Nå skal du bestemme over fripolisene

Enkle grep sikrer deg enda bedre pensjon. Hvis du tør, da.

Jo mer risiko du tar med pensjonen din, jo flere tusenlapper kan du tjene.  Foto: PER ERVLAND
Jo mer risiko du tar med pensjonen din, jo flere tusenlapper kan du tjene. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra FNO viser at nordmenn har om lag 150 milliarder kroner plassert i såkalte fripoliser. Det er nesten like mye som nordmenn har investert i fond.

Men vet du egentlig hva en fripolise er? Og desto viktigere, vet du hvordan du får maks ut av dem?

"Alle" har en fripolise

Fripolise er penger arbeidsgiveren sparer til din fremtidige pensjon. De kommer til utbetaling når du blir pensjonist, sammen med utbetalinger fra Folketrygden og andre pensjonsordninger. Sånn sett sparer du kanskje i fond, uten engang å vite det.

– Det finnes mange hundretusener av dem, og de er verdt flere titalls milliarder kroner. Noen har flere av dem, men tross verdiene de representerer bryr vi oss nesten ikke noe om dem, skriver Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank1 om fripoliser i sin blogg.

Har du vært ansatt et sted i mer en tolv måneder, får du med deg en fripolise fra arbeidsgiveren din. Lov om obligatorisk tjenestepensjon trådte i kraft 1. januar 2006, og siden da har alle arbeidsgivere vært pliktige til å spare opp pensjon for sine ansatte.

Les også: Slik sparer pensjonsekspertene selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.