- Vi var redd ekstremværet skulle drukne soppen, men det ser ikke ut som det skjedde, sier Pål Karlsen, som er daglig leder for Norges sopp- og nyttevekstforbund.
Søndag fikk den digitale Soppkontrollen inn nesten 3500 forskjellige sopper for sjekk - noe som er rekord på én dag.
- Vi ble nødt til å bemanne opp i helga som var, enda vi fortsatt bare er på seinsommeren, sier Karlsen.

Vekker oppsikt
- Absurd
Soppsesongen har altså startet for fullt i store deler av landet.
- På Østlandet er det ekstremt bra. Det er helt absurd, sier Karlsen.
- Det kommer veldig mye, veldig tidlig. Og sånn det er nå, kan vi bare tro at det vil fortsette utover høsten, sier han.
- Er det det beste soppåret noensinne?
- Det er det beste året på mange år, svarer Karlsen.
I Nord-Norge er det tørt, og ikke så gode forhold, men i resten av landet er det ifølge Karlsen «veldig bra».
- Det er bra på Sørlandet, bra på Vestlandet og bra i Trøndelag, sier han.
- Bare du kommer deg ut i noe skog, finner du noe, fortsetter han, men legger til at best forhold og størst variasjon er det i blandet skog med furu, gran og bjørketrær.

- Ny rytme
Ifølge Karlsen startet årets soppsesong allerede i andre halvdel av juli.
- Vi opplever en helt fantastisk steinsopp-høst, og vi har aldri sett så mye, og så bra matriske, sier Karlsen.
Han forteller videre at de ser en ny rytme i soppåret.
- Før var det mer uforutsigbart, med en topp i september. I år har vi fått noen av høst-soppene allerede på forsommeren. Vi ser nå - som i varmere strøk - at sesongen kommer i to omganger.
- Ned mot Halden opplever vi nesten at det er soppsesong hele året, sier han, og legger til at dette skyldes klimaendringer.
Dødelige
Enkelte typer sopp er potensielt livsfarlige.
De aller farligste soppene er spiss giftslørsopp, butt giftslørsopp, hvit fluesopp, grønn fluesopp og flatklokkehatt.
- Man skal passe seg for å spise noe man ikke vet hva er, og man skal ligge unna helt hvite sopper og brune skivesopper, advarer Karlsen.
- Men, noen ganger er vi litt for raske med å skremme folk fra å prøve å finne ut hva noe er. Noe er farlig, men er du forsiktig og sjekker med soppkontrollen, er du ganske trygg, tilfører han.

- Koke, sylte, tørke
Etter at man har plukket god matsopp bør man rense soppen en gang til når man kommer hjem, råder Karlsen, som sier at man deretter godt kan skylle soppen i kaldt vann.
- Og så, da?
- Steinsopp og kantarell kan fryses ned rå. Andre sopper kan det være lurt å koke. Da skjærer man soppen i passe store biter, lar vannet koke ut, og fryser det ned med kraften.
Man kan også sylte, tørke eller konfitere soppen, forteller han.
- Det plukkes bare en halv promille av alt som finnes, sier Karlsen, som mener «vi ikke vet hvor godt vi har det».
- Folk må bare komme seg ut i skogen nå, den er så full av sopp, sier han.