TEST: Toshiba 42X3000P vs. Philips 42PFL7762D

To rimelige full-HD-TVer i duell.

TEST: Toshiba 42X3000P vs. Philips 42PFL7762D
Publisert

I venstre hjørne har vi utfordreren, den nye Philips 7762, og i høyre hjørne har vi Toshibas 42X3000P, som har vært med i oss i godt over et halvt år allerede.

Både pris- og spesifikasjonsmessig er disse TVene svært like.

De er begge på 42-tommer og skryter av full HD-oppløsning på 1080p. Begge har også tidsriktig pianolakk, og prismessig får du dem til pluss-minus 12.500 kroner om du leter etter billigste forhandler.

Det første spørsmålet er selvsagt om de duger, og det andre spørsmålet er hvilken modell vi ville valgt.

Førsteinntrykk og design.

Prisklassen tatt i betraktning synes vi begge TVene er flotte å se på. Som du vil se på bildene er Philipsen enda mer skinnende enn Toshibaen, og har i tillegg en del sølvdetaljer rundt rammen som kler TVen godt.
Vi noterer forøvrig at begge TVene leveres med dreibart bodrdstativ, det gir plusspoeng i vår bok.

Fjernkontrollen til Philipsen er det imidlertid spart litt vel mye penger på. Den har en finish tilsvarende kontrollen på DVD-spilleren du rasker med deg mens du handler på Rimi og oser plastikk. Her er Toshibaens kontroll hakket bedre, den føles rett og slett mer solid, og ikke minst: Responsen er langt bedre enn på Philipsen.

At dette er budsjettmodeller merkes forøvrig ved at begge fjernkontrollene har flere funksjonsknapper som ikke er tilgjengelig på selve TV-modellen. Ingen stor greie egentlig, men det kan nå være litt forvirrende for resten av familien.

TV-bilde & DVD.

Førsteinntrykket vårt var lovende på begge TVene.

(Merk deg at vi får våre TV-signaler via parabol, og digitale TV-signaler er etter vår oppfatning å anse som et must på disse TVene, ettersom de ikke er utstyrt med den mest avanserte bildebehandlingen. )

Et gjennomgående trekk er at Philipsen har et noe bedre sortnivå, noe som har spesielt stor betydning når du ser på film. Toshibaen er altså konsekvent litt mer blass i mørke partier. (Oppgitt kontrastnivå på Philips er 7500:1, mens Toshibaen har 6000:1)

Selv når vi slår av all mulig bildebehandling på begge TVene viser imidlertid Toshibaen litt mer detaljer i bildet, og dette blir spesielt synlig når vi studerer ansikter på nært hold. For eksempel vil fregner og ansiktsfurer være tydeligere på Toshiba-TVen.

På Philipsen er altså detaljnivået mer utvasket, og side om side vil nok detaljfreakene der ute holde en knapp på Toshibaen.

Det økte detaljnivået har imidlertid en pris, og prisen du betaler er at bildet på Toshibaen også er plaget av mer krying/støy i bildet – noe du altså slipper på Philipsen. Når det gjelder grafiske elementer i TV-bildet, for eksempel kanal-logoer, er det imidlertid en annen sak: av en eller annen grunn er de mer uklare på Toshibaen enn på Philipsen.

Disse tendensene holder seg også når vi aktiverer de ulike bildeforbedringsprogrammene på de to modellene, så her må du ta et valg i forhold til hva som irriterer deg mest. Selv må vi innrømme at vi på grunn av det noe roligere bildet holder en knapp på Philipsen på dette punktet, men her vil nok meningene være delte.

Liker du å fininnstille bildet i innstillingsmenyen får du for øvrig langt flere valg på Toshibaen, og her er det faktisk mye å hente for de rette kundene. Naturlige ansiktstoner er alltid vanskelig å gjengi, og i standardinnstillingene ga spesielt Toshibaen personer en litt for rosa hudtone – omtrent som undertegnede etter litt for mange timer i sola. Ved å justere grunnfargene og, ikke minst, redusere fargemetningen, fikk vi heldigvis fjernet dette. Roter du deg bort her, er det for øvrig enkelt å tilbakestille innstillingene.

Du bør altså merke deg følgende: Tilhører du gruppen som bare vil montere TVen og gjøre små justeringer bør du gå for Philipsen. Liker du derimot å fininnstille TVen i sene nattetimer vil Toshibaen gi deg et langt større potensiale enn Philipsen.

Alt i alt må vi si at TVene overrasket oss positivt på dette punktet. De er riktignok ikke helt på høyde med V3000 (og ikke minst W3000 ) fra Sony, men dette er da også modeller som koster en del tusenlapper mer.

HDTV, Xbox360 og HD DVD.

Med bedre kvalitet på innsignalene gir også TVene et langt bedre bilde når du kryper sammen i sofakroken. Det blir mer smell i fargene, og ikke minst setter vi pris på merdybden i bildet.

På HDTV-sendinger i 1080i er det vanskelig å skille de to modellene, men også her drar Philipsen fordeler av sitt bedre sortnivå. Etter vår oppfatning har også Philipsen bedre dybde i bildet og blir derfor det foretrukne valget.

Hva har de spart penger på?

Til tross for at begge TVene har 1080p-panel skal begge modellene være strupt på PC-oppløsning. Det er altså kun WXGA oppløsning på 1360x768 som skal støttes, og med uvurderlig hjelp fra Datadoktor Vegar Jansen hos DinSide Data skred vi til verket og koblet.

Resultatet var overraskende, for i praksis var det stor forskjell på de to modellene.

Selv om Toshibaen har en dedikert VGA-inngang ble vi ikke helt fornøyd med PC-bildet, selv med skjermkortet satt på 1360/768 oppløsning. Teksten ble for eksempel litt uklar, noe vi har prøvd å ta bilder av i bildespesialen til venstre. Merk deg også at TVen går i svart hvis du prøver å sette høyere oppløsning via Toshibaens VGA-inngang.

Siden Philipsen mangler VGA-inngang må du bruke en av de tre HDMI-inngangene, og med PCen satt til 1360/768 ble bildet både langt klarere og ikke minst fargene langt riktigere enn på Toshibaen.

Vi prøvde også sette skjermkortets oppløsning til 1920/1080, og da måtte vi bruke HDMI-inngangen på begge TVene. Heller ikke her er vi helt fornøyd med Toshibaen, fargene blir ikke optimale og det er fortsatt ikke snakk om noen ren pikselmapping. Det er kort og godt noe som ikke stemmer.

Her overrasket imidlertid Philipsen positivt. For selv om instruksjonsboken altså sier at TVen ikke skal takle PC-signaler i 1080p, så var det altså det den gjorde: Fargene så helt riktige ut og ut i fra det vi klarte å se fikk vi faktisk 100% pikselmapping. Vi klarte i hvert fall ikke å se noen ujevnheter i bildet overhodet, og det blir altså Philipsen som er å foretrekke her også.

(NB! Det finnes garantert mange der ute med erfaring fra PC-tilkopling på Toshiba og Philips, har du noen tips setter vi stor pris på om du deler det med oss i diskusjonsgruppen nederst.)

Konklusjon.

Til tross for at Tvene er tilnærmet like er Philipsen et hestehode foran på nær sagt alle områder.

Det vil likevel ikke si at Toshibaen er noe dårlig kjøp, og spesielt for de av dere som liker å fininstille i bildemenyen er det mye å hente.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

Alt i alt merkes det likevel at Philipsen er en noe nyere modell, og det blir også den som får betegnelsen anbefalt kjøp i denne runden.

Prismessig er dette uansett to modeller som gir svært mye TV for pengene, og sammenlignet med kvaliteten du fikk på LCD-TVer for et par år siden snakker vi om en liten revolusjon.

Legg likevel merke til at du nå også kan få Samsung M86/M87 til omtrent samme pris, og siden den også gir deg full HD på PC-signaler vil den være et mer naturlig valg for mange.

Vi har også nevnt de nye 3000-seriene til Sony, og på grunn av bedre bildebehandling er dette to modeller vi liker bedre enn dagens duellanter. Men da må du altså opp noen tusenlapper i pris, så da blir valget opp til deg.

Trykk her for hovedsiden med alle TV-testene!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer