Kunstgressgummi i naturen

1.500 tonn plast lekker ut fra kunstgressbaner - hvert år

Foreløpig har ingen ansvar for å rydde opp

GUMMI OVERALT: Svarte gummikuler på avveie er et vanlig syn rundt landets kunstgressbaner. Foto: Christina Honningsvåg
GUMMI OVERALT: Svarte gummikuler på avveie er et vanlig syn rundt landets kunstgressbaner. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer
Publisert

Bor du i nærheten av en kunstgressbane, er dette trolig et syn du kjenner godt. Etter vinterens måking av norges idrettsbaner, har mange millioner gummibiter blitt med snøen opp i måkehauger i utkanten av banene.

Nå som varmen kommer, smelter snøen, og gummibitene blir med smeltevannet, ofte vekk fra banen og ut i naturen.

Men er dette egentlig lov? Og finnes det ingen regler for å samle opp gummien?

Flere tonn gummi i svinn

Kunstgressbaner består av plastfibre festet til en teppebunn. Gummibiter, eller granulater som det også omtales som, fylles på blant annet for å gi et mykt underlag. De små plastbitene kan fly bort med vinden, de fryser fast i isen og renner bort med vann. Gummibitene er hovedsakelig fremstilt av kasserte bildekk, som består av opptil 60 prosent plast.

I følge forskning.no har en fotballbane mellom 10 og 15 kilo gummikuler per kvadratmeter. Det blir over hundre tonn gummikuler per bane.

Utregninger konsulentselskapet COWI utførte for Miljødirektoratet i 2015 viser at om lag fem prosent av gummikulene forsvinner fra banene hvert år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer