Regler 17. mai 2021

17. mai - dette må du vite

Hvilke regler gjelder for 17. mai? Her får du svaret.

ANNERLEDES FEIRING: Koronapandemien preger nasjonaldagen også i år. Dette er reglene som gjelder nå. Foto: Erik Johansen / NTB
ANNERLEDES FEIRING: Koronapandemien preger nasjonaldagen også i år. Dette er reglene som gjelder nå. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå nærmer 17. mai-feiringen seg med stormskritt, og pandemien preger nasjonaldagen også i år.

All planleggingen og gjennomføringen av 17. mai-feiringen skjer lokalt, og arbeidet er godt i gang mange steder. Det er den enkelte kommune, i samråd med 17. mai-komiteen og kommuneoverlegen, som må ta stilling til hvordan feiringen skal skje, basert på gjeldende råd og regler, skriver regjeringen i en pressemelding.

Felles allsang etter klokken 12

I år som i fjor blir det felles allsang av nasjonalsangen, rett etter saluttene fra festningsverkene klokken 12. Det var et av høydepunktene i fjor, og regjeringen oppfordrer hele Norge til å bli med.

- Fra leiligheter, fjelltopper, balkonger, hus og hager håper jeg at folk reiser seg og synger med den stemmen de har. Jeg vet at den felles nasjonalsangen ble en god og sterk opplevelse for mange i fjor, og jeg tror at vi denne våren trenger følelsen av fellesskapet og samhørighet enda mer, forteller kultur- og likestillingsminister Abid Raja i pressmeldingen.

Man må følge forskriften

Hvis det er risiko for at 17. mai-tog eller andre arrangementer fører til folkesamlinger eller tiltrekker seg personer fra ulike kommuner bør de avlyses.

17. mai-tog, annonserte taler, leker, kransenedleggelser og liknende er omfattet av reglene om arrangementer i covid-19-forskiften.

- Det betyr at områder som ikke har lokale begrensninger om arrangementsforbud, kan gjennomføre aktiviteter som 17. mai-tog med gjeldende antall- og avstandsbegrensninger. I andre kommuner vil ikke dette være mulig. Vi oppfordrer generelt til å gjennomføre arrangementer utendørs eller digitalt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høye i pressemeldingen.

I kommuner der det ikke er tillatt med arrangementer, kan korps og kor som normalt øver sammen fremføre musikk eller marsjere i gatene uten at det annonseres på forhånd, slik at man unngår ansamlinger av publikum.

På 17. mai som ellers, gjelder de overordnede rådene om å holde seg hjemme når man er syk, holde avstand og holde hendene rene.

Nasjonale tiltak

Utdrag av nasjonale råd og regler som gjelder per i dag:

 • Hold minst en meter avstand til andre. Hold hendene rene, og hold deg hjemme hvis du er syk.
 • Begrens sosial kontakt og møt heller andre utendørs enn innendørs.
 • Ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Hvis alle gjestene tilhører samme husstand, kan det være flere, men man må kunne holde avstand.
 • Barn i barnehage og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Barn og unge kan ha besøk av én til to faste venner.
 • Utsett eller avlys arrangement som samler personer fra ulike kommuner.
 • Det er tillatt med skjenking ved servering av mat, men skjenkingen stopper klokken 22.

Under de nasjonale reglene for arrangementer står det følgende:

 • Maks ti personer på private sammenkomster utenom eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Maks 20 personer utendørs.
 • Maks ti personer på innendørs arrangementer uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 50 personer på innendørs idretts- og kulturarrangementer som samler deltakere under 20 år fra samme kommune.
 • Maks 100 personer på arrangementer innendørs hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser.
 • Maks 200 personer på arrangementer utendørs, men 600 personer (fordelt på tre kohorter á 200 personer) hvis de sitter på faste tilviste sitteplasser og det er to meters avstand mellom kohortene.

Kommuner med tiltaksnivå B

Helsedirektoratet skriver på sine hjemmesider at regjeringen kan iverksette regionale tiltak ved smitteutbrudd. Det vil alltid være de strengeste innførte tiltakene (lokalt, regionalt, nasjonalt) i området som gjelder.

Kommunene hvor det har blitt innført tiltaksnivå B er: Bamble, Porsgrunn og Skien til og med 25. mai, og Bærum, Drammen, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Nordre Follo, Rælingen, Ullensaker og Ås til og med 21. mai.

I disse kommunene er det forbudt mot arrangementer, og hovedregelen er at det ikke er tillatt å gjennomføre arrangementer.

Anbefalinger i kommuner med tiltaksnivå B:

 • Man bør ikke ha flere enn fem gjester i eget hjem. Det oppfordres til å møtes utendørs.
 • Det bør holdes 2 meter avstand i møte med andre personer i risikogrupper, og i situasjoner der smitterisikoen antas å være høyere (for eksempel ved fysisk aktivitet med intensitet, synging eller roping).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer