TEST: Sony KDL NX700 og Sony KDL EX700

Vi har sammenlignet Sonys budsjett og mellomklasse-modell. Resultatet vil overraske deg.

TEST: Sony KDL NX700 og Sony KDL EX700
Publisert

Førsteinntrykket er positivt: De to TV-ene er rett og slett så slanke og elegante at du får lyst til å ta dem med hjem.

Men vi får starte på begynnelsen, for selv om de to duellantene befinner seg i ulike prisklasser er de faktisk svært like:

Likheter og ulikheter

Begge er fullHD TV-er av LCD typen, og har sin slanke form på grunn av Edge LED-belysning, en formel spesielt Samsung har hatt stor suksess med.

De har begge innebygget RiksTV-tuner, fire

HDMI-innganger (to bak, to på siden), samt USB-, komponent- og PC-inngang av VGA-typen. EX-modellen har forøvrig to scartinnganger, mens NX har en.

NX-modellen har i tillegg innebygget Wi-FI-tilgang, mens du på EX-modellen må kjøpe en adapter - om du da ikke velger å koble til med kabel.


    
 EX700NX700NX700
med luksusfot
Veil.pris 40"11 50014 00016 000
I nettbutikkene9 80013 000-
Veil.pris 46"16 00019 00021 500
I nettbutikkene13 500--

Som du ser får du faktisk EX700 til under 10.000 allerede, mens NX-modellen er cirka 3.000 kroner dyrere.

Design og bordstativ

På papiret er forskjellene mellom de to modellene små (NX-serien har riktignok noen få finesser som vi kommer tilbake til lenger ned), så det du betaler ekstra for er i hovedsak designet, som på NX-serien er mer forseggjort. Sony kaller det selv Monolithic Design, og spør du oss har de truffet blink. Dette er rett og slett lekkert.

Begge modellene leveres forøvrig med et dreibart bordstativ som standard. På NX-serien kan du imidlertid kjøpe et spesialtilpasset bordstativ i tillegg, og tilhører du dem som allerede har en lav TV-benk og ditto sofagruppe, er dette verdt å merke seg.

Her setter du nemlig TV-en rett oppi en renne i metallstativet, og når TV-en er på plass kan den tiltes inntil 6 grader, slik at du får en så riktig visningsvinkel som mulig. I praksis synes vi dette fungerte svært bra, og det at TV-en ser enda mer elegant ut når den står i metallstativet blir da en behagelig bonus (se bildespesialen for eksempler).

Det er imidlertid verdt å merke seg at moroa koster. Sony tar nemlig mellom 2.000 og 2.500 kroner for bordstativet (avhengig av størrelsen på TV-en)...

Fjernkontrollene er forøvrig nesten identiske på de to TV-ene, men det er to forskjeller: Kontrollen til NX-modellen har bakgrunnsbelysning, som er praktisk under sene filmkvelder. Den har i tillegg direkte funksjonsknapper for styring av Blu-ray spiller, forsterker også videre. Dette er bra, men det gjør også at fjernkontrollen blir svært lang, noe som kan være et minus for familiens minste.

Bildekvalitet

Sonys menysystem minner fortsatt om det du får på Playstation3, og er etter vår oppfatning enkel å forstå og betjene. Her har altså Sony lite å skamme seg over. Spesielt den nye kildeviseren, som du ser på hovedbildet i saken, er praktisk og oversiktlig.

I bruk synes vi rett og slett at både EX og NX-modellene gir et godt bilde. Nei, det er ingen av dem som klarer å matche sortnivået til Grundigs FineArts modell, for ikke å snakke om det grensesprengende sortnivået du får på vår TV-favoritt, men: I motsetning til Grundig-modellen får du her langt flere detaljer i skyggepartiene. Vi noterer også i margen at Sony-modellene har langt mindre lysgjennomtrenging enn det Grundigs FineArts har. Det siste er et poeng for deg som liker å se mye på film med belysningen godt dempet i stua.

Som sagt er Sony-modellene gode til å gjengi detaljer, vi må imidlertid også nevne at vi også liker fargespekteret TV-ene gir: Ansiktstoner ser naturlige ut, og vil du ha mer smell i fargene, er det enkelt å øke intensiteten.

NX-serien har en spesielt glatt overflate, som er med på å gi det lekre designet. Ulempen er imidlertid at dette også resulterer i mer gjenskinn fra panelet. Side om side med Grundigs FineArts modell ser vi tydelg at begge Sony TV-ene har mer refleksjoner, men på dette punktet er faktisk den rimeligere EX-serien å foretrekke. For de fleste vil nok ikke dette være noe stort problem, men har du en en stue med mange vinduer vil altså EX-modellen være å foretrekke på dette punktet.

Vi synes også at betraktningsvinkelen er hakket bedre på EX-modellen. I praksis vil det si at du kan sitte noe lenger ut på sidene for TV-en, og fortsatt ha et bra bilde her enn på NX-modellen.

Begge TV-ene har selvsagt Sonys Motionflow-funksjon, og den fungerer godt når det gjelder å motvirke hakking ved panoreringer, spesielt i heftige actionsekvenser. Dette er som vi forventer av en TV i dag, og vi minner bare på at du ikke bør sette finessen på maksimalt nivå; ettersom den i seg selv kan gi litt skyggeeffekt i detaljene.

Det er ingen overraskelse at TV-ene gir det beste bildemessige resultatet når ser på Blu-ray, men vi er også fornøyd med hvordan de skalerer vanlige TV-signaler og DVD-filmer. I tillegg til meg selv kalte jeg også inn flere kollegaer for å få deres kommentarer, og når vi oppsummerte i etterkant var enigheten stor:

Dataredaktør Bjørn Eirik Loftås oppsummerte det ganske så presist: - Jeg liker begge jeg, men selv hadde jeg garantert kjøpt den billigste. Når det gjelder bildekvalitet klarer jeg rett og slett ikke å skille dem.

Men dette kunne de spart seg...

Begge modellene har som sagt nettverksinngang (NX har også Wlan), som gir deg mulighet til å benytte de video-tjenestene Sony har åpnet for. Selv om du fortsatt ikke kan surfe på vanlige nettsider, er den gode nyheten at utvalget av innholdsleverandører nå begynner å ta seg opp. YouTube fungerer for eksempel helt ok, og filmnerden i meg likte spesielt godt LoveFilm, som gir deg filmtrailere i både SD og HD-kvalitet.

Det store problemet er likevel at nettfunksjonene til Sony går så tregt. Selv med de lynraske nettlinjene i DinSides lokaler tar det cirka 10 sekunder fra hver gang du trykker på fjernkontrollen til TV-en reagerer, og når du ofte må trykke tre ganger for å aktivere et klipp blir det for mye.

Slik bør det selvsagt ikke være i 2010, og dette trekker ned helhetsinntrykket.

Det blir heller ikke bedre av at flere av nettjenestene forutsetter at du må registrere deg, eller i det minste trykke deg gjennom flere aksept-skjemaer. All navigering skjer nemlig via fjernkontrollen. Problemet er at du ikke kan skrive på den slik du gjør på mobiltelefonen din (f.eks. trykke tre ganger på tallet 6 for å få bokstaven O). I stedet må du vente til TV-en har lastet fram en skjermmeny, for så å bruke piltastene og OK-tasten på fjernkontrollen. Dette er tungvint, tregt og gjør det også lett å taste feil.

TEST: Sony KDL NX700 og Sony KDL EX700

Vi lot oss også irritere over at begge Sony TV-ene fristet med en funksjon de kalte "Aktiver forbedrede funksjoner". TV-en gir deg her en nettadresse hvor du kan få mer, og bedre innhold, men går du inn på den oppgitte adressen blir du skuffet. For det første er kun USA, Storbritannia, Canada og Japan listet opp, og hvis du går inn på de tre engelskspråklige alternativene får du kun en feilmelding som sier at intet innhold er tilgjengelig. Det er ikke bra nok i dag, spesielt ikke av et så stort konsern som Sony.

Både EX og NX-serien gir deg altså en slags videofunksjon via nettet, men det er kun NX-serien som gir deg Widgets. I praksis er dette små miniprogrammer (Twitter, værmelding osv) som du kan kjøre i bakgrunnen, mens du ser på nyhetene eller sporten. Dessverre er det akkurat de samme begrensningene her; det går altså tregt og er lett å taste feil. Spør du meg er altså dette en funksjon du bruker en gang, for så å glemme fortest mulig.

Avslutningsvis tar vi også med at formatstøtten via USB-inngangen på Sony TV-ene er strupet mer enn vi liker. Sony oppgir selv at få formater vil fungere (= AVC/AVCHD/DivX/MPEG4), og vi klarte dermed ikke å spille av MKV-filer som til sammenligning gikk smertefritt på Grundigs TV-modeller.

Konklusjon

Irritasjonsmomentene over klarer likevel ikke å ødelegge totalopplevelsen av TV-ene, som er så bra at jeg selv fint kunne hatt begge hjemme i min egen stue.

Siden jeg er en enkel sjel er det bare å innrømme at jeg liker NX700 best, og den ville derfor blitt mitt valg om jeg ikke tenkte på prisen. Dette gjelder spesielt hvis jeg skulle plassert TV-en på en lav benk i stua, for med det lekre bordstativet på plass sitter du perfekt for en god TV-opplevelse.

Også NX700 er en bra TV, men det er EX700 som trekker det lengste strået.
Også NX700 er en bra TV, men det er EX700 som trekker det lengste strået. Vis mer

Problemet for NX-modellen er at EX-modellen er mye billigere, og det uten at det går på bekostning av den opplevde kvaliteten. Det er en sjelden kombinasjon.

Dermed er det også EX700 som framstår som det beste kjøpet for oss, og som stikker av med prisen for anbefalt kjøp.

Trykk her for å se alle våre TV-tester!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer