Advarer hytteeiere

Det er ventet mye nedbør i sør de kommende dagene. NVE har sendt ut flomvarsel, og meteorologene anbefaler hytteeiere å sjekke hyttetakene sine.

TUNGT: Flere steder vil nedbøren komme som en blanding av regn og snø, som igjen kan bli tungt for et hyttetak, advarer meteorologene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
TUNGT: Flere steder vil nedbøren komme som en blanding av regn og snø, som igjen kan bli tungt for et hyttetak, advarer meteorologene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen advarer meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt om at det er ventet mye snø i fjellet i Sør-Norge de neste dagene.

- Enkelte steder kan man regne med 40 - 50 centimeter de neste par dagene, så de som hadde mye snø på hyttetakene sine fra før av, bør kanskje ta en ekstra titt nå i helga, sier Granerød.

- Hytteeiere må være klar over at det kommer en del snø nå. Flere steder vil få en blanding av regn og snø. Har man ei hytte som ikke tåler så store mengder, så er det greit å være forberedt på det, sier meteorolog Aslaug Skålevik Valved til OA.

- Vis hensyn

Snøgrensa vil variere, og i perioder vil den ligge høyt, ifølge meteorolog Granerød. I lavere fjellområder vil snøen være mer våt, og pakke seg lettere sammen.

- Det ser ut til at snøgrensa i de sørligste områdene ligger på over 1000 meter, mens den lenger nordover er lavere, og ligger på mellom 800 og 1200 meter. Snøgrensa er gjerne lavest om natta og høyest om dagen, sier Granerød.

NEDBØR: Nedbøren kommer som regn i lavlandet og som snø i fjellet. Foto: Windy.com
NEDBØR: Nedbøren kommer som regn i lavlandet og som snø i fjellet. Foto: Windy.com Vis mer

- I tillegg ventes det perioder med sterk vind, så det vil bli utfordrende kjøreforhold. Det blåser opp til liten kuling på fjellovergangene, og på høyfjellet vil det utsatte steder blåse sterk kuling, fortsetter han.

Ifølge Granerød ser det ut som at vinden vedvarer utover dagen torsdag, og han råder de som skal ut og kjøre i fjellet om å planlegge turen ut fra dette.

- Generelt dreier det seg om å vise hensyn, og være ekstra oppmerksom på at det er dårlig vær de nesten dagene, særlig i fjellet, sier han.

Skiprofilen Hedvig Wessel ble tatt av snøskred på en filminnspilling i Alaska. Video: Hedvig Wessel Vis mer

Flomvarsel

Onsdag gikk det ut flomvarsel for deler av Østlandet de neste dagene, hvor økt nedbør er hovedårsaken.

- Vi venter mye nedbør spesielt torsdag, men også fredag. Nedbøren vil i kombinasjon med moderat snøsmelting kunne gi flom, men det er ikke snakk om det vi mener når vi snakker om vårflom, sier vakthavende hydrolog Per Alve Glad ved varslingstjenesten hos NVE til NTB.

Varselet som er lagt ut, er på gult nivå og gjelder bare for deler av Østlandet, nord for Horten – Moss og opp til fjellstrøkene over 1000 meter i Innlandet.

Vannføringen vil øke i bekker og mindre elver, noe som igjen kan føre til lokale oversvømmelser, erosjonsskader og overvann i tettbygde områder.

- Kan bli intenst

Nedbøren kommer som regn i lavlandet på Sør- og Østlandet nå, og det kan komme kortvarige kraftige byger, sier meteorolog Granerød til Dagbladet.

- Det kan bli intenst når det står på som verst, sier han.

Han forteller at det er ventet mest nedbør i de østligste fjelltraktene i dagene som kommer.

- Det kan se ut som at Vestlandet ligger litt i le, slipper billigere unna, og kan få en nokså grei dag på fredag, sier han.

- Men skal du ha virkelig bra vær de neste dagene, må du til Nord-Norge, tilføyer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer