1,6 millioner bør vaksinere seg mot influensa

Influensavaksinen som kommer på markedet i oktober er ekstra viktig å ta i år, ifølge helsemyndighetene. Alle i risikogruppene anbefales å vaksinere seg.

INFLUENSAVAKSINE: FHI har bestilt 1,2 millioner vaksinedoser. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
INFLUENSAVAKSINE: FHI har bestilt 1,2 millioner vaksinedoser. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Vaksinering er viktig for å unngå alvorlig influensasykdom og for å redusere risikoen for dobbeltinfeksjon med influensa og covid-19, sier seniorforsker Olav Hungnes ved Folkehelseinstituttets influensaavdeling (FHI) til Aftenposten.

I snitt dør 900 årlig av influensa

Omtrent 1,6 millioner barn og voksne i Norge hører til grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Ifølge FHI dør det i snitt 900 personer i Norge årlig som følge av sykdommen, og influensavaksinen kan beskytte mange av disse.

– Alle i risikogruppene samt helsepersonell anbefales å vaksinere seg mot sesonginfluensa, og vi håper at så mange av dem som mulig benytter muligheten i høst, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til avisa.

Det er den samme anbefalingen som ble gitt tidligere i år. FHI har i år bestilt 1,2 millioner doser – noe som er 20 prosent mer enn i fjor.

– Vi får dessverre ikke tak i flere fordi det er stor etterspørsel globalt, opplyser seniorrådgiver Kjersti Rydland i FHI til Aftenposten.

Vaksinerte én million

På spørsmål om FHI har bestilt nok doser til de 1,6 millioner nordmenn som anbefaler å vaksinere seg, sier Rydland nei, men at de dessverre ikke får bestilt mer på grunn av global etterspørsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer