TEST: Sony MDR-NC500D kutter støyen

Lover 99 prosent støyfjerning.

TEST: Sony MDR-NC500D kutter støyen
Publisert

NB: Denne testen ble opprinnelig publisert i juni 2008, etter at vi hadde kjøpt hodetelefonene i USA. Nå er de også til salgs i Norge, og vi republiserer testen siden vi kommer med en kåring av de beste hodetelefonene med aktiv støydemping senere i dag. Følg med altså! Testen er oppdatert med dagens priser.

Bråkete t-baner, svette bussturer og jetlagforårsakende flyreiser. Eller bråkete arbeidsplasser. Eller irriterende naboer. Det er så mange ting som kan irritere deg i din ellers rolige hverdag. Slitsom støy som rett og slett burde fjernes så fort som mulig, så du kan fortsette å nyte musikken din uten alt slags vas i bakgrunnen.

Sonys MDR-NC500D lover å gjøre nettopp dette ved hjelp av kun digitale komponenter, to stykk mikrofoner i hver øreklokke som i tillegg dekker hele øret, sier Sony at headsettet skal fjerne 99 prosent bakgrunnsstøy (over 160Hz). Vi har testet.

Førsteinntrykk:

Det første vi legger merke til da vi tar opp headsettet er materialet og utformingen. Dette er mer enn bare plast og metall. Det ytre skallet består for det meste av aluminium og magnesium – alt for å holde totalvekten nede. Klokkene er ovale i formen, og er vinklet svakt bakover for å best mulig dekke det gjennomsnittlige øret. På oss passer den utmerket, mens enkelte synes at den sitter litt for stramt. Med tanke på formålet er det ikke rart at den sitter litt strammere enn et dedikert high-end musikkheadset gjør, da fokuset her ligger mest på støyfjerning og ikke et massivt lydbilde. Dette kommer vi tilbake til.

På høyre klokke finner du tre knapper: Den midterste er for å skru av og på. Den øverste kan trykkes inn mens headsettet er på - for å midlertidig høre hva som skjer rundt deg uten å ta av headsettet (ja, det trengs faktisk av og til). Den siste knappen er for å aktivere Artificial Intelligence Noise Cancelling Mode (AI NC mode). Det er her den heldigitale strukturen får vise hva den er god for. Headsettet har nemlig innebygd tre ulike støyfjerningsmodus – Fly, buss og kontor. På denne måten skal headsettet kunne tilpasse seg ulike miljøer med ulik akustikk og støy, og fjerne det hele på en effektiv måte – kun ved å trykke på en knapp.

Funket det? Ja, det gjør faktisk det.

Støyfjerning:

Vi kan ikke si annet enn at støyfjerningen fungerer utrolig godt. Når du skrur på headsettet høres det et lite pip for å signalisere at støyfjerningen er aktivert, og vips forsvinner all lyd rundt oss.

Vi har testet headsettet i alle de predefinerte miljøene Sony lover støyfjerning på, og her er erfaringene kort oppsummert:

• På flyet blir lydene fra jetmotorene sløret, og med musikk i tillegg blir det hele en behagelig affære. I dette tilfellet forsvinner selvfølgelig ikke all bakgrunnsstøy, men med tanke på at en jetmotor lager rimelig mye lyd, er vi imponerte.

• Også på buss, og spesielt t-bane forsvinner det meste av bakgrunnslyd. Støyfjerningen på T-banen utmerker seg spesielt da det sjeldent innebærer overraskende lyder og støy, som man fort kan oppleve biltraffiken.

• På kontoret, som i vårt tilfelle vil si en stor hall med åpent landskap fungerer støyfjerningen fortsatt godt. Takvifter, støy fra ventilasjon og generell summing forsvinner helt. Man kan fortsatt høre individuelle stemmer, men all form for støy blir borte. Rett og slett herlig.

Men hva med lyden?:

Som vi nevnte tidligere ligger hovedfokuset i slike headset på støyfjerningen. På headset vi har vært borte i før, som for eksempel Audio Technicas ATH-ANC7 QuietPoint følte vi at støyfjerningen ofte ga musikken en dempet, hul tone. Sony har imidlertid klart å holde lydkvaliteten oppe. Selv om de ikke kan sammenliknes med dedikerte musikkheadset som er ment for stuebruk og lignende, spiller den enkelt av selv de høyeste tonene og bassen er passelig justert. I visse tilfeller kan den virke litt flytende og for bløt, men ikke noe man irriterer seg over. I tillegg er de langt mer lettdrevne enn flere større headset, som gjør at de egner seg godt til bruk på iPoden din.

Det herlige med å høre på musikk med slike headset er også det at man ofte ikke trenger å skru opp volumet så høyt for å høre detaljene i musikken, da bakgrunnsstøyet uansett blir vasket vekk av støyfjerningen.

Dessverre går det ikke an å høre på musikk uten støyfjerningen aktivert, og det betyr at både musikk og støyfjerning forsvinner når batteriet går tomt. Det følger riktignok med en forlengning av headsetkabelen med plass til to AA-batterier, men når du sitter på bussen uten batterier er det en fattig trøst...

Oppdatert 18/12/2009:

Konklusjon

Totalt sett er vi veldig fornøyde, her får du et headset med god lyd, støyfjerning og godt utvalg av tilbehør.

Da vi testet hodesettet i 2008 var det ikke til salgs i Norge. Nå er det imidlertid på plass, og prisene starter fra 2.400 kroner i de billigste nettbutikkene og rundt 2800 kroner i butikk.

Batterilevetiden er for øvrig oppgitt til 16 timer, eller 28 timer med de ekstra AA-batteriene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer