Miljødirektoratet

Advarer: - Forbudt

- Det er alvorlig at det selges så mange produkter som inneholder farlige stoffer i strid med regelverket

KONTROLL: Miljødirektoratet melder om at det var for høy konsentrasjon av bly i loddepunktene i elektriske og elektroniske produkter som ble kontrollert. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock
KONTROLL: Miljødirektoratet melder om at det var for høy konsentrasjon av bly i loddepunktene i elektriske og elektroniske produkter som ble kontrollert. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miljødirektoratet informerer om at en ny nordisk kontroll av netthandel viser at 37 prosent av de kontrollerte produktene var ulovlig å selge. Det skyldes at produktene inneholdt forbudte stoffer.

- Det er svært alvorlig at det selges så mange produkter som inneholder farlige stoffer i strid med regelverket, og som derfor er forbudt å selge. Produktene kan skade både folks helse og miljøet, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Ifølge Miljødirektoratet ble nettbutikker og markedsplattformer utenfor og innenfor EØS-området kontrollert, og at de kontrollerte varene inkluderte elektroniske produkter, smykker, leker, interiør og fritidsprodukter.

- Meget giftige

Miljødirektoratet trekker fram de vanligste feilene:

  • For høy konsentrasjon av bly i loddepunktene i elektriske og elektroniske produkter. Bly og blyforbindelser kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader.
  • For høy konsentrasjon av DEHP (ftalat) og kortkjedete klorparafiner (SCCP) i myk plast. DEHP kan gi skadeeffekter på hormonreguleringen. Kortkjedete klorparafiner er mistenkt å være kreftframkallende.
  • For høy konsentrasjon av kadmium i smykker. Kadmium og de fleste kadmiumforbindelser er kreftframkallende og meget giftige.

- Økt risiko

I kontrollen ble det avdekket at 66 prosent av produktene fra nettbutikker og markedsplattformer utenfor EØS var ulovlige.

- Forbrukere som handler fra dropshipping og nettbutikker som opererer fra land utenfor EØS-området, bør være klar over at det er en tydelig økt risiko for at produktene kan inneholde farlige og forbudte stoffer, forteller Veulemans.

Videre informeres det om at de fleste nettbutikkene stanset omsetningen og fjernet de forbudte produktene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer