Kan man vise fingeren til politiet?

50-åring anmeldt for å vise fingeren til politiet

Derfor bør du være forsiktig med hvordan du opptrer foran politiet.

LASERMÅLING: Er du redd for at du er litt over fartsgrensa når du kjører forbi en fotoboks? Dette kommer du unna med. Bilder: NTB. Manus: Øystein Bergrud Fossum. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Onsdags morgen meldte Sør-Øst Politidistrikt på Twitter at UP stoppet en bilfører i 50-årene etter at han viste fingeren til politiet.

Hendelsen skjedde i Lier i Viken fylke.

Rakk finger fra traktoren

En lignende hendelse skjedde i april. Da ble en traktor stanset av en politipartrulje på Vormsundvegen i Nes. Grunnen var at traktorpassasjeren i 20-årene hadde vist fingeren til patruljebilen.

- Da patruljen reagerte på oppførselen til passasjeren, stanset de traktoren, opplyste operasjonsleder Gisle Sveen i Øst politidistrikt overfor Romerikes blad.

- Passasjeren erkjente forholdet og begrunnet at han viste fingeren med at han var sur på politiet fordi de hadde beslaglagt førerkortet hans ved en tidligere anledning, sa Sveen videre.

Ulovlig, ifølge loven

Synes du dette virker som litt vel sterke reaksjoner fra politiets side på å få vist fingeren alene?

Vel, det står faktisk i loven at dette er straffbart:

I straffelovens paragraf 156 andre ledd står det at «den som ved skjellsord eller annen utilbørlig atferd forulemper en offentlig tjenestemann under eller på grunn av utføringen av tjenesten, straffes med bot».

Brønnøysunds Avis skrev i 2019 at en mann som viste fingeren til politiet, ble straffet med en bot på 9.600 kroner.

Fingeren er ikke en ytring

En jurist hos Ung.no forklarer at det er politiets rolle i samfunnet som gjør slike handlinger straffbare.

Politiet og andre offentlige tjenestemenn skal beskyttes mot hets og denne typen oppførsel når de bare gjør jobben sin, skriver forumet.

Å vise fingeren i en slik sammenheng vil ikke være beskyttet av ytringsfriheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer