­

Advarer etter påsketur: - Slurv i finværet

- Heller preppe for tidlig enn for seint, råder Alexander Vitali-Rosati (30) som gikk på massiv blemme i fjellheimen.

AU: Etter tre dager på tur i Skarvheimen, så gnagsåret slik ut. Foto: Privat
AU: Etter tre dager på tur i Skarvheimen, så gnagsåret slik ut. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mellom Jotunheimen og Hardangervidda ligger Skarvheimen, et majestetisk høyfjellsområde som har fristet generasjoner av nordmenn ut på fjellskiturer i kupert terreng.

En av dem som fant veien dit denne påsken, var Alexander Vitali-Rosati (30). Etter fire timers togtur, var han og en kamerat klar for å komme i gang med første etappe av en tredagers påsketur.

- Jeg har slitt mye med gnagsår før, så jeg er egentlig verdensmester i hvordan jeg skal unngå det. Men nå ble det bare slurv i finværet, forteller Vitali-Rosati til Dagbladet.

- Jeg ville komme meg av gårde og tenkte at det sikkert gikk greit.

Det gjorde det ikke.

SMERTEFULLT: Snowboarder Stian Sivertzen var plaget med såre vannblemmer og gnagsår under innspillinga av "Dropped", som gjorde at han sinket gruppa. Vis mer

Smerter i foten

De hadde gått i omkring fire timer da Vitali-Rosati merket at det var noe som skjedde på den ene hælen og et par av tærne.

- Du aner jo ikke før du kommer fram til hytta og får tatt av deg sko og sokker om det skyldes press eller om det er gnagsår på gang.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Alt var klart for tre dagers praktfull skitur i fjellet. Så kjente Alexander Vitali-Rosati at ikke alt var som det skulle på den ene foten. Foto: Privat
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Alt var klart for tre dagers praktfull skitur i fjellet. Så kjente Alexander Vitali-Rosati at ikke alt var som det skulle på den ene foten. Foto: Privat Vis mer

Da sokken ble fjernet, var det ingen tvil om hva som var skjedd. Opp langs den ene hælen gikk det et digert gnagsår som i løpet av skituren skulle komme til å minne litt om deler av Storbritannia.

Også et par av tærne hadde fått kjørt seg.

- Hva tenkte du da du så gnagsårene?

- Nei, du blir jo litt oppgitt over deg selv. Man vet jo veldig godt hvordan de to neste dagene potensielt kan bli.

Bruk spesialplaster

Gnagsår oppstår gjerne når huden utsettes for vedvarende gnissing. Huden blir rød og varm og etter hvert dannes det væskefylte blemmer som det til slutt går hull på.

Så hva gjør man hvis man er godt i gang med en lang tur i fjellheimen og innser det smertelige faktum at man har fått blemmer på føttene?

VONDT: Mang en turgåer har erfart hva som skjer når huden er blitt utsatt for vedvarende gnissing. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
VONDT: Mang en turgåer har erfart hva som skjer når huden er blitt utsatt for vedvarende gnissing. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer

Overlege Helge Opdahl ved Oslo universitetssykehus skriver i en artikkel for Store medisinske leksikon at det hjelper å bytte sokker eller sko for å forandre friksjonsmønsteret.

Det beste alternativet er å benytte et spesialplaster med gel-liknende konsistens som beskytter gnagsåret mot friksjon. Dersom det er gått hull, bør den løse overhuden plastres stramt inntil omkringliggende hud.

Opdahl oppgir videre at ukompliserte gnagsår heles innen det er gått få dager. Det er ellers liten fare for infeksjon, så lenge huden er hel. Dersom gnagsåret er dypt, er det ikke uvanlig med infeksjoner.

Fortsatte turen

Til tross for gnagsåret, var det ikke aktuelt for Vitali-Rosati å gjøre som Severin Suveren og snu.

- Så lenge du får rensa såret, tatt på gnagsårplaster og teiper grundig, bruker tørre sokker og knyter skoa skikkelig, så går det helt fint, forsikrer han over telefon.

Gnagsåret påvirket heldigvis ikke turen i særlig grad.

- Jeg kunne fint fortsette, forsikrer han.

HARD MEDFART: Det måtte greit med teiping til for å sikre at gnagsårene ikke ble verre underveis. Foto: Privat
HARD MEDFART: Det måtte greit med teiping til for å sikre at gnagsårene ikke ble verre underveis. Foto: Privat Vis mer

Nå er han hjemme igjen og hinker rundt i leiligheten. Etter å ha rådført seg med en kamerat som er lege om hva han bør gjøre de neste dagene, har han vasket sårene med vann/pyrisept og dekket dem med sterile kompresser.

PLASTER: I denne videoen viser vi deg hvordan du enkelt kan bruke plasteret på forskjellige måter. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Men jeg har ikke fått tatt på meg sko ennå, og det er ikke noe jeg gleder meg til akkurat.

Kunsten å unngå gnagsår

På spørsmål om hvilke råd han vil gi andre, basert på egne erfaringer, svarer Vitali-Rosati at nummer én er å gå inn skoene skikkelig i forkant av turen.

- Hvis du er i en butikk der de ansatte har peiling, så spør om knytetips. Det er ulike knytinger som fungerer optimalt avhengig av om du går opp eller ned, legger han til.

BRUK TO PAR SOKKER: Ett par tynne, tettsiddende sokker innerst, kan redde deg fra gnagsår. Foto: Kristin Sørdal
BRUK TO PAR SOKKER: Ett par tynne, tettsiddende sokker innerst, kan redde deg fra gnagsår. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

I likhet med mange andre erfarne turfolk, anbefaler han å bruke to lag med sokker, samt antisklisokker.

- Ellers prepper jeg med gnagsårplaster og mange lag med teip før avreise. Jeg kan fort bruker nesten en hel sportsteip hver gang jeg er på tur. Pass på at teipen sitter slik at den ikke løsner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer