Dette kan fryses:

Advarer: - Du kan bli syk

For mye rester? Se hva du kan fryse, og hvordan - så du unngår matforgiftning.

RIM PÅ MAT: Både smak og konsistens blir dårligere når rim har dekket maten i fryseren. Hvordan du unngår dette, får du vite her! Foto: Linn Merete Rognø / Storyblocks Vis mer
Publisert

Det skal bugne på julas frokostbord, men på dag tre er vi kanskje ikke alene om å lure på hvordan vi skal få spist opp all maten før den blir dårlig?

Rådet er enkelt: Frys den ned.

Et viktig råd før du fryser ned maten er å sørge for at den er godt avkjølt. Er den lunken eller varm, kan det oppstå kondens, som vil gi rim på maten. Dette vil forkorte holdbarheten, og verste fall vil den bli bedervet.

Det kan også oppstå rim på maten om du ikke passer på å holde temperaturen nede i fryseren.

- Og hvis døra til fryseren åpnes ofte, eller hvis den ikke blir ordentlig lukket, vil den varme luften fra utsida komme inn i fryseren. Varm luft blir til fuktighet når den kommer i kontakt med den kjølige temperaturen, og danner rim på maten, har Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver hos Mattilsynet, tidligere sagt til DinSide.

Om maten ikke holdes kaldt nok, kan det i verste fall føre til bakterievekst, advarer Svindal. Får du i deg disse bakteriene, kan du bli kraftig matforgiftet, ifølge Mattilsynet.

Slik fryser du det ned

Det er kanskje ikke bare kjøleskapet som er rimelig fullt etter julas utskeielser, også fryseren kan fort nå kapasitet. Da lønner det seg å pakke smart! Vårt beste tips er flatpakking i poser eller frysefolie.

Har du et fryseskap har vi et annet smart triks: Legg posene flatt i fryseren til de er stivfrosne. Etter de er helt faste, kan du sette dem opp på høykant, slik er det lettere å ha oversikt.

Når du fryser ned maten, er det viktig at det er så lite luft som mulig i pakken. Luft bidrar til å øke innfrysingstida og trekker fuktighet ut av kjøtt eller fisk, som også kan føre til rimfrost.

Press ut så mye luft som mulig når du pakker inn. Har du en vakuummaskin kan vi også anbefale å vakuumere maten. Da vil maten holde seg enda bedre, også når du tar den ut, før du åpner pakken.

Har du ikke vakuummaskin, kan du prøve dette smarte trikset. Alt du trenger er ziplockposer og en bolle med vann.

Har du ikke vakuummaskin tilgjengelig? Ingen problem - du kan likevel vakuumpakke maten med dette smarte trikset! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Det kan også friste å pakke ned hele rester av skinke, rull og sylte, men da er det smart å sjekke størrelsen. Vil du spise opp hele resten i løpet av et par dager?

Hvis ikke: Skjær opp i skiver, og pakk ned i passende porsjoner du tror du vil spise opp i løpet av et par dager.

Ikke bare kjøtt og pålegg

Har du en liten fryser bør du prioritere mat med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg. Men det er mange andre matvarer som holder seg bedre i fryseren enn kjøkkenskapet.

Har du for eksempel mye nøtter til overs, er holdbarheten mye lenger om du setter dem i kjøleskap eller fryser.

Det stopper heller ikke der. Mel, bønner, melk, smør, og egg er alle matvarer som får lenger holdbarhet i fryseren.

Klargjør grønnsakene

Gjør du en liten innsats nå, gjør du det mye enklere for deg selv når du skal bruke dem.

De fleste grønnsaker bør forvelles før du fryser dem ned. Å forvelle betyr å ha dem et par minutter i kokende vann. Dette er for å stoppe de kjemiske prosessene i grønnsakene.

Du bør vaske og rense alle grønnsaker før du fryser dem, og vi anbefaler også å dele dem opp. Da er det fortere og enklere å både tine og forvelle grønnsakene, og ikke minst har du fiks ferdige grønnsaker til bruk, så det gjør middagslagingen mye enklere utover vinteren.

Løk, purre, paprika, tomater og krydderurter trenger du ikke forvelle først, men du bør rense, vaske og tørke dem før du fryser dem ned.

Det er også smart å gruppere dem, for eksempel fryse ned en blanding av finkuttet løk, gulrot og selleri, som er en fin base for det meste av gryter og kraft.

Så lenge holder det i fryseren

Har du en stor fryser er det lett å miste oversikt. Et godt tips er å merke boksene, posene og pakkene med dato for nedfrysing eller holdbarhet, så er det lettere å holde styr.

Som hovedregel gjelder: Jo feitere mat, jo kortere er holdbarheten i fryseren.

Husk også at dersom maten har vært frosset tidligere, må du varmebehandle den før du fryser den ned.