Trådløs HDMI: Philips SWW1800 testet

Drømmer du om ekte HD-bilde uten å strekke kabler gjennom stua? Vi har prøvd.

Trådløs moro? Her får du svaret. Foto: Per Ervland
Trådløs moro? Her får du svaret. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Det er mange som sverger til trådløs overføring, og det er lett å forstå hvorfor: For det første slipper du lange kabelstrekk i stua, og i tillegg slipper du å bruke både kløkt og dine ti tommeltotter når du prøver å skjule kablene for kjæresten din.

Likevel er det ikke til å komme i fra at trådløs overføring ikke alltid er like effektivt i praksis som i teorien.

Den største ulempen er selvsagt at overføring av høyoppløst innhold krever stor båndbredde, og har du noengang prøvd å streame HD-video fra PC-en til TV-en via det trådløse nettet vet du sikkert hva vi mener:

Er du heldig får du lyd, men jo bedre kvalitet på råmaterialet - jo mer hakker bildet.

Det er drepen for en god filmkveld.

Trådløs HDMI

Heldigvis går utviklingen videre, og Philips SWW1800 (noen på Philips må snart finne på noen mer forståelige produktnavn...) lanserer her et sett for hjemmekino-entusiastene. Tanken er selvsagt at du skal kunne henge TV-en på veggen, for så å overføre Blu-ray, HD-tuner, og spillkonsollens signaler trådløst til TV-en eller receiveren din. Dette er spesielt praktisk om du bare vil ha TV-en på veggen foran deg, mens avspillingskomponentene f.eks står ved siden av sofaen din 8 meter unna.

I esken finner du to enheter, begge med hver sin strømadapter, samt en fjernkontroll og en HDMI-kabel. Den største enheten skal du koble avspillingsproduktene dine til (f.eks. Blu-ray og Xbox), og den har to HDMI-innganger og to komponent-innganger for analoge HD-signaler. Du veksler mellom de fire inngangene ved å trykke direkte på boksen, eller via fjernkontrollen.

Den andre enheten er litt mindre i størrelse, og skal altså plugges direkt i TV-en. Denne enheten kan også veggmonteres om du ønsker det.

Plug and pray?

I følge bruksanvisningen er det bare å plugge i kablene og slå på enhetene for å få kontakt.

Og ja, det begynte riktig så bra. Vi plugget i vår gamle DVD-spiller og AVCHD-kamera, og fikk raskt både lyd og bilde på TV-en, som sto cirka 8 meter unna.

Og ikke bare fikk vi lyd og bilde, vi klarte heller ikke å se noen forskjeller i bildekvaliteten.

Når vi skulle prøve med Blu-ray spilleren gikk imidlertid alt galt. Hvis jeg tilslutt klarte å få opp menyen, så gikk alt i lås om jeg slo BD-spilleren av og på igjen.

Hvis jeg manuelt satte oppløsningen på Blu-ray spilleren til 720p eller 1080i gikk imidlertid alt ok. Men når du bruker en Blu-ray spiller på en fullHD-TV vil du naturligvis se filmen i maksimal oppløsning.

Et dypdykk i manualen viste at enheten støtter 1080i/60 og 1080p/30, og en telefon til Philips bekreftet at 1080p skulle fungere. Men jeg fikk det altså ikke til å virke, verken med 1080p eller 1080p/24, og måtte til slutt gi meg med uforrettet sak.

Konklusjon

Trådløs overføring av HDMI-signaler kommer helt sikkert til å bli mer aktuelt framover.

Akkurat nå er imidlertid vårt råd at du venter litt til.

Hovedproblemet er i første omgang prisen. I Norge er det ennå ikke bestemt hvilken pris SWW1800 skal få, men når Amazon selger den for 800 dollar blir jeg ikke overrasket om den vil koste 5.000 kroner her til lands.

Når du får Blu-ray spillere fra tusenlappen synes vi rett og slett at det blir alt for dyrt, og kun for de spesielt interesserte.

NB: Etter at vi hadde returnert vårt testeksempler tror Philips at de har funnet forklaringen på mine Blu-ray og 1080p-problemer: De mener at det skal virke om du går inn i Blu-ray spillerens menyoppsett og slår av Deep Color-funksjonen.

Dette fikk vi altså ikke prøvd i praksis. Når produktet er prissatt såpass høyt og dette heller ikke er nevnt i manualen trekker vi likevel for dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer