Ha respekt for dem som øvelseskjører

KOMMENTAR: Hvorfor vil du være den som ødelegger det som egentlig skal være både spennende og gøy?

VIS LITT RESPEKT: Husk at du også er med på å lære opp de som tar førerkortet. Foto: NTB scanpix
VIS LITT RESPEKT: Husk at du også er med på å lære opp de som tar førerkortet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husker du følelsen du hadde da du med førerkortet i lommen for første gang satte deg bak rattet, vridde om tenningen og rygget ut av parkeringsplassen helt aleine, for aller første gang?

Bak sto det mange stressende øyeblikk med bom-giring, kjeft, veiledning, latter og for enkelte også uendelig med tårer.

Gleden av å kunne kjøre helt alene, hvor enn du vil, er for mange ganske unik. Frihet til å ta med venner på tur, hjelpe besteforeldre eller komme seg på trening eller andre arrangementer er utelukkende viktig for den generelle trivsel. Spesielt kanskje for den som måtte bo der det kollektive tilbudet er mangelvare.

Vranglæren

Som biljournalister er vi mye ute på veiene. Vi ser nesten daglig biler merket med skole eller med en rød L på. Ofte sitter det en noe stresset 16- eller 17-åring bak rattet.

Ved siden av sitter det enten en rolig kjøreskolelærer eller en forelder som til tider kan være det mest stressende elementet i en tenårings liv.

Likevel er de største stressmomentene oss andre som kjører rundt disse trafikantlærlingene. Vi som er eksperter på dette.

Vi som dropper blinklys i rundkjøringene og kutter svingene. Vi som tar forbikjøringer på strekninger hvor vi burde holdt oss pent og pyntelig bak bilen foran. Vi som jevnt over ligger minst ti kilometer over fartsgrensen og som tuter og viser finger så fort noen står 0,3 sekunder for lenge på hvitstripa når lyset skifter fra rødt til gult.

Våre neste medtrafikanter

SMIL: Vis respekt til de som øvelseskjører og la dem få litt ekstra tid. Ingen lærer av kjeft og tuting.  Foto: NTB scanpix
SMIL: Vis respekt til de som øvelseskjører og la dem få litt ekstra tid. Ingen lærer av kjeft og tuting. Foto: NTB scanpix Vis mer


Akkurat som ellers i samfunnet, lærer vi å oppføre oss som alle andre. I trafikken forsvarer vi oss med at «ja, men alle andre gjør det» så da kan du ta sjanser, kjøre litt for fort og gi blanke i vikeplikten.

Husk at det er du - du som kjører rundt disse bilistene som er på opplæring - som er med på å utdanne dem i trafikkens flyt og regler. Hva som er greit og hva som er galt.

Vis respekt for dem som er under opplæring. Satt på spissen: Det er få ting du skal rekke og som gjør deg mer stressa, enn det stresset man finner hos en 17-åring som skal gjennom Sinsenkrysset for første gang i en trafikkskolebil.

Du er også en faglærer

Faglærer er kanskje å ta hardt i. Men fra det sekundet dine barn begynner å følge med i trafikkbildet, er du også med på å utdanne dem til å bli sjåfører.

Dine uvaner lar seg fort smitte til å bli deres uvaner. Det kan være snakk om småting, men det kan fort bli snakk om mange kjøretimer som skal til for å bli kvitt disse uvanene.

Små ting som å ha begge hendene på rattet, å sitte riktig og gangen i hvordan giring fungerer i samspill med svinger og kryss.

Vis respekt

Neste gang du står bak en bil med L på, gi den tre meter ekstra plass bakover. Kanskje personen i førersetet ikke er like stødig på bakkestarten som deg. Kanskje personen foran allerede har fått en pekepinn samme dag, av en som ikke bryr seg. Og: La hornet være og hold heller fast i dine egne horn i panna.

Sau har også vært lam. Frosk har også vært rumpetroll. Så husk hvor stressa du selv var da du begynte å kjøre. Eller hvor stressa dine egne barn var den gangen de for første gang skulle ta den bakkestarten.

Vis respekt for hverandre.

LES OGSÅ:
Blink i rundkjøringen og hold deg ute av venstrefila
Snapchats fartsmåler er livsfarlig
Du kan ta førerkortet på automatgir

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer