TEST: Sony W4500

Endelig: Her er den første testen av det som kommer til å bli Sonys nye storselger.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Trofaste lesere vil huske at vi likte forgjengeren W4000 svært godt da vi testet den i midten av juni. Faktisk var det først da vi hadde den side om side med Samsungs flotte LE40A656 at vi avslørte W4000 største handikap.

For der Samsungen gled sømløst ved sideveis panoreringer så hadde W4000-modellen en tendens til å hakke litt. Kun få måneder senere kommer imidlertid oppfølgeren, og denne gangen er det heldigvis andre boller.

Men først litt fakta.

Førsteinntrykk.

Siden designet og det meste av menyinnholdet er tilnærmet likt som på W4000 tar vi dette med harelabb, og vil du ha mer info finner du det uansett her. I korthet får du altså menyer kledd i PS3-stil, Sonys bildevisningsfunksjon kalt Picture Frame, og innebygget tuner for det digitale bakkenettet. TVen har for øvrig 1080p/24 hz oppløsning, tre HDMI-innganger og 10-bits signalprosessering, alt det vi strengt tatt forventer på en ny TV i dag.

Den virkelig store forbedringen kontra W4000 er likevel at W4500 er utstyrt med Sonys 100 Hz Motion-Flow funksjon, som altså motvirker hakking ved sideveis bevegelser. Nytt av året er også at W4500 er utstyrt med DLNA-funksjon. Det betyr at TVen kan spille av MP3-låter og bildefiler fra kompatible DLNA-enheter, for eksempel PCer med Windows Media Player og Playstation3. Spesifikasjonsnissene der ute vil også merke seg at den oppgitte dynamiske kontrasten nå er på 50.000:1 mot 33.000:1 på W4000.

Så hvordan fungerer det i praksis?

Godt bilde.

Det er godt å konstatere at W4500, i likhet med W4000, hoster opp svært livaktige bilder enten du ser på TV, DVD, Blu-ray eller spiller på Xbox360. Når det gjelder TV-bilder vil selvsagt bildekvaliteten avhenge av hvor god signalkvalitet du har. Det er altså verdt å merke seg at heller ikke denne TVen kan trylle.

Trøsten får være at selv på TV-kanaler av laber kvalitet så klarer TVens bildeforbedringskretser å luke bort det verste grumset. På kilder av god kvalitet er det imidlertid svært lite å sette fingrene på. Det er smell i fargene selv på vanlig DVD, og når du ser på HDTV eller Blu-ray vil selv de mest blaserte av dine venner bli imponert.

Endelig Motion-flow.

Denne funksjonen har tre moduser: Av, standard eller høy, og etter vår oppfatning holder det lenge å ha den på standard.

Vi tok blant annet en ny titt på problemscenen i den helt forferdelige Blu-ray filmen "Runaway Wacation" (spol deg fram til 46 minutter og 19 sekunder hvis du uheldigvis har den i samlinga), og konstaterte da at hakkingen ved sideveis bevegelser var så godt som eliminert, og det uten at det gikk på bekostning av krying i detaljene.

Forspranget Samsungs LE40A656 hadde på dette punktet har altså W4500 tatt igjen, og per dags dato er derfor W4500 vår favoritt i denne prisklassen.

Finesser.

Som nevnt ovenfor kan altså W4500, som den første Sony TV-en hittil, kommunisere med andre såkalte DLNA-enheter via nettverksinngangen på baksiden.

Det er ikke til å legge skjul på at det irriterer oss at du ikke får sett på filmer via denne inngangen, TVen tar faktisk ikke imot et eneste videoformat. I praksis er det altså for MP3-låter og bildevisning fra PCen at denne finessen har noen funksjon.

En fordel med DLNA-standarden er imidlertid at den er enkel, og du slipper å bry deg med innstillinger. Alt du gjør er å plugge TVen til nettverket og godkjenne mediedeling i mediaplayeren, og vips så er du i gang.

Men alt er ikke like imponerende. Layouten ser for eksempel litt gammeldags ut, og det tar også litt tid å manøvrere seg gjennom bilde- og musikk-mappene dine. Trøsten får være at du får oversikt over musikksamlingen på TVen, og siden TVen også har optisk lydutgang kan du plugge den rett inn i digitalforsterkeren din når du skal spille musikk.

Et annet minustegn er at du ikke kan høre på MP3-låtene samtidig som du ser på bildene dine – her ligger det med andre ord langt flere muligheter enn Sony har valgt å utnytte. Alt i alt en grei funksjon, men har TVen din en minnekortinngang har du i praksis samme funksjonalitet. Vi har derfor ikke gitt noe særlig ekstrapoeng for dette i denne omgang.

Konklusjon.

Joda, det kommer helt sikkert TVer i år som er bedre enn W4500, Sonys egen X4500 og ikke minst de nye toppmodellene til Philips kan være noen eksempler. Det vil likevel være TV-modeller som vil ligge langt over W4500 i pris, og det er altså prisen som gjør W4500 så interessant for de store massene.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

Og de har lite å bekymre seg over. Selv liker vi nemlig W4500 så godt at den hadde blitt vårt TV-valg om vi skulle gått i butikken og kjøpt oss en ny TV akkurat nå.

NB: Merk deg at W4500 ikke kommer i butikkene før 15. september.

TEST: Sony W4500

Motion Flow-funksjonen er prikken over i-en på en TV som har omtrent alt det vi forventer oss av en ny TV i dagens marked, og både sortnivå og dybdeskarphet er noe av det beste vi har sett i denne prisklassen. Skal vi pirke litt kunne vi imidlertid ønsket oss en ekstra HDMI-inngang, men for de fleste kundene vil nok de tre stykkene TVen er utstyrt med holde.

Nærmeste konkurrent per dags dato er Samsungs LE40A656, også det en meget god TV. Etter vår oppfatning er det imidlertid W4500 som er kongen på haugen akkurat nå, og dette er et soleklart anbefalt kjøp fra oss i dingz.no og dinside.no.

Veiledende pris ved lansering 15. september vil være 17.500 for 40-tommeren, 22.000 for 46-tommeren og 27.500 for 52-tommeren.

Trykk her for å se alle våre TV-tester!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer