TEST: Sony Bravia V3000 og W3000

De nye 1080p-TVene til Sony er så gode at de truer vår favoritt i LCD-klassen. Holder det helt inn?

Publisert

Det har skjedd så mye med kvaliteten på flat-TVer det siste halvåret at hvis du har klart å vente med kjøpet til nå, så får du ypperlig kvalitet til priser man bare kunne drømme om for et år siden.

I denne artikkelen sammenligner vi Sonys nye V og W-serie for å enklere vise hva som skiller dem.

Like, men ulike.

Som du ser i tabellen er mye likt på de to TVene, men kort fortalt har W-modellen bedre bildebehandling og flere finesser enn V-serien. Dette gjenspeiles også i prisen.

I butikken vil W-modellen koste deg rundt tre til fem tusenlapper mer i innkjøp avhengig av hvor du kjøper den, og det store spørsmålet er selvsagt om W-serien forsvarer prisen.

Minispesifikasjoner
 W3000V3000
Oppløsning1080p/24hz1080p/24hz
Bilde-behandlingBravia Engine EXBravia Engine
10 Bits panelJANEI
Integrert MPEG4-tuner
for digitalt bakke-nett
JANEI
Dynamisk kontast16.000:116.000:1
Kontrast1800:11800:1
Lysstyrke500 cd/m2500 cd/m2
Laveste pris på nettet 19/1240" =18.500
46" =23.500
40" =15.500
46" = 20.000

Førsteinntrykk og design.

W-modellen kommer i klassisk Sony-stil med skarpe kanter. Chassiset er i mørkt børstet metall, og ser kanskje litt kjedelig ut ved første øyekast - men når du tar på det kjenner du kvaliteten. En annen fordel her er at rammen ikke avgir reflekser, her er det altså ingen tvil om at bildet er satt i fokus.

V-modellen er et friskere pust designmessig, og så vidt vi husker er dette også den første Sony-TVen med tilnærmet pianolakk, en trend spesielt Pioneer og Samsung har lagt sin elsk på. Vi synes V-modellen har blitt lekker, men vær oppmerksom på at pianolakk er synonymt med litt gjenskinn – som du altså slipper på W3000.

Vi gir plusspoeng for at du får bakgrunnsbelysning og mulighet til å styre andre produkter (Blu-ray, DVD o.l.) på W-modellens fjernkontroll, men synes ikke at en TV i denne prisklassen skal ha en kontroll laget i hardplast. På dette punktet har de gode konkurrentene langt bedre finish.

V-modellens kontroll er langt enklere, men ser etter vår mening faktisk bedre ut enn storebrorens. Sonys velkjente riller på baksiden gjør forøvrig at de begge ligger godt i hånden, og responsen under daglig bruk er god.

Dessverre er ingen av bordstativene dreibare.

Innstillinger og brukervennlighet.

Sammen med Philips er Sony blant de aller beste til å lage brukervennlige menyer, og det gjelder her også: Begge TVene er svært enkle å stille inn, med tilnærmet selvforklarende menyer, som selvsagt er på norsk.

Her vil alle finne seg til rette, og skulle du stille deg helt bort er det også lett å hente tilbake standardinnstillingene.

W-modellen er utstyrt med en vassere bildeprosessor enn V3000 (Bravia Engine EX versus Bravia Engine), og gir deg i tillegg litt flere ekstravalg når det gjelder innstillinger. For deg som liker å fininnstille TVen i sene nattetimer er derfor den det naturlige valget.

Legg også merke til at W-modellen har et 10-bits panel og dermed også potensiale for større fargedybde enn V-modellen. (I følge vår Sony-kilde er det for øvrig samme bildebehandling på W-modellen som det var på X2000 – fjorårets toppmodell fra Sony.)

Bildekvaliteten i praksis.

Begge TVene gjør heldigvis en fenomenal jobb når du spiller av høyoppløst innhold fra Blu-ray-spilleren i full HD, altså 1080p/24hz. Det er kort og godt slike bilder TVene er laget for.

Bildet fra S300 gled jevnt og dybden i bildet var eksemplarisk på testfilmen Spiderman 3. På dette punktet var en samlet testredaksjon udelt positive, og sittende i sofaen hadde faktisk de fleste problemer med å se noen kvalitetsforskjell mellom de to modellene.

Når du reiser deg fra sofaen kommer derimot forskjellene tydeligere fram; for til tross for samme spesifikasjoner har W-modellen klart bedre betraktningsvinkel og det er også lettere å se at fargedybden og sortnivået holder et høyere nivå. Bildet ser altså bedre ut fra flere vinkler, og dermed vil også de vennene du plasserer langt ut i sofakroken få et bedre bilde av filmen. På dette punktet er for øvrig W-modellen også vesentlig bedre enn toppmodellen til Philips.

Også TV-sendingene via vanlig parabol så bra ut, men her var det større forskjell på de to modellene. For på tross av at begge modellene har samme kontrastnivå var det enda litt mer detaljer å skue i de sorte områdene på W-serien. Det tar vi som et tegn på at W-modellens bildeprosessor holder det den lover.

Som vanlig får du flere støydempingsfunksjoner, men her er vår erfaring at du bør prøve deg forsiktig fram. Setter du støyreduksjonen for høyt blir det litt som å trykke på skarphets-knappen for mange ganger i Photoshop. Til slutt ender du bare opp med å tilføre bildet informasjon som ikke burde vært der. Dette er imidlertid ikke noe Sony er alene om, det gjelder alle TV-produsentene.

Selv om W-modellen er hakket vassere må vi likevel si at V-modellen overasket oss positivt på dette punktet. Tar du deg tid til å leke deg fram via TVens bildeinnstillinger får du nemlig justert bildet slik at det blir meget nært W-modellen. Og bare så det er sagt: Bildet på vanlige SD-sendinger hos V-modellen ligger langt foran det den gamle modellen W2000 klarte å varte opp med.

Her har med andre ord utviklingen vært stor.

Vår konklusjon er enkel: W-modellen gjør det svært så godt, men V-modellen er sannelig ikke langt unna.

Siden de aller fleste som vurderer disse TVene har en stor DVD-samling er naturlig nok bildekvaliteten ved DVD-avspilling viktig. Når vi spilte av via vår rimelige DVD-spiller lot vi ofte TVene stå for skaleringen, en jobb de for så vidt gjør greit. Magefølelsen sier oss likevel at dette er et område hvor blant annet Philips og Pioneer gjør en litt bedre jobb.

Av de to Sony-TVene er W-modellen best også her, og igjen er det spesielt fargedetaljene i bakgrunnen som gjør det lille ekstra.

Teater-modus.

Begge fjernkontrollene er for øvrig utstyrt med en oransje ”Theater”-knapp som skal brukes når du ser på spillefilmer. Teater-modusen fjerner og demper en del av bildebehandlingen, og fargetemperaturen blir en anelse varmere i håp om å gi deg en større kino-følelse.

I praksis gjør altså ikke teater-valget mer enn det du selv kan gjøre manuelt i innstillingsmenyen, men for familiemedlemmer med litt innstillingsangst er knappen ideell.

Perfekt for RiksTV.

Hvis du ikke har parabol eller kabelTV bør du merke deg at W-modellen også har MPEG-4 digitalmottaker innebygget. I følge produktsjef Kjell Ove Marienborg i Sony vil den formelle godkjenningen fra RiksTV endelig være på plass i midten av januar, og har du en riksTV-antenne vil TVen fritt kunne motta alle NRK-kanalene fra det digitale bakkenettet.

Vil du se resten av de digitale kanalene må du kjøpe RiksTVs programkort, som så settes inn i baksiden av TVen. Perfekt for deg som er lei av mange bokser i stua, med andre ord.

NB: Siden vårt testlokale befinner seg i en det som likner en gammel bunker fikk vi ikke testet denne funksjonen. Har du erfaringer med dette er du hjertelig velkommen til å dele dine erfaringer i diskusjonsgruppen nederst.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

Konklusjon.

Det er ingen overraskelse at W3000 er en bedre TV enn V3000. Integrert MPEG4-tuner er gull om du trenger det, og når også sortnivået er nydelig og betraktningsvinkelen god, ja, så kan det nesten ikke gå feil. Fargedybden på W-serien må også nevnes, for selv om Sonys presseavdeling har markedsført seg med ”Colour like no other” i lang tid allerede, er det først nå vi synes at slagordet begynner å stemme.

Dette er rett og slett en svært god TV.

Vi vet at mange lurer på hvordan vi rangerer W-serien mot toppmodellen til Philips 9732d. Det endelige svaret kommer i romjula når vi rangerer alle TVene vi har testet i år, men bildemessig er det i hvert fall ingen tvil om at Sonyen ikke har noe å skamme seg over. Når det gjelder betraktningsvinkelen er den for eksempel mye bedre enn Philipsen.

Men også V3000 overrasker, og spesielt var det hyggelig å se at den gjorde en langt bedre jobb med våre parabolsignaler enn vi hadde fryktet. V3000 krever riktignok likevel litt mer fininnstilling i bildemenyene før du blir helt fornøyd, men det tror vi du klarer fint – spesielt med tanke på at pengene du sparer ved å velge denne gir deg den Blu-ray spillende PS3en med på kjøpet.

Trykk her for å komme til siden med alle TV-testene våre!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer