TEST: Toshiba HD-EP10 HD DVD-spiller

Den leveres uferdig, men gir høyoppløst moro og får DVD-samlingen din til å se fantastisk ut.

TEST: Toshiba HD-EP10 HD DVD-spiller
Publisert

HD-EP10 er den første HD DVD-spilleren vi tester fra Toshiba, og det er ikke til å komme ifra at den har sine særegenheter. Etter å ha stått i hjemmekinoen i nærmere 3 uker er likevel dommen klar:

For de fleste hjemmekinoanlegg vil denne spilleren utgjøre en kraftig forbedring.

Men vi får ta det fra begynnelsen.

Førsteinntrykk og minifakta.

Spilleren kommer i en sort, glossy finish, som vil kle flatTVen din godt – til tross for at lakken er ekstremt glad i både støv og fingermerker.

På baksiden finner du en nettverksinngang som brukes til softwareoppdateringer, samt den forgjettede HDMI-utgangen som vi brukte for overføring av lyd og bilde.

Du finner også komponentutgang for tilkopling til litt eldre flatTVer, samt optisk lydutgang, en viktig detalj for deg som mangler HDMI-inngang i receiveren.

Av uforståelige grunner har Toshiba også utstyrt spilleren med en video- og S-Video utgang, hva man nå enn skal bruke det til på en høyoppløst spiller.

Bildekvalitet.

Med en HD DVD-film i spilleren er det bare å smile, for dette er helt glitrende. Her er det meste på plass: knallfine farger, bra detaljnivå og en dybde i bildet du vil sette pris på. Sammenlignet med HD DVD-spilleren til Microsoft er det også lett å konstatere at bildet på Toshibaen glir langt jevnere ved store panoreringer.

Men det er ikke alt. Minst like viktig i vår bok er det at denne spilleren også får dine gamle DVD-filmer til å se bra ut. Det er et sikkert tegn på at videoprosessoren gjør en meget god jobb, og tilhører du den store gruppen som sitter på en billig DVD-spiller vil du garantert se stor forskjell.

Sammenligningen er ikke helt optimal, men du kan se to uredigerte bilder tatt med digitalkamera rett på skjermen fra Bourne Supremacy på HD DVD , mot et DVD-bilde fra omtrent samme scene her:

HD DVD 2 (jpg 3 948 kB)
DVD 2 (jpg 3 781 kB)Vår påstand er altså at denne HD DVD-spilleren vil gjøre en glitrende jobb med din gamle DVD-samling.

Lydkvalitet.

HD DVD-spilleren gir deg også de nye lydformatene Dolby Digital Plus og Dolby True HD. Merk deg også at selv om du ikke har en receiver som takler disse formatene direkte, så kan spilleren konvertere de nye lydsystemene til Multichannel PCM for overføring via HDMI-inngangen. Resultatet er altså at du får glede av de nye lydsystemene selv om du ikke har dekoding av selve formatene i receiveren.

TIPS: For mer dybdekunnskap og fakta om de nye lyd og bildeformatene anbefaler vi våre venner hos Hjemmekino.no.

Til filmavspilling er altså lyden helt kanon, men det er ikke til å komme ifra at man merker at HDMI-standarden fortsatt lider av en del startvansker.

Eks: Første gang vi skulle bruke Toshibaen som CD-spiller fikk vi ikke lyd ut av receiveren i det hele tatt. Svaret på gåten fant vi i en note på side 53 i bruksanvisningen. Du må nemlig slå av TVen for at HD DVD-spilleren og receiveren skal klare å prate sammen når du hører på lyd-CDer. Forstå det den som kan …

CD-lyden ble i tillegg skjemmet av noen unødvendige kunstpauser under avspillingen, og da var det ingen bønn: Vi bestemte oss for å oppdatere softwaren på spilleren.

Softwareoppdatering.

Har du innstillingsangst kan du slappe av: Trinn én er å plugge i nettverksledningen, trinn to er å gå i spillerens innstillingsmeny og sette DHCP og DNS til automatisk, og trinn tre er å trykke på oppdateringsknappen.

For oppdateringer var det nok av. 36 stykker, faktisk, og det å laste dem ned tok alene cirka 45 minutter (via Telenors kjappeste ADSL-linje). Så måtte vi vente i nye 20 minutter mens oppdateringene ble installert.

Men det var verdt det. Siden siste oppdatering har vi ikke hatt noen problemer overhodet med CD-lyden. Oppdateringen ga i tillegg mulighet til å spille av HD DVD-filmene i 1080p med 24Hz bildefrekvens, et klart pluss for deg som også har en TV som takler dette.

Konklusjon og oppsummering.

De høyoppløste DVD-formatene Blu-ray og HD DVD skulle ta verden med storm, men selv i dag - omtrent et år etter at de to konkurrerende formatene tok med seg krigen her til lands - så er utvalget av både spillere og ikke minst tilgjengelige filmer labert.

Vi aner fortsatt ikke hvilket av de to formatene som kommer til å vinne. Det vi vet er at denne spilleren gjør en så god jobb med vanlige DVD-filmer at det alene kan rettferdiggjøre prisen, så får du heller ta HD DVD-muligheten som et ekstra frynsegode.

På minussiden må vi nevne en begredelig trist fjernkontroll (sjekk bildene til venstre), og at spilleren er treg ved oppstart. I praksis tar det rundt 40 sekunder fra du trykker på playknappen til du ser HD DVD-logoen på TVen, og nye 10 sekunder før spilleren starter å spille.

I tillegg trekker vi også for viftestøy, som kan være hørbart i en spillefilms rolige partier.

NB: Akkurat nå sponser Toshiba fem HD DVD-filmer ved kjøp av spiller, du kan lese mer om dette her.

Takk til elprice.no for utlån av Toshiba HD DVD spiller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer