Test: Sony Ericsson C902

Denne kan du ta gode bilder med. Utendørs, vel og merke.

Test: Sony Ericsson C902
Publisert

C902 er den aller siste bildemobilen fra Sony Ericsson, og målt mot forgjengeren, K850i, kan vi slå fast at den har blitt betydelig slanket på designfronten, selv om innmaten stort sett er den samme.

Men noen oppdateringer har det da blitt siden sist. Og du skal ikke se bort ifra at C902 vil komme til å skape mye liv og røre på diverse fjortisfester. Den gjør det nemlig både lett og morsomt å vise fram bildene dine.

Men hvor er kameraet?

SE har virkelig jobbet med designet i denne runden. Kameraet har de gjemt inni telefonen, noe som ikke bare sørger for å gi deg en støvfri linse, men som også er en smart vri for å gi mobilen en smalere figur.

C902 er ikke mer enn 10,5 mm tykk, og med sine 5.0 megapiksler er den trolig markedets slankeste telefon i denne klassen.

Blått er rått.

Kameraet aktiveres automatisk når du åpner linsedekslet, og det er her vi støter på en av de tøffe oppgraderingene siden sist: Åtte trykkfølsomme ikoner vises på to linjer øverst og nederst rundt displayet, og sørger for at du på den øverste linjen raskt kan bevege deg mellom video – kamera, bildeframvisning og fokus (mer om det senere).

Etter å ha testet de ulike knappene syntes vi likevel at menyene som spretter opp forsvinner litt vel raskt. Skal du aktivere en ny funksjon må du nemlig frem med begge hender. Venstre for å trykke på nødvendig ikon, og høyre for å bevege joysticken mellom undermenyene, samt aktivere riktig funksjon.

Litt liten skjerm.

Selv om de trykkfølsomme knappene gir mobilen et designmessig løft, blir faktisk displayet en halv tomme mindre. Og en kan i det hele tatt lure på om vi virkelig behøver den ekstra finessen, og om vi ikke heller hadde satt pris på en større skjerm for å kunne nyte bildene fra kameramobilen?

C902 er, som K850i, også utstyrt med akselerometer, en funksjon som gjør at tante Olga automatisk vil vises i stående eller liggende positur, bare ved å rotere på mobilen. Amatørfotografene vil også sette pris på ansiktsregistreringen. Når denne funksjonen er aktivert vil kameraet automatisk begynne å lete etter ansiktsmotiv, slik at ansiktet kommer i fokus, og finessen fungerer også.

Orden på bildene?

C902 lar deg også organisere bildene dine i bildekategorier, men vi opplever dessverre denne operasjonen som både treg og unødvendig. Å flytte ett bilde inn i en undermappe tar ca 5 sekunder, og flere ganger opplevde vi at mobilen hang seg opp når vi prøvd denne funksjonen. Vi brukte forøvrig 25 minutter på å overføre 97 bilder tatt med maksimal oppløsning, og PCen klarte uansett ikke å skille bildene etter de kategoriene du har definert på forhånd. Da er jo poenget borte.

En morsom funksjon er imidlertid at du ved hjelp av Google Maps kan definere sånn cirka hvor mobilbildene dine er tatt. Vi sier cirka, for etter å ha knipset litt utenfor kontoret vårt, ble bildet senere definert noen kilometer unna. Husk dessuten at du fort kan få deg en uventet overraskelse i form av høy mobilregning, spesielt om du bruker denne funksjonen i utlandet. Beregningen skjer nemlig via WAP.

Bildekvalitet.

Når det gjelder utendørsbilder gjør C902 en veldig god jobb, og trykker du på linkene til høyre ser du to gode eksempler:

Vann (JPG 1 362 kB)

Foss (JPG 1 331 kB)

Sjekk også bildene du finner i bildespesialen til venstre for teksten!

Dessverre er blitsen for dårlig til at C902 kan erstatte digitalkameraet ditt. For det første er den ikke kraftig nok når det er ordentlig mørkt, og vi irriterer oss også over at den kun kan tvinges av, og ikke .

Når vi sammenlignet bilder tatt innendørs med Nokia 6220, ser vi også tydelig at fargene på bildene tatt med C902-mobilen var blassere.

Musikk eller bilder?

SE er kjent for sin enten/eller-tenkning, det vil si at telefonene lanseres enten som musikk – eller kameramobiler. Og slik er det også med denne Cybershot-telefonen. Selv om du fint kan samle noen av yndlingssporene dine på C902, blir du neppe slått ut av lydkvaliteten.

Musikkfinessen TrackID er likevel gull verdt. Den lar deg stikke mobilen ut av lomma og i løpet av bare få sekunder fange opp hvilket lydspor du hører på radioen. Perfekt når du hører en knall-låt for ente gang, og lurer på hva artisten heter. Så snart mobilen hadde definert artist og låt, fikk vi dessuten muligheten til å kjøpe låta.

Brukervennlighet?

Lydkvaliteten på samtalene våre har alle vært krystallklare, så her har vi ingen innvendinger. Vi stusser likevel over at de to viktigste tastene, ringetasten og avslutningstasten, er plassert under to valgtaster på hver side av telefonen. Det gjør dem litt kronglete å treffe, men det er mulig at dette bare er en vanesak.

Selv om undertegnede stort sett bare har hatt SE-mobiler, skal det også nevnes at vi sliter litt med å skrive meldinger. Dette skyldes at tastene oppleves som litt for små og glatte, og at du også må trykke ganske hardt for å få noen reaksjon. Men trolig er det bare litt øving som skal til.

Hva skjedde med menyene?

Selv om mobilmenyene er lette å finne frem i, så synes vi at ikonene ser litt tegneserieaktig ut. Det blir litt som gamle Windows-ikoner, og her hadde C902 hatt godt av en liten ansiktsløftning.

Når det er sagt, så kan du velge mellom tre ulike måter å vise ikonene på. Den første er ”ruter”, altså den tradisjonelle, men så kan du også velge mellom en som heter ”roter” og en som heter ”enkeltikon”. De to sistnevnte gjorde det å bla i menyen til en litt ny opplevelse. Og ettersom ikonene da også ble veldig store, kan vi tenke oss at dette må være et perfekt visningsmodus for folk med tykke brilleglass.

Eller kanskje ikke... For SMS-menyen mangler funksjonen som gjør at du kan endre på skriftstørrelsen. Og da meldingsteksten i denne i utgangspunktet er ganske liten, er nok ikke dette mobilen for svaksynte.

Konklusjon

C902 er klassisk og enkel i designet, og vi liker spesielt godt den smarte løsningen med ”skjult” kamera som bidrar til den slanke figuren.

Det flate utseende har imidlertid gått på bekostning av batterilevetiden. Batteriet tømmes ganske raskt, og når vi hadde tatt en del bilder, ringt og sendt noen SMS, opplevde vi at den måtte lades annenhver dag.

Den største svakheten er likevel at den oppleves som litt vel treg. Vi opplevde også at den hang seg opp under diverse meny-manøvreringer, spesielt i bildemenyen – noe som absolutt ikke er positivt for en kamera-mobil.

Trykk her for hovedsiden med alle mobiltestene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer