TEST: Sony KDL-46X3500

Den er stor, den er dyr og den er god. Sonys X3500-serie er for deg som vil ha det beste.

TEST: Sony KDL-46X3500
Publisert

Til tross for at Sony for tida lanserer nye TV-modeller kjappere enn konkurrentene bytter underbukser, er det fortsatt X-serien som er toppmodellene til den japanske giganten. Dét merkes både på teknikken og prisen.

Selve designet minner sterkt om TV-produsentens tidligere toppmodeller, og som du ser på bildene til venstre under går det en gjennomsiktig glassramme rundt skjermen – med en aluminiumskant helt ytterst. Og, joda, det ser eksklusivt ut. Vi kan likevel ikke fri oss fra å ønske at Sony hadde turt å gjøre TVen enda litt mer spennende.

Også fjernkontrollen bør nevnes her, for på en TV i denne prisklassen skulle vi ønske at vi hadde sluppet unna hardplasten. Når det er sagt virker kontrollen godt, og i tillegg til praktiske hurtigtaster har den også et praktisk baklys til de sene filmkveldene. Uforståelig nok er ikke den medfølgende TV-foten dreibar, men du får trøste deg med at innsynsvinkelen på TVen er svært god til å være en LCD-modell.

Innmaten.

Det er altså på innsiden at X3500 er mest spennende, og i tillegg til at dette selvfølgelig er en ekte 1080p-TV, så får du også dynamisk baklys og 100 Hz Motionflow-teknologi for jevne og fine bevegelser. TVen er også utstyrt med Bravia Engine Pro som er navnet på Sonys beste bildebehandling, og har også selskapets kraftigste fargeforbedrer.

Filmnerdene der ute vil også sette pris på at X3500 har 1080/24-støtte, som betyr at filmbildene blir vist med 24 bilder i sekundet – altså med den hastigheten filmen er laget i.

Bildekvaliteten i praksis.

Vi hadde 46-tommeren på test, og generelt er det bare å si at vi lot oss imponere. Vær likevel klar over at heller ikke denne TVen kan trylle: Ser du på en TV-sending av dårlig kvalitet vil altså bildet fortsatt lide under dette i form av mer støy og korn i bildet. Zapper du over til en kanal med god kvalitet blir det heldigvis en helt annen opplevelse.

I god Sony-tradisjon er innstillingene enkle å bruke, og X3500-serien gir deg svært mange valg om du har lyst til å tilbringe time etter time i menysystemet. Roter du deg helt bort vil du også sette pris på at det er enkelt å tilbakestille endringene dine.

Sony skryter fælt av hvor gode de er til å vise fantastiske farger, og vi innrømmer glatt at vi liker det vi ser. Naturlig nok kommer dette spesielt til syne når du ser på HD-innhold (HDTV, Blu-ray og HD DVD). Her får du et fargespenn og en dybde i bilde som får deg klistret til sofaen, og naboen som brukte 80.000 på en 42-tommers plasma i 2004 kommer garantert til å bli grønn av misunnelse.

Vi må også nevne DVD-kvaliteten, for selv med en middelmådig DVD-spiller klarer Sonyen å skvise ut et detaljnivå og en fargepalett få klarer å matche, på dette punktet er det bare toppmodellen til Philips, som er i nærheten. Er du en ivrig konsollspiller vil du også smile fra øre til øre her, dette er nemlig en TV som matcher PS3 og Xbox360 helt perfekt.

Sortnivået for TV-titteren i sofakroken oppleves som veldig bra på X3500, og er antagelig noe av det beste vi har sett på en LCD-TV hittil.

Hvis du liker å finstille TVen bør du likevel merke deg følgende: Det er TVens auto-dimming av baklyset som er med på å sikre det eksepsjonelle sortnivået, og ikke de manuelle innstillingsvalgene i bildemenyen. Auto-dimming er imidlertid et litt følsomt tema for en bitteliten gruppe TV-nerder, ettersom det da kan oppstå for stor avstand mellom dine ønsker og automatikken.

Enkelte av disse petimeterne vil sikkert også irritere seg over at det ikke er noen enkel måte å deaktivere auto-dimmingen på via bildemenyen. Det går riktignok an, se tips her, men det innebærer at du også deaktiverer den gode "Motionflow"-funksjonen.

For den vanlige TV-titter som ser på TVen fra sofaen i stedet for å sitte med nesa inni TV-displayet er likevel ikke dette noe å bry seg om. Du vet best hvilken gruppe du tilhører.

Vi må også trekke fram detaljnivået i mørke partier, der klarer nemlig X3500 å vise detaljer de fleste andre LCD-modeller visker ut. Imponerende, med andre ord.

Etter vår oppfatning er altså bildekvaliteten på X3500 meget overbevisende, og du får så mange bildeforbedringsalternativer at bare det å ramse dem opp vil bli for langt. Vårt utgangspunkt når du stiller inn TVen er imidlertid enkelt: Aktiver én og én finesse i bildemenyen. Ser du noen forbedringer så beholder du dem på, hvis ikke kan du like godt deaktivere dem, eller i det minste redusere styrken til et minimum. Jevnt over er dette en enkel måte å få et godt bilde på TVen.

Finesser og innganger.

Den store gulroten til X3500 er at den har en innebygget HDTV-tuner for det norske bakkenettet. Dermed slipper du altså en ekstra boks – og ikke minst en ekstra fjernkontroll i stua. (Siden vårt testrom befinner seg i en bunker brukte vi imidlertid vanlige parabol-antenne under vår test – og fikk derfor ikke testet dette i praksis.)

Som forventet er X3500 godt utstyrt. Video-signalene på baksiden er PC-inngang (VGA), HDMI (to stk.), komponent (to stk.), og scart (to stk.). Verdt å nevne er også den optiske lydutgangen som kommer i tillegg til den analoge.

På siden av TVen finner du nok en HDMI-inngang, samt de obligatoriske S-video og video-inngangene som er praktiske å ha for deg med litt eldre digitalkameraer eller grøss gamle spillkonsoller.

Du finner også en USB-inngang på siden av TVen som lar deg kjøre slideshow med feriebildene dine. Her får du også en egen bildemeny på TVen som lar deg justere litt på kontrast, lysstyrke og fargetemperatur om du ønsker det.

TEST: Sony KDL-46X3500

Konklusjon.

Dette er antagelig den beste LCD-TVen akkurat nå.

Bildekvaliteten er jevnt over meget god, og Motionflow 100Hz-finessen gjør en formidabel jobb med å gi deg jevne bilder selv under store panoreringer i naturprogrammene på National Geografic. Det er riktignok flere TV-merker som har en tilsvarende finesse, men Sonys løsning er mer elegant og gir langt mindre "kribling" eller støy i bildet.

Under filmkveldene kan du imidlertid trygt slå av Motionflow-funksjonen for å få en bedre kinofølelse. I likhet med hdtvtest.co.uk, likte vi da bedre å sette Motion Enhancer-funksjonen på standard.

Trikset er uansett å prøve seg fram slik at du finner den innstillingen du liker best, og her får du altså alle muligheter.

Det eneste kjipe med X3500 er prisen, for skal du ha denne må du regne med å bla dypt i lommeboka. 40-tommeren fås fra cirka 19.000 og oppover, mens 46-tommeren starter fra 23.500.

Nærmeste konkurrent er toppmodellen fra Philips, en spektakulær LCD-TV som også har ambilight-funksjonen. Prismessig ligger den omtrent på samme nivå som X3500.

Blir dette for dyrt for deg vil vi heller anbefale lillebror W3000, og ikke minst Samsungs nye F-serie. Selv om de ikke er fullt så gode som X3500 er dette to svært gode TVer, som du altså får til en langt hyggeligere pris.

Trykk her for hovedsiden med alle TV-testene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer