Grønn te:

Advarer: - Kan være farlig

Stort inntak av grønn te kan føre til alvorlige helseproblemer, ifølge ny studie. - Svært sjeldent, sier Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

VÆR FORSIKTIG: Dersom du drikker mye grønn te kan det være lurt å begrense inntaket. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

VÆR FORSIKTIG: Dersom du drikker mye grønn te kan det være lurt å begrense inntaket. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grønn te er kjent for å ha en rekke helsebringende effekter. Men å drikke for mye kan gi betydelige skader på levra.

Det kommer fram i en samlestudie fra Clalit Health Service og Kaplan Medical Center i Israel. Studien er publisert i det internasjonale, fagfellevurderte tidsskriftet GastroHep.

Forskerne undersøkte potensielle skadevirkninger av grønn te ved å gå gjennom 60 tidligere fagfellevurderte studier om grønn te og leverskader. De har også analysert resultatene fra forsøk på celler og dyr.

DØDE: En 54 år gammel mann fra Massachusetts i USA døde etter å ha spist halvannen pose med lakris hver dag i noen uker. Vis mer

Dette er årsaken

Grunnen til at grønn te kan gi leverskader er at teplanten inneholder plantetoksiner, som er en naturlig plantegift. Disse kan være skadelige for levra.

Ifølge studien finnes det på verdensbasis rundt 100 dokumenterte tilfeller av leverskader som følge av grønn te. Selv om tilstanden er svært sjelden, kan den være svært alvorlig når den først inntreffer.

Stort inntak over lengre tid kan også føre til leversvikt, særlig hos kvinner, slår studien fast.

I studien blir det påpekt at det ikke er klart nøyaktige hvilke faktorer som fører til leverskader. I noen tilfeller kan en kombinasjon av grønn te og bruk av medisiner føre til sykdom.

Det er spesialist i gastroenterologi og indremedisin, Steven Melnick, som er hovedforfatter av studien.

SLÅR ALARM: En rapport fra USA slår fast at tørrsjampo inneholder et stoff som kan føre til blodkreft. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

- Det er viktig å merke seg at leversvikt og leverbetennelse som følge av å drikke grønn te forekommer sjelden, sier han til The Jerusalem Post.

Tilstanden er dessuten vanskelig å diagnostisere, forklarer han:

- Det er fordi det er vanskelig å påvise en direkte sammenheng mellom grønn te og leversvikt. På den annen side har vi dokumentasjon fra hele verden på at mennesker har fått hepatitt etter å ha drukket mye grønn te.

23-åring levertransplantert

I studien nevnes en 23 år gammel pasient som drakk 2-3 kopper grønn te om dagen. Etter en måneds tid ble han så syk at det var nødvendig med levertransplantasjon.

- Dette er bare nok et eksempel på at mennesker som bruker disse produktene bør være klar over komplikasjonene som kan oppstå. Hvis det oppstår mistenkelige symptomer, bør man oppsøke fastlege, sier Melnick.

SNUS-FORBUD: I Nederland har politiet gått hardt til verks for å advare barn og unge mot å ta i mot snus fra det som regnes å være kriminelle gjenger. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Veldig sjeldne tilfeller

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier at grønn te kan være farlig, men at det er svært sjelden.

- I denne studien har de gått gjennom tidsskrifter og funnet hundre tilfeller i verden. Det er et lite antall sammenliknet med hvor mange som drikker grønn te, påpeker han.

Men allerede i 2010 sa han i et intervju med VG at de var bekymret, hovedsakelig for grønn te-ekstrakt, etter flere meldinger om leverskader.

- KAN VÆRE FARLIG: Selv om leverskader som følge av grønn te er uvanlig, anbefaler Madsen maks 2-3 kopper om dagen. Foto: Statens legemiddelverk
- KAN VÆRE FARLIG: Selv om leverskader som følge av grønn te er uvanlig, anbefaler Madsen maks 2-3 kopper om dagen. Foto: Statens legemiddelverk Vis mer

- Resultatene av denne studien er nokså identisk med det jeg sa i 2010, at det forekommer sjeldne tilfeller av leverpåvirkning og leverskade som følge av grønn te. Og det er i veldig sjeldne tilfeller skadene på levra er så alvorlige at man trenger levertransplantasjon, sier Madsen.

Han fortsetter:

- Det er rapportert noen få tilfeller av leverskader i Norge også, men det er et lite antall. Vi er mer betenkt når det gjelder grønn te-ekstrakter, som er mer konsentrerte produkter, noe som gjør risikoen for leverpåvirkning noe større. Men også her er risikoen lav.

- Hvor mye kan man drikke?

- I de internasjonale forskningsmiljøene som har jobbet med denne problemstillingen, er det bred enighet om at man kan drikke 2-3 kopper grønn te uten at det er farlig.

For mange er det naturlig å lade mobilen én gang om dagen. Men det er en del ladetabber du bør unngå. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Anbefaler begrenset inntak

I september i fjor gikk også Mattilsynet ut og advarte mot plantegifter i varer som kamillete, peppermyntete og nettopp grønn te.

Etter en gjennomgang ble det funnet plantegift i 13 ulike urtete-produkter, og derfor anbefalte Mattilsynet å begrense inntaket.

20 ulike typer urtete ble analysert for en gruppe plantetoksiner kalt pyrrolizidinalkaloider. Disse kan være skadelig for levra og kreftframkallende ved inntak over tid. Det kan antakelig også være skadelig for fostre.

Mattilsynet fant varierende nivåer av pyrrolizidinalkaloider i produktene.

Toksinene kan utgjøre en helsefare for voksne og barn, særlig hvis det inntas over lengre tid, advarte Mattilsynet.

- For å redusere mulig helserisiko, anbefaler vi å begrense inntaket av denne type teer og variere mellom ulike produkter. Dette gjelder spesielt for gravide og ammende, sa Hanne Marit Gran, seniorrådgiver i seksjon for kjemisk mattrygghet i Mattilsynet, i pressemeldingen.

Hun sa også at det ikke finnes en nedre grense for når mulig helserisiko oppstår:

- I likhet med flere andre land gir vi derfor et generelt råd om å begrense og variere inntaket av urteteer.