TEST: TomTom GO 920T

Favoritt-GPSen vår har blitt enda bedre, men trenger du den?

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

GO 920 er den nye toppmodellen til TomTom, og i prinsippet svært lik vår tidligere testfavoritt GO 720 både når det gjelder spesifikasjoner, utseende og finesser.

Prismessig skiller det cirka drøye 1200 kroner mellom de to modellene, regn med henholdsvis 3.000 for 720 og 4.200 for 920 om du handler i billigste butikk.

Dette liker vi.

Designet er helt likt som på 720en, og det betyr at du får en 4,3 tommer stor og klar skjerm som gjør en svært god jobb. Også her får du med en dockingstasjon og medfølgende programvare som gjør tilkopling til PC og nedlasting av oppdateringer til en lek.

Også menyene er identiske, så på dette punktet viser vi kort og godt til testen av 720en, hvor du også finner flere skjermbilder av softwaren.

Ute i trafikken gjør som forventet 920en en svært god jobb. Den finner satelittene kjapt når du slår den på (spesielt etter å ha lastet ned en Quick-GPS fiks), og som forventet er den også rask til å beregne ruter og ikke minst oppdage om du avviker fra den oppsatte ruta.

Etter vår oppfatning er dette så bra som det blir på GPSer akkurat nå.

Overføring av bilde- og MP3-filer, går også som en lek; ettersom det bare er å dra dem over til enheten. Når det gjelder brukervennlighet er det altså bare å konstatere at TomTom fortsatt er best i klassen.

Paring mot mobiltelefon, Nokia N82 og iPhone denne gang, gikk som vanlig smertefritt, og overføring av telefonbok til enheten likeså. Vi gir også pluss for god lyd når det gjelder hands-free funksjonen.

(Det skal også være mulig å sende og motta SMSer via GPSen, men dette fungerte ikke mot vår Nokia-mobil.)

Som på 720en får du naturligvis også TomToms MapShare, som kort fortalt lar deg og andre brukere korrrigere og utveksle feil og mangler i kartdataene. Du får også den geniale panikk-knappen, som blant annet gir deg rask tilgang til sykehus, politi osv, samt tips om førstehjelp. Dette er etter vår oppfatning en glimrende finesse, og du kan lese mer om dette her.

Dette savner vi.

Som vanlig fra TomTom er strømlader og TMC-antenne kun tilgjengelig som ekstrautstyr, som du i tillegg må betale dyrt for (regn med 700 for TMC-antenne og rundt 200 for laderen). I denne prisklassen synes vi at dette burde følge med i pakken, og vi trekker derfor for dette under totalvurderingen.

Som du kanskje husker fra 720en var vi ikke så imponert over den integrerte FM-senderen, som altså skal streame MP3-låtene du har på GPSen trådløst til bilradioen. En genial finesse egentlig, men det forutsetter jo at den virker.

Og dessverre gjør den ikke det på 920en heller. Vi prøvde gjentatte ganger i vår egen bil, men uansett hvilken frekvens vi brukte fikk vi svak lyd kombinert med kraftig skurring. Denne funksjonen er altså svært lite verdt.

Hva skiller egentlig GO 920 og GO 720?

Det første du legger merke til er at 920en leveres med en liten fjernkontroll, i tillegg har den 4 GB flashminne i stedet for de 2 GB du får på 720en.

De 2 ekstra GB er riktignok praktisk for deg som også skal bruke GPSen som MP3-spiller, men siden du uansett kan dytte inn et SD-minnekort i begge modellene er ikke dette punktet så veldig avgjørende for de fleste av oss. Prisen på minnekort er jo som kjent så lav at du nesten får dem kastet etter deg akkurat nå.

Den sanne globetrotter bør likevel merke seg at du får med flere kart på GO 920. Begge modellene har Vest-Europa, men 920en har i tillegg også kartdata over Sentral Europa, USA og Canada.

I daglig bruk her hjemme vil nok likevel den viktigste forskjellen være at 920en er utstyrt med EPT, (=Enhanced Positioning Technology) som skal gi deg simulert GPS-dekning også når du kjører i tuneller.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

Konklusjon.

Etter vår oppfatning er GO 920 den mest komplette GPSen du kan kjøpe i dag. Den jobber kjapt og er i tillegg så enkel i bruk at hele familien vil kunne bruke den. Vil du i tillegg ha en GPS med omtrent alt du kan få av kartdata ferdig installert er altså valget enkelt; Kjøp 920en.

Det eneste store minuset er at FM-senderen ikke fungerer like bra som TomTom hevder, men kan du leve uten den har vi ingen problemer med å anbefale 920.

Likevel: Personlig ville vi like godt gått for lillebroren GO 720 og spart 1.200 kroner, for oss er ikke altså ikke forskjellene på de to nok til å forsvare prisforskjellen. Hvorvidt dette også gjelder deg må du nesten bestemme selv :-)

Trykk her for hovedsiden med ALLE GPS-testene!

Minifakta TomTom GO 920:

4,3 tommers skjerm med 480*272 piksler, opp mot 5 timers batteritid, USB 2.0 + blåtann, 4 GB flashminne + minnekortinngang, MapShare, Panikk-knapp, talegjenkjenning, vindusfeste, dockingstasjon, billader, fjernkontroll og programvare til PC/MAC.

Trykk her for hovedsiden med ALLE GPS-testene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer