, og i bruk betyr det at S300 avgir en lett during, omtrent på samme nivå som Toshibas HD EP10.

Dette liker vi.

Bildekvaliteten ved avspilling av Blu-ray filmer er det lite å si på. Vi testet spilleren på PF9830 fra Philips og de helt nye V3000 og W3000-modellene til Sony (stor test med disse på torsdag), og ble like imponert hver gang.

Bildekvaliteten er rett og slett glitrende, og gir deg akkurat det fargespekteret og den dybden vi forventer når det gjelder de nye høyoppløste videoformatene.

Legg merke til at S300 også kan vise HD-signalene i 1080p24, dvs 24Hz bildefrekvens som skal gi jevnere bilder om du også har en TV som takler dette. Vi prøvde dette under vår test, men når sant skal sies klarte vi ikke å se at det utgjorde noen særlig forskjell i praksis. (Vi skal ikke trekke noen bastante konklusjoner her, men vi ser ikke bort i fra at denne finessen har blitt litt oppskrytt...)

Siden utvalget av Blu-ray filmer per dags dato fortsatt er lavt, er det svært viktig hvor godt Blu-ray spilleren klarer å vise din eksisterende DVD-samling.

Avhengig av oppløsningen på flatTVen din vil nemlig spilleren skalere DVD-bildet til 720p, 1080i, eller 1080p. Vi fikk dessverre ikke til noen direkte sammenligning her, men basert på tidligere erfaringer i hjemmekinoen gjør S300 her en bedre jobb enn Blu-ray spilleren du finner i PS3en, og vi synes den gir et like bra bilde som Toshibas HD DVD-spiller.

Med mindre du tidligere har hatt en svært god DVD-spiller i prisklassen rundt 10.000 kroner, betyr altså det at S300 også vil gi DVD-samlingen din et kvalitetsløft.

I tillegg til å spille vanlige CDer og DVDer, takler S300 også AVCHD-filer som er brent direkte på vanlige DVD-plater. Dette er perfekt for de av dere som allerede har kjøpt et HD-kamera fra enten Sony eller Panasonic. Da vi testet dette ble vi nemlig meget imponert over kvaliteten på våre egne ferieopptak som ble vist i 1080i-oppløsning.

Dette liker vi ikke.

S300 har innebygd dekoder for det nye lydformatet Dolby Digital Plus, men støtter irriterende nok ikke Dolby True HD (som blant annet Playstation 3 og Toshibaen fristet oss med), samt DTS HD Master Audio.

I følge vår ekspert hos Hjemmekino.no har spilleren 1.0 versjonen av Blu-rays menysystem, og vi tipper at dette er en mulig forklaring på hvor ekstremt treg spilleren er til å både starte opp, og utnytte Blu-ray diskenes ekstramateriale.

Det tar nemlig svært lang tid.

Fra vi satte Spiderman 3-filmen vår inn i spilleren tok det for eksempel over 2 minutter før vi kom fram til Blu-ray filmens meny, og i venteperioden fikk vi den tvilsomme æren av se hele to ulike loading-skjermer. Men også det å komme inn på Blu-ray filmens ekstramateriale tar tid. Regn med rundt 15 sekunders ventetid fra hver gang du trykker på en finesse til den vises på skjermen.

NB: Det skal nevnes at spilleren ikke er like treg når det gjelder DVD-filmer, der varierte innlastingstiden mellom 30 og 40 sekunder.

Vi savner også nettverkskontakt på spilleren for framtidig oppgradering av programvare, og tilgang til eventuelt ekstramateriale som finnes på nettet.

Konklusjon.

Vi digger bildet vi får med S300, Blu-ray filmer vises glitrende og den gjør en god jobb også på din gamle DVD-samling. For oss som i tillegg har et harddisk-kamera fra Sony er muligheten til å spille av videoopptakene i AVCHD-format et stort pluss.

Den største svakheten til S300 er etter vår oppfatning fraværet av det nye lydformatet Dolby True HD, og at spilleren er så ualminnelig treg til å laste inn Blu-ray filmer.

Kannibalisme er imidlertid det største problemet til S300. Playstation 3 er nemlig både billigere og kan mer, så her består egentlig valget i om du vil ha en spillkonsoll eller en dedikert Blu-ray avspiller.

Valget er dermed ditt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer