Indonesia:

200 barn døde av giftig hostesaft

WHO har sendt ut advarsler om hostesaft produsert i Indonesia og India, skriver BBC.

DØDELIG: Hostesaften til selskapet Afi Farma har tatt livet av flere hundre barn. Illustrasjonsfoto: Ground Picture / Shutterstock / NTB
DØDELIG: Hostesaften til selskapet Afi Farma har tatt livet av flere hundre barn. Illustrasjonsfoto: Ground Picture / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Fire personer i det indonesiske selskapet Afi Farma ble onsdag denne uka funnet skyldig og dømt i en indonesisk domstol.

Afi Farma sto tiltalt for å ha produsert hostesaft som inneholdt store mengder giftstoffer.

Det melder Reuters og den britiske kringkasteren BBC.

Selskapets direktør, Arief Prasetya Harahap, samt tre andre personer tilknyttet selskapet, ble dømt til to års fengsel. Dette til tross for at påtalemyndigheten la ned påstand om inntil ni års fengsel.

De ble i tillegg dømt til å betale en bot på en milliard indonesiske rupiah - tilsvarende i overkant av 704 000 kroner med dagens kurs.

Giftig

I retten kom det fram at selskapet i oktober 2021 og februar 2022 mottok to partier av stoffet propylenglykol, som blant annet brukes i mat, medisiner, kosmetikk, kroppspleie - og hostesaft.

Men selskapet opptrådte uaktsomt da de ikke testet stoffet før de produserte hostesaften. Ifølge påtalemyndigheten stolte Afi Farma i stedet på kvalitets- og sikkerhetssertifikatene fra leverandøren.

Det viste seg at begge propylenglykol-partiene inneholdt mellom 96 og 99 prosent konsentrasjon av det giftige stoffet etylenglykol.

Akutte nyreskader

Ifølge Helsebiblioteket er det mange produkter som kan inneholde etylenglykol, men vanligst er bilprodukter som kjøle-, frost- og bremsevæsker.

Siden 2022 har mer enn 200 indonesiske barn, hvorav de flest under fem år, dødd av akutte nyreskader knyttet til hostesaften.

Rundt 100 liknende dødsfall er rapportert i Gambia og Usbekistan, skriver BBC.

Afi Farmas advokat, Reza Wendra Prayogo, sier at de benekter uaktsomhet, og at selskapet nå vurderer om de skal anke rettsavgjørelsen.

Samtidig opplyser de om at legemiddelverket i Indonesia ikke krever at produsenter utfører tester av ingredienser.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har sendt ut advarsler om seks ulike hostesafter produsert i India og Indonesia, opplyser kringkasteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer