12 av 13 sykkelhjelmer holder ikke mål

Kun én hjelm beskytter mot den vanligste hodeskaden.

12 av 13 testede sykkelhjelmer for barn og ungdom, stryker når det kommer til viktig hodebeskyttelse - på tross av at alle er sertifiserte og godkjente etter EU-krav. Foto: FOLKSAM
12 av 13 testede sykkelhjelmer for barn og ungdom, stryker når det kommer til viktig hodebeskyttelse - på tross av at alle er sertifiserte og godkjente etter EU-krav. Foto: FOLKSAM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Én av fem sykkelskader som behandles på sykehus er hodeskader, og hodeskader med rotasjon er ifølge det svenske forsikringsselskapet Folksam den vanligste hodeskaden ved sykkelulykker.

Derfor har de tatt 13 av de vanligste sykkelhjelmene for barn og ungdom og utsatt dem for tester som simulerer fall fra sykkel med vridning av hodet.

På tross av at denne typen skader - slag mot hodet med rotasjon - er den vanligste typen hodeskader blant syklister, stilles det ikke spesielle krav til testing av disse egenskapene av verken EU eller andre sertifiseringsordninger.

Alle hjelmene som Folksam har testet er altså CE-godkjente. Likevel stryker 12 av 13 i testen.

I fjor testet Folksam sykkelhjelmer for voksne, og også der fant de store svakheter hos de mest populære hjelmene.

Slik har de testet

Folksam har utsatt 13 av de vanligste hjelmene for barn og ungdom for krasjtester med rotasjoner. Dagens sertifiseringstester omfatter bare rette slag mot hodet, det vil si at de er uten innslag av vridninger.

Testresultatene fra Folksams tøffere test viser at alle hjelmene beskytter mot rette slag mot hodet, men kun én av hjelmene beskytter mot slag med rotasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer