USA:

Advarer gravide:
- Bekymringsfullt

Gravide kvinner blir ufrivillig utsatt for en rekke kreftframkallende stoffer i USA. Nå slår ekspertene alarm.

LIVSFARLIG: - Reguleringstiltak er helt klart nødvendig, sier forskerne som står bak den nye studien. Foto: Shutterstock

LIVSFARLIG: - Reguleringstiltak er helt klart nødvendig, sier forskerne som står bak den nye studien. Foto: Shutterstock

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinnene blir eksponert for kreftframkallende stoffer fra blant annet sminke, oppvaskmidler, bestikk og oppvaskmidler.

Dette kommer fram i en ny studie fra UC San Francisco and Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Studien ble tirsdag publisert i det fagfellevurderte vitenskapelig tidsskriftet Chemosphere.

Nesten alle hadde farlige stoffer

171 gravide amerikanske kvinner med ulik bakgrunn og hudfarge deltok i studien, som pågikk helt fra 2008 til 2020.

Kvinnene er en del av det statlige forskningsprogrammet Environmental Influences on Child Health Outcomes (ECHO), som skal undersøke hvordan ulike miljøfaktorer påvirker helsa til barn og unge.

I studien brukte forskerne urinprøver for å måle mengden av 45 forskjellige kjemikalier som kobles til kreft og andre farer.

Det viste seg at nesten alle deltakerne hadde både melamin og cyanursyre i kroppen, som kan være kreft- og allergiframkallende, samt skade arveanleggene.

Bekymret for helsa til gravide

Melamin og formaldehyd brukes ifølge Mattilsynet i produksjon av melaminplast, og kan avgis til matvarer og utgjøre en helserisiko.

I EU er det derfor satt strenge grenser for hvor mye av disse stoffene produktene kan avgi til maten.

I USA er det tillatt å bruke melamin i blant annet tallerkener, plastprodukter, kokekar, papir og papp, opplyser det amerikanske mattilsynet, Food and Drug Administration (FDA).

- Bekymret for helsa

Hovedforfatteren av studien, postdoktor Giehae Choi ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sier dette i en pressemelding publisert på vitenskapsnettstedet EurekaAlert!:

- Funnene våre skaper bekymring for helsa til gravide kvinner og fostre. Noen av disse kjemikaliene er kjente kreftframkallende stoffer og potensielle utviklingsgifter.

ANFALL: Lori Keeney fikk et anfall i bassenget 5. august og hennes ti år gamle sønn redder henne. Video: Lori Keeney via Storyful. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Seks babyer døde

I 2008 oppdaget kinesiske myndigheter at produsenter tilsatte melamin i melk og morsmelkerstatning, til tross for at dette var ulovlig.

Melamin ble tilsatt melka for å framstille den som mer proteinrikt enn den egentlig var.

Dette førte til at seks babyer døde og at over 300 000 babyer ble syke.

SKANDALE: Politiet destruerte flere tonn med morsmelkerstatning etter at det ble oppdaget at det var blitt tilsatt melamin i produktene. Foto: Reuters
SKANDALE: Politiet destruerte flere tonn med morsmelkerstatning etter at det ble oppdaget at det var blitt tilsatt melamin i produktene. Foto: Reuters Vis mer

I gulv og svømmebassenger

I den ferske forskningsrapporten viser de til den kinesiske melkeskandalen.

Forskerne skriver at melamin finnes i en lang rekke husholdningsprodukter og materialer i USA.

- Det finnes i servise, plast, gulv, kjøkkenbenker og plantevernmidler; Cyanursyre brukes som desinfeksjonsmiddel, plaststabilisator og rengjøringsmiddel i svømmebassenger, står det.

De høyeste nivåene av melamin og cyanursyre ble funnet i de mørkhudede kvinnene som deltok i studien, samt i kvinner som hadde vært eksponert for store mengder tobakk.

I sminke og eksos

Nesten alle deltakerne i studien hadde fire forskjellige typer aromatiske aminer, som kan være kreftframkallende, i kroppen.

I USA finnes aromatiske aminer i en lang rekke produkter.

- Aromatiske aminer finnes i hårfarge, maskara, tatoveringsblekk, maling, tobakksrøyk og dieseleksos, står det i studierapporten.

I februar i fjor vedtok EU og Norge et nytt vedtak for tatoveringsblekk med farger.

Dette innebar at 4000 kjemikalier som regnes som kreftframkallende, deriblant aromatiske aminer, ble forbudt her til lands og i EU.

FORBUDT: I EU og Norge er det forbudt å bruke aromatiske aminer i tatoveringsblekk. I USA er ikke kjemikaliet, som kan være kreftfremkallende, like strengt regulert. Foto: AP
FORBUDT: I EU og Norge er det forbudt å bruke aromatiske aminer i tatoveringsblekk. I USA er ikke kjemikaliet, som kan være kreftfremkallende, like strengt regulert. Foto: AP Vis mer

Finnes i drikkevannet

Forfatterne av studien opplyser at det er flere andre måter amerikanerne ufrivillig får i seg melamin og aromatiske aminer på, som for eksempel via lufta de puster eller ved å få i seg husstøv.

De kan ifølge forskerne også få det i seg via drikkevann eller ved å bruke produkter av plast, fargestoffer og pigmenter.

- På grunn av koblingen til kreft og utviklingstoksisitet skaper disse kjemikaliene alvorlig bekymring, sier Tracey J. Woodruff.

Woodruff er professor i obstetrikk, gynekologi og reproduktiv medisin ved University of California San Francisco, og er medforfatter av studierapporten.

Må reguleres

Hovedforfatteren av studien, postdoktor Giehae Choi, sier at amerikanske myndigheter må komme på banen for å forhindre at gravide amerikanere får i seg melamin og aromatiske aminer.

- Reguleringstiltak er helt klart nødvendig for å begrense eksponeringen, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer