Høst og hage

Advarer: - Krukkene kan sprekke

Det er fortsatt mye man bør gjøre i hagen før frosten kommer, men også visse ting du bør unngå!

HAGEARBEID PÅ HØSTEN: Det er mye du kan gjøre i hagen når høsten er kommet, men én ting bør du droppe. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Nå har høsten kommet for fullt, og det nærmer seg frost og kalde netter. Da er det lurt å gjøre noen siste forberedelser i hagen, mens det ennå er mulighet til det. Men det er altså også noen ting du bør unngå.

Informasjonsansvarlig hos Opplysningskontoret for Blomster og Planter, Tove Ladstein forteller til Dinside i en e-post at det er noen tabber man ikke bør gjøre.

Plantene kan dø

– Det er viktig å unngå gjødsling av busker, stauder og trær som skal i dvale. Ny, sterk vekst nå på høsten vil sjelden rekke å herdes før vinteren, og da får man skader og tilbakefrysning. I verste fall kan ømtålige eller unge planter dø, forteller Ladstein.

Det er også viktig å passe på krukkene, forklarer Charlotte Alexandra Arneberg, butikksjef hos Felleskjøpet på Fornebu og gartner.

– Sjekk om krukkene dine er frostsikre, slik at de ikke sprekker etter vinteren. Dersom de ikke er det bør de settes i boden eller garasjen.

Hun anbefaler også å ikke la det være «åpen jord» i bed, da det er en groplass for ugress til neste år.

– Dekk de områdene til med bark, løv, avklipp fra beskjæring og lignende, oppfordrer Arneberg.

Klipp så lenge det vokser

Det er mye du kan gjøre nå også. Ladstein anbefaler å klippe plenen så lenge den vokser.

– Plenen vokser vanligvis frem til kuldegradene kommer. Veksten blir langsommere når temperatur og lysnivå synker, men det er lurt å klippe på en tørr dag hvis det blir langt.

Arneberg forteller at man kan klippe frem til nattetemperaturen er under syv grader, som regel i slutten av oktober.

MAGISK POTET: Potet kan brukes til mer enn matlaging, for eksempel til å holde blomsterbuketten i vasen frisk og fin i flere uker! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

– Plenen skal ha en høyde på fem centimeter, når man slutter å klippe den, forteller hun og fortsetter.

– La også løvet ligge. Det har masse næring til gresset og gjør det grønnere og frodigere neste år. Det vil forsvinne i gresset når det vokser, tidlig neste vår.

Ta inn løk

Når du tømmer krukkene for sommerblomster kan du enten oppbevare jorden i pottene over vinteren og bare tilsette ny næring og struktur før neste års planting, eller du kan legge jorden ut i blomsterbed og kjøkkenhage, råder Ladstein.

– Bed tenker jeg at gjerne kan lukes på høsten. Da er jorden fuktigere og det er lettere å få med seg røtter og fjerne frøkapsler.

– Løk og knoller som ikke tåler overvintring - for eksempel georginer - bør også tas inn, men det er i de fleste tilfeller tilstrekkelig å vente med det til første frostnatt, når plantedelene over jorden fryser ned, påpeker Ladstein.

Stauder bør du la visne i ro og fred. Så lenge de er friske kan de beholde løvet sitt frem til våren.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer