Advarer: - Ikke bad!

Kommuner fraråder kontakt med vannet.

PASS PÅ: Det kan være farlig å bade om det er alger i vannet. Foto: Sandefjord kommune
PASS PÅ: Det kan være farlig å bade om det er alger i vannet. Foto: Sandefjord kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har Sandefjord kommune og Indre Østfold kommune frarådet mot bading der det er observert oppblomstring av giftige alger.

- Dette er trolig blågrønnalger (cyanobakterier). Ved synlig oppblomstring av alger, fraråder kommuneoverlegen bading og andre aktiviteter som medfører eksponering for vannsprut eller kontakt med vannet. Hunder bør heller ikke bade eller drikke vannet, skriver Sandefjord kommune.

- Vi oppfordrer alle badende til å unngå kontakt med vannet der det er grønne flak og synlige ansamlinger i vannet, skrev Indre Østfold kommune ifølge Smaalenenes Avis.

Tirsdag melder Sandefjords Blad at det er lite tegn til forbedring en måned etter at kommunen delte informasjonen om algeoppblomstring.

Algenes inntog er ikke et nytt fenomen. I fjor kom Miljødirektoratet med en rapport, som viste at tilstanden i halvparten av 366 undersøkte innsjøer er for dårlig, og at 30 har potensielt giftig algeoppblomstring, som kan påvirke nervesystemet eller levra.

Se etter dette før bading

Kommunene oppfordrer alle til å være oppmerksomme på eventuell oppblomstring før bading i næringsrik innsjø.

- Oppblomstring kan ses ved at vannet er farget, eller som farget hinne, flak, klumper eller skum på vannet. Fargen kan være blågrønn, grønn, gulgrønn eller rødbrun. For trygt å kunne bade skal du kunne se bunnen på 1 meters dyp. Det er viktig å merke seg at slike oppblomstringer kan dukke opp og forsvinne igjen svært raskt, skriver Sandefjord kommune.

Kommunen forklarer videre at oppblomstring svanligvis vanligvis i næringsrike innsjøer i perioden juni til oktober.

- Noen cyanobakterier kan produsere giftstoffer som kan føre til forgiftninger ved svelging av vann, eller ved svelging og inhalering av vannsprut. Kontakt med giftstoffene kan også gi hudirritasjoner og blemmer. Det er tatt vannprøver i Goksjø for å undersøke om observert oppblomstring er cyanobakterier som potensielt kan produsere giftstoffer.

Tilbake i april kom Nordre Follo kommune med følgende oppfordring:

- Vi har i flere år observert giftproduserende cyanobakterier, ofte kalt blågrønnalger, i forbindelse med at isen smelter på vannet om våren. Vi ber alle om å unngå å ta på algene, pass spesielt på barn og hunder.

- Svært alvorlig

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med seniorrådgiver i vannseksjonen i Miljødirektoratet, Helga Gunnarsdottir, som forklarte at disse algene kan utvikle to typer gift.

- Den ene varianten kan være skadelig for nervesystemet og den andre for levra, fortalte hun.

I 2021 døde to hunder etter å ha svømt i Akersvannet i Vestfold, og man antok at de hadde fått i seg gift som påvirket levra, opplyste Gunarsdottir.

SKULLE BARE KJØLE SEG NED: Hundene Abby, Izzy og Harpo skulle bare kjøle seg ned i en dam torsdag kveld, men dette endte med tre dødsfall. Video: CNN Vis mer

Også husdyr på beite har dødd etter å ha drukket giftig vann, ifølge Miljødirektoratet.

- Det er svært alvorlig når utviklingen har kommet så langt at giftige cyanobakterier ødelegger økosystemet, og fører til at folk ikke kan bade og nyte sommeren i sitt nærmiljø, skrev direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro til Dagbladet da.

Hos både mennesker og dyr er det dokumentert at gift fra cyanobakterier kan være skadelig for nervesystemet og levra, og i verste fall føre til død, het det i samme melding.

Appen «Bloomin’ Algae» lar folk som tilbringer sommeren i eller rundt ferskvann rapportere om algeoppblomstringer.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer