Sulfitt er et tilsetningsstoff som ofte brukes i tørket frukt, vin, øl, brus og fruktjuice. Nå advarer Mattilsynet sammen med den Europeiske Myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) mot for høyt inntak av sulfitt.
- For mye sulfitt kan være skadelig, sier seniorrådgiver Cecilie Svenning fra seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.
Sulfitter og andre tilsetningsstoffer blir risikovurdert av EFSA med hensyn til helsemessige risikoer. De godkjente tilsetningsstoffene blir også reevaluert med jevne mellomrom.
- En ny evaluering av en gruppe tilsetningsstoffer som kalles sulfitter, viser at høyt inntak gjennom mat og drikke kan være et problem for enkelte forbrukere, legger hun til.

Slår alarm om skjult bakteriebombe
Kan være helseskadelig
Grunnen bak advarselen skal være at et for høyt inntak av sulfitter kan helseskadelig. EFSA legger til at det trengs mer forskning og data på effekten, men det ser tilsynelatende ut som det kan skade nervesystemet.
Forrige gang sulfitter ble evaluert ble 0,7 mg per kroppsvekt per dag satt som en akseptabelt daglig inntak (ADI). Siden EFSA mangler nok data vet man ikke hva som vil skje med grensa, men de antyder at ADI vil halveres.
- Det innebærer at regelverket må endres og brukermengdene må reduseres betraktelig. Hvor mye det må reduseres, vet vi foreløpig ikke, forklarer Svenning.
Skal forhindre sopp
Sulfitter forekommer naturlig i kroppen, men blir også tilsatt i en rekke matvarer.
- Det kan være lurt å begrense inntaket av matvarer og drikkevarer som inneholder sulfitt, råder Svenning og fortsetter:
- Det er ganske lett å se på ingredienslisten om sulfitt er til stede fordi det skal allergimerkes med uthevet skrift.
Sulfitter blir ofte brukt for å hindre dannelse og spredning av mugg, sopp og bakterier. Det blir også ofte brukt for å hindre matvarer eller drikkevarer fra å mørkne og øke matens holdbarhet.
I vin brukes det for å bevare farge og smak på vinen.

Mistenker agurk etter salmonellautbrudd
Ikke gi til små barn
Generelt råder Mattilsynet om at barn under tre år bør ha et begrenset inntak av rosiner da det kan ha et høyt innhold av muggsoppgift.
Mattilsynet anbefaler at tørket frukt, som rosiner og aprikoser som inneholder sulfitt ikke blir gitt til små barn.
Dette er fordi det er tillatt med mye mer sulfitt i rosiner og aprikoser enn i annet tørket frukt.