Sulfitt i mat og vin

Advarer: Kan være skadelig

Mattilsynet og EFSA advarer mot for høyt inntak av tilsetningsstoffet sulfitt da det kan være skadelig.

SULFITT: For høyt inntak av tilsetningsstoffet sulfitt kan være helseskadelig. Foto: Shutterstock / NTB
SULFITT: For høyt inntak av tilsetningsstoffet sulfitt kan være helseskadelig. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sulfitt er et tilsetningsstoff som ofte brukes i tørket frukt, vin, øl, brus og fruktjuice. Nå advarer Mattilsynet sammen med den Europeiske Myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) mot for høyt inntak av sulfitt.

- For mye sulfitt kan være skadelig, sier seniorrådgiver Cecilie Svenning fra seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

Sulfitter og andre tilsetningsstoffer blir risikovurdert av EFSA med hensyn til helsemessige risikoer. De godkjente tilsetningsstoffene blir også reevaluert med jevne mellomrom.

- En ny evaluering av en gruppe tilsetningsstoffer som kalles sulfitter, viser at høyt inntak gjennom mat og drikke kan være et problem for enkelte forbrukere, legger hun til.

Kan være helseskadelig

Grunnen bak advarselen skal være at et for høyt inntak av sulfitter kan helseskadelig. EFSA legger til at det trengs mer forskning og data på effekten, men det ser tilsynelatende ut som det kan skade nervesystemet.

Forrige gang sulfitter ble evaluert ble 0,7 mg per kroppsvekt per dag satt som en akseptabelt daglig inntak (ADI). Siden EFSA mangler nok data vet man ikke hva som vil skje med grensa, men de antyder at ADI vil halveres.

- Det innebærer at regelverket må endres og brukermengdene må reduseres betraktelig. Hvor mye det må reduseres, vet vi foreløpig ikke, forklarer Svenning.

GIFTIG: Blander du noen av disse rengjøringsmidlene kan det få uheldige konsekvenser. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Skal forhindre sopp

Sulfitter forekommer naturlig i kroppen, men blir også tilsatt i en rekke matvarer.

- Det kan være lurt å begrense inntaket av matvarer og drikkevarer som inneholder sulfitt, råder Svenning og fortsetter:

- Det er ganske lett å se på ingredienslisten om sulfitt er til stede fordi det skal allergimerkes med uthevet skrift.

Sulfitter blir ofte brukt for å hindre dannelse og spredning av mugg, sopp og bakterier. Det blir også ofte brukt for å hindre matvarer eller drikkevarer fra å mørkne og øke matens holdbarhet.

I vin brukes det for å bevare farge og smak på vinen.

Ikke gi til små barn

Generelt råder Mattilsynet om at barn under tre år bør ha et begrenset inntak av rosiner da det kan ha et høyt innhold av muggsoppgift.

Mattilsynet anbefaler at tørket frukt, som rosiner og aprikoser som inneholder sulfitt ikke blir gitt til små barn.

Dette er fordi det er tillatt med mye mer sulfitt i rosiner og aprikoser enn i annet tørket frukt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer