Advarer mot dette i jula

Desember er høytid for å tenne lys på grava. Dette bør du imidlertid være obs på.

KIRKEGÅRD: John Harald Sand ved Hold Norge Rent anbefaler tyngre lykter og lysholdrere. Foto: Mike Laptev/Shutterstock/NTB
KIRKEGÅRD: John Harald Sand ved Hold Norge Rent anbefaler tyngre lykter og lysholdrere. Foto: Mike Laptev/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Desember er høytid for å tenne lys på gravplassen, og med over 2000 gravlunder i Norge kan dette være en stor kilde til forsøpling – godt hjulpet av fugler som er glade i stearinrester.

Det skriver Hold Norge Rent i en pressemelding.

Mange av gravlyktene som benyttes i dag er lette og laget av plast. I tillegg inneholder stearinen animalsk fett, noe som er svært fristende for sultne fugler.

- Kan ikke skylde på fuglene

Ifølge pressemeldingen finner man stadig plast fra gravlykter på helt andre steder enn der de hører hjemme.

Beate Kjerstad, leder i Plastpiratene, sier at det har blitt funnet gravlykter i både fuglereservat og i vannkanten.

- Plast og mikroplast er en av de største utfordringene i naturkrisen. Hadde de som setter ut gravlys visst at det vil ende opp som mikroplast på en holme i et fuglereservat, tror jeg de hadde tenkt seg mer om. Vi kan ikke skylde på fuglene, men må ordne opp selv ved å endre våre egne handlinger, sier hun i pressemeldingen.

- Bruk lykter

John Harald Sand, prosjektleder for landsforsøpling og kartlegging i Hold Norge Rent, forteller til DinSide at det finnes flere løsninger på problemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer