Kan jeg brenne juletreet mitt?

Advarer mot dette: - Brannbombe

- Tenk om dette hadde skjedd inne. Én gnist kan skape en stor brann.

I FULL FYR: Øivind Robbestad ble overrasket over hvor fort det gamle, tørre juletreet ble overtent. Nå vil han advare andre. Foto: Privat
I FULL FYR: Øivind Robbestad ble overrasket over hvor fort det gamle, tørre juletreet ble overtent. Nå vil han advare andre. Foto: Privat Vis mer
Publisert

At juletreet ditt kan være en potensiell brannbombe, hadde du kanskje ikke sett for deg?

«Potensiell brannbombe»

DinSide har fått tilsendt dette bildet av en leser. Øivind Robbestad forteller at han tok med seg det gamle juletreet sitt ut, og satte fyr på det.

- Jeg brukte ikke noen opptenningsmidler, skriver Robbestad til DinSide.

Han forteller at treet hadde stått med vann på foten helt til han tok det ut, omtrent en time før han satte fyr på det - langt unna huset.

TØRT: Det gamle juletreet var tørt, og tok fyr helt uten opptenningsmidler. Foto: Privat
TØRT: Det gamle juletreet var tørt, og tok fyr helt uten opptenningsmidler. Foto: Privat Vis mer

Nå vil han advare andre mot det han mener er en «potensiell brannbombe».

- Tenk om dette hadde skjedd inne. Én gnist kan skape en stor brann.

- Katastrofalt

Robbestad forteller at han ble veldig overrasket over hvor fort det gikk før juletreet var overtent.

- Det er nok med at man kommer borti med et stearinlys eller liknende. Se størrelsen på flammen. Hadde dette vært innendørs, hadde det vært katastrofalt, påpeker han.

BRANN: Det kan være lurt å ta en ekstra sjekk etter brannfeller hjemme. Video: Pål Joakim Pollen, NTB, Elsikkerhetsportalen, Martin K. Størbu. Vis mer

Ifølge Sigurd Folgerø Dalen, som er kommunikasjonssjef hos Brann- og redningsetaten i Oslo, fraråder brannvesenet folk fra å kappe opp juletrær for å bruke det som brensel i peis eller vedovn.

- Når det først har blitt så tørt, så brenner det jo veldig. Det fikk vedkommende erfare, sier han til DinSide og sikter til Robbestads bilder.

Innsamling av juletrær

Brannvesenets klare råd er at man kvitter seg med treet på en forsvarlig måte. Dalen viser til at det er flere steder i Norge som har en form for innsamling av juletrær.

- Jeg vet at det finnes i Oslo kommune. Å brenne slike trær utendørs er ikke noe vi anbefaler. Kast det på en forsvarlig måte, ikke gå for den enkle, kjappe løsningen!

Når det kommer til Robbestads advarsel om at juletreet kan bli en innendørs brannbombe, har Dalen et godt som kan hjelpe deg med å identifisere et juletre som er blitt litt for brennbart:

- Saken er at det er en vesensforskjell mellom trær som står i vann, og trær som er grønne. Trær som har stått inne gjennom jula står gjerne i vann, og da blir de ikke knusktørre, sier han og utdyper:

- Å tenne på et juletre med grønne barnåler er nesten klink umulig. Men når det får tørke ut, så vil det være en helt annen sak. Da har du det brennbare, tørre materialet som du trenger. Det vil dessuten fortsatt ha mye sevje og annet «snadder» som brenner godt igjen i barnålene.

Du kan selv se når treet har begynt å tørke ut, for da vil fargen endre seg - akkurat som med andre planter som visner.

GIR KRAFTIG BRANNUTVIKLING: Denne videoen viser brannutvikling i et elsparkesykkelbatteri som inneholder litium-ionbatterier. Mobiltelefoner, Airpods og smartklokker inneholder også dette, og et brannslukningsapparat er sjanseløst mot slike branner. Video: If, NTB Vis mer

- Jo mindre grønt det er, og jo mer gustent er, jo lettere tar det fyr. Akkurat som med alt annet fra naturen, egentlig, sier han.

Husk å vanne treet

Skal du unngå at juletreet ditt blir ei knusktørr brannbombe, må du dermed fortsette med å vanne det, slik at det ikke tørker ut innendørs.

Når du skal kvitte deg med det, bør du heller ikke prøve å brenne det opp - verken innendørs i et ildsted, eller utendørs.

For selv om du kanskje tenker at det er trygt å fyre opp utendørs så lenge det er snø rundt, så kan flammene finne en måte å spre seg på:

- Om vinteren er det mye tørr vegetasjon. Det er jo et potensial det også, selv om det er hvitt på bakken. Trær og busker er knusktørre, fordi de ikke har slått knopper eller fått ferske blader. Så det at det er snø på bakken betyr ikke at ikke ting kan brenne, sier Dalen.

Neste år går treet i hvert fall en annen vei for Øivind Reppestad.

- Men neste år så går det en annen vei. Uansett så er det på høy tid å advare, da det er nå juletreet skal ut. Det er bare å sette det langs husveggen i påvente på at noen henter dem, skriver han til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer