Sulfitt i mat og vin

Advarer: Kan være skadelig

Mattilsynet og EFSA advarer mot for høyt inntak av tilsetningsstoffet sulfitt da det kan være skadelig.

SULFITT: For høyt inntak av tilsetningsstoffet sulfitt kan være helseskadelig. Foto: Shutterstock / NTB
SULFITT: For høyt inntak av tilsetningsstoffet sulfitt kan være helseskadelig. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sulfitt er et tilsetningsstoff som ofte brukes i tørket frukt, vin, øl, brus og fruktjuice. Nå advarer Mattilsynet sammen med den Europeiske Myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) mot for høyt inntak av sulfitt.

- For mye sulfitt kan være skadelig, sier seniorrådgiver Cecilie Svenning fra seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

Sulfitter og andre tilsetningsstoffer blir risikovurdert av EFSA med hensyn til helsemessige risikoer. De godkjente tilsetningsstoffene blir også reevaluert med jevne mellomrom.

- En ny evaluering av en gruppe tilsetningsstoffer som kalles sulfitter, viser at høyt inntak gjennom mat og drikke kan være et problem for enkelte forbrukere, legger hun til.

Kan være helseskadelig

Grunnen bak advarselen skal være at et for høyt inntak av sulfitter kan helseskadelig. EFSA legger til at det trengs mer forskning og data på effekten, men det ser tilsynelatende ut som det kan skade nervesystemet.

Forrige gang sulfitter ble evaluert ble 0,7 mg per kroppsvekt per dag satt som en akseptabelt daglig inntak (ADI). Siden EFSA mangler nok data vet man ikke hva som vil skje med grensa, men de antyder at ADI vil halveres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.