Advarer: - Kan være svært alvorlig

- Vi har sett dødsfall, sier Mattilsynet. Nå går de aktivt ut med råd om flere juledelikatesser.

FLERE UTBRUDD: Mattilsynet advarer om flere matvarer vi pleier å kose oss med i jula. Video: Embla Hjort-Larsen / NTB / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet har nylig gått ut med en advarsel om at røkt og gravet laks og ørret kan inneholde mengder av bakterien Listeria.

Denne bakterien overlever røyking, frysing, salting og graving, og den trives ved kjøleskapstemperatur.

- Det siste året har det vært flere utbrudd av listeriose i Norge, Sverige og flere land i Europa, som har vært knyttet til røkt laks og ørret, opplyser Åsne Sangolt, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet til DinSide.

I tillegg til røkt og gravet laks og ørret, er det andre risikoprodukter som kan inneholde Listeria.

Rakfisk, myke modningsoster, upasteuriserte halvfaste oster, upasteurisert melk, noen typer oppskåret kokt kjøttpålegg og rått kjøtt er blant disse.

- Har sett dødsfall

Listeria monocytogenes, bakterien som forårsaker sykdommen listeriose, finnes naturlig i naturen. Sykdommen er sjelden, men alvorlig.

Den kan gi ulike symptomer som diaré, influensaliknende plager, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse.

De fleste av oss tåler å spise matvarer med listeriabakterier uten å bli syke.

Infeksjonen kan imidlertid bli alvorlig for risikogrupper som gravide, personer med svekket immunforsvar og eldre med redusert allmenntilstand.

- Vi tror ikke at alle i risikogruppene kjenner til rådene våre, og særlig for disse kan det være svært alvorlig å få en listerioseinfeksjon. Ofte medfører det innleggelse på sykehus, og vi har også sett dødsfall, forteller Sangolt i Mattilsynet.

GODIS: Danske forskere sier de er overrasket over hvor lite lakris man kan spise før det er helsefarlig. Vis mer

Slik skal det oppbevares

Bakterien Listeria vokser ved kjøleskapstemperatur. Sjansen for sykdom øker derfor mer jo lengre tid det har gått siden produktet ble produsert.

- Røkt laks og ørret er produkter med lang holdbarhetstid. Dersom du er i risikogruppen bør du bare spise røkt laks og ørret som er ferskest mulig. Dette fordi det kan være Listeria i produktene, og denne bakterien formerer seg over tid i produkter som ikke blir varmebehandlet, forklarer seniorrådgiveren i Mattilsynet.

Det er derfor viktig å oppbevare slike produkter ved fire grader eller kaldere.

- Du kan for eksempel se på produksjonsdatoen på produktet for å få en indikasjon på hvor ferskt det er, råder Sangolt.

Mattilsynet anbefaler grundig håndtering av røkt og gravet fisk, inkludert vasking av utstyr og hender etter berøring. Dette også for å redusere risikoen for overføring av listeriabakterier til andre matvarer.

- Siden bakterien kan komme inn i produksjonsmiljø i næringsmiddelvirksomheter via personell, råvarer og utstyr, er det viktig at produsenter av slike produkter har god overvåking og gjennomfører tester for å sikre at produktene deres er trygge å spise, understreker Sangolt.

Klart råd

Mattilsynet har et klart råd for å redusere risikoen for infeksjon av Listeria:

Velg ferskest mulig røkt og gravet fisk og sørg for at produktene er innenfor holdbarhetsdatoen.

- Som alltid er det viktig med god kjøkkenhygiene, og oppbevar matvaren mest mulig i kjøleskap. Ikke ha fisken liggende i romtemperatur mer enn nødvendig, og husk at vakuumpakket mat har kortere holdbarhet etter åpning. Følg anvisningene på pakken, råder Sangolt i Mattilsynet.

Gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre er spesielt utsatt, og infeksjonen kan i verste fall føre til spontanabort eller medfødte skader hos foster - uten at mor får annet enn influensaliknende symptomer.

Tida fra smitte til sykdom varierer - det kan ta alt fra noen dager til tre uker. I sjeldne tilfeller kan det også ta opptil tre måneder. Infeksjonen kan behandles med antibiotika.

- Du bør oppsøke lege dersom du mistenker at du har fått Listeria, oppfordrer Sangolt.