PFAS:

Advarer etter kontaktlinse-funn

Kobles til blant annet livmor- og testikkelkreft.

PÅ ØYET: Kontaktlinser kan inneholde stoffer som kobles til blant annet kreft. Foto: Shutterstock
PÅ ØYET: Kontaktlinser kan inneholde stoffer som kobles til blant annet kreft. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsefarlige PFAS-stoffer skal ha blitt oppdaget i en lang rekke myke kontaktlinser i USA, melder The Guardian.

Dette kommer fram i en undersøkelse foretatt av Mamavation og Enviromental Health News (EHN).

Mamavation er en amerikansk organisasjon som gir råd om kjemikaliefrie produkter, mens EHN videreformidler miljønyheter.

Det de beskriver som «ekstremt høye nivåer» ble funnet i alle de 18 forskjellige amerikanske kontaktlinsene de testet.

- Du kan anse disse kontaktlinsene som nærmest ren PFAS, sier biologiprofessor og forsker Scott Belcher ved North Carolina State University, som medvirket i undersøkelsen.

Har du noen gang stått der og vært helt klar for fest, men så innser du at du har glemt å pusse sølvet? ikke fortvil! Vi har løsningen. Video: Dennis Appelong Hagbru. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Mest og minst

PFAS finnes ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) «over alt», til tross for at det kobles til både kreft, forhøyet kolesterol, lever-endringer og nedsatt fødselsvekt.

I den amerikanske testen ble det funnet størst mengde organisk fluor, som er en markør for PFAS, i de populære kontaklinsene fra de tre selskapene Acuvue, Alcon og CooperVision.

Disse inneholdt mest, ifølge Mamavation:

  • Alcon Air Optix
  • Alcon Air Optix Colours
  • Alcon Total 30

De laveste mengdene ble funnet i følgende:

  • Acuvue Oasys Hydraclear Plus
  • Alcon Dailies Total One-Day Water Gradient for Astigmatism
  • Acuvue Oasys with Hydraclear Plus Brand Contact Lenses with UV Blocking

Se hele lista her!

Flere av merkene selges i Norge.

Vil ikke svare om Norge

Dagbladet har kontaktet produsentene av kontaktlinsene som ble testet, Alcon, Johnson & Johnson, som eier Acuvue, og CooperVision.

Vi har kontaktet selskapene via både e-post og telefon for å spørre om kontaktlinsene som selges i Norge også inneholder PFAS.

Ingen av selskapene har besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

Også The Guardian har forsøkt å få kommentarer fra selskapene uten hell.

I stekepanner og sminke

Perfluorerte stoffer, eller PFAS, kalles også «evighetskjemikalier».

Dette er over 10 000 forskjellige kjemiske og menneskeskapte fluorstoffer som er svært vanskelige å bryte ned i naturen.

I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, som blant annet slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler og sminke.

Kobles til mange kreftsykdommer

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen sier til Dagbladet at de ikke kjenner til innholdet i nøyaktig kontaktlinser, men at PFAS er noe Kreftforeningen er svært opptatt av om dagen.

- En del av fluorstoffene kan være kreftframkallende. Det er mye dokumentasjon på at PFAS øker risiko for testikkel- og blærekreft. I tillegg kan det være en sammenheng med risiko for nyre- og prostatakreft, og det undersøkes også risiko for kreftformene eggstokk- og livmorkreft, Non-Hodgkin lymfom, skjoldbruskkjertelkreft og barneleukemi, sier hun.

POPULÆRE: 19 prosent av nordmennene benytter kontaktlinser, og en del bruker begge deler. Det viser en undersøkelse Kantar har gjort blant et representativt utvalg av over 1400 nordmenn, ifølge NTB. Foto: Shutterstock
POPULÆRE: 19 prosent av nordmennene benytter kontaktlinser, og en del bruker begge deler. Det viser en undersøkelse Kantar har gjort blant et representativt utvalg av over 1400 nordmenn, ifølge NTB. Foto: Shutterstock Vis mer

- Urovekkende

Ifølge The Guardian er det foreløpig ikke kjent om hvorvidt øynene absorberer det skadelige stoffet fra kontaktlinsene eller ei.

Mamavation kaller resultatet fra undersøkelsen for «urovekkende».

- Øyet er noe av det mest sensitive i menneskekroppen, så det er urovekkende å tenke på at kontaktlinser er én av de mange PFAS-eksponeringene som finnes i forbrukerprodukter i USA, skriver de på sine nettsider.

- Det øyet ønsker seg

Biologiprofessor Belcher forklarer at PFAS brukes i kontaktlinser fordi det blant annet gjør dem myke, og er det «øyet ønsker seg».

- Det vil ha oksygen, og at bakterier ikke vokser vilt, og det vil at linsene skal være myke og komfortable, sier han til The Guardian.

Vil forby stoffene

DinSide skrev i februar at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark har utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

Generalsekretæren i Kreftforeningen sier til Dagbladet at de er glade for dette.

- Vi er glade for at norske myndigheter er opptatt av utfordringene med PFAS, og at de har foreslått er generelt forbud i hele Europa. Vi mener det må være et strengt regelverk for dette, sier Ingrid Stenstadvold Ross.

Mer om