Hund:

Advarer: Kan gjøre stor skade

Den populære leken kan by på problemer for din firbeinte venn.

KAN VÆRE FARLIG: Er du uforsiktig i valg av leker til hunden din kan det få store konsekvenser. Foto: alexei_tm / Shutterstock / NTB
KAN VÆRE FARLIG: Er du uforsiktig i valg av leker til hunden din kan det få store konsekvenser. Foto: alexei_tm / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

De fleste hunder synes det å leke med ball er gøy, og så lenge den er rund, myk og suser lynraskt gjennom lufta, bryr de seg katta om hva slags ball det er.

Men skal du verne om dyrets helse, og unngå en potensiell kjemperegning hos dyrlegen, kan det være lurt å tenke på hvilken type du kjøper.

Den amerikanske veterinæren Hunter Finn fra Texas har nylig lagt ut en advarsel om tennisballer på TikTok.

- Som sandpapir

Årsaken til advarselen kommer overraskende på mange - også hundeeiere.

- Når du kaster denne til hunden din, blir den dekket av spytt, skitt og sand, noe som rett og slett forvandler ballen til sandpapir, hevder Finn videre.

- Over tid vil den skitne filten slipe ned tennene til hunden din, hevder han, og viser samtidig et bilde av ei hundehjørnetann som har fått en hul bue på baksida.

Det Australske nettstedet News trekker også fram et blogginnlegg fra den amerikanske veterinærklinikken Sierra Veterinary, hvor de tidligere har advart mot tennisball som hundeleke.

- Etter flere år med slitasje kan man noen ganger se dype groper på tennenes bakside. Dette kan være svært smertefullt og gjøre det vanskelig for hunden å spise, og det kan øke faren for at hundens tenner brekker.

Fraråder lek uten tilsyn

Trude Mostue, veterinær og daglig leder for den digitale dyrlegetjenesten FirstVet i Norge, sier seg delvis enig.

- Det skal mye til før det oppstår omfattende slitasje av tenner med en tennisball. Slike skader ser man faktisk oftere fordi mange hunder liker å tygge på stein og grus, sier Mostue.

TANNSKADE: Veterinær Finn viser et bilde tenner som har blitt slipt på baksida. Foto: @dr.hunderfinn / TikTok
TANNSKADE: Veterinær Finn viser et bilde tenner som har blitt slipt på baksida. Foto: @dr.hunderfinn / TikTok Vis mer

Hennes erfaring tilsier at tennisballer oftest skaper helt andre problemer hos hund.

- Den største faren er at hunden tygger den i stykker og setter fast biter av den i fordøyelsessystemet. Det er det vi ser mest av, sier hun.

I forlengelse av dette understreker hun at hunder aldri bør ha leker tilgjengelig uten tilsyn.

- Dette gjelder uansett hvilken leke det er snakk om, sier hun.

Bruk riktig størrelse

Dersom ball-lek er favoritten over alle favoritter, oppfordrer hun til å ta visse forholdsregler.

NON STOP: En hund ble litt for hissig på en bikinistropp. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

- Dersom hunden din er besatt av ball - det jeg kaller en «ekstrem ballhund» - er det generelt viktig å tenke på at ballen som brukes ikke utgjør en fare for hunden, legger hun til.

Mostue er mer bekymret for størrelsen på ballen som brukes enn å advare mot tennisballen i seg selv.

- Sprettballer og andre mindre baller har lett for å sette seg fast i hundens svelg, forklarer hun.

Har du en valp eller unghund som har stort tyggebehov er det også viktig å velge riktig leke, ifølge Mostue.

- Unghunder som er i ferd med å felle tenner bør ikke ha tauleker eller harde kasteballer. Da kan melketennene brekke og potensielt også skade tennene som skal erstatte disse, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer