8 av 10 har «fyllesyklet»: Kjenner ikke regelverket

80 prosent sier de ikke vet ikke hva loven sier om sykling i alkoholpåvirket tilstand.

- PROMILLESYKLING UTBREDT: Sykling i alkoholpåvirket tilstand synes å være et utbredt fenomen, ifølge en fersk masteroppgave fra NTNU. Det er de færreste som vet hva loven sier om promillesykling. Foto: NTB scanpix
- PROMILLESYKLING UTBREDT: Sykling i alkoholpåvirket tilstand synes å være et utbredt fenomen, ifølge en fersk masteroppgave fra NTNU. Det er de færreste som vet hva loven sier om promillesykling. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sykling i alkoholpåvirket tilstand ser ut til å være vanlig i Norge, ifølge en fersk masteroppgave fra NTNU.

– Resultatene fra undersøkelsene mine tyder på at sykling i alkoholpåvirket tilstand er et utbredt fenomen, fastslår Mathias Vestgård.

I masteroppgaven «Cycling under the influence – Who and why?» har Vestgård, som nå jobber hos Norconsult, undersøkt nordmenns holdninger til sykling i beruset tilstand.

Undersøkelser er gjort både via et elektronisk spørreskjema, gjennom intervjuer på barer og puber og gjennom intervjuer med syklister på kveldstid.

Ifølge Vestgårds undersøkelse er det mange som sykler med promille. Og veldig mange synes det er helt ok, så lenge alkoholpåvirkningen ikke er for høy.

Gjelder mange

- De viktigste funnene er at mange, åtte av ti, av dem som deltok i undersøkelsen har syklet etter å ha drukket alkohol først, og fem av ti har gjort det i løpet av det siste året, forteller Vestgård til Dinside.

- De fleste er enige om at sykling etter å ha drukket alkohol er greit etter et lavt alkoholinntak og lavt påvirkningsnivå, men de fleste av respondentene og informantene som har deltatt i undersøkelser og intervjuer knyttet til oppgaven er ganske samstemte om at det å sykle når man er åpenbart påvirket, ikke er greit, sier Vestgård videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer