Advarer mot dette i jula

Desember er høytid for å tenne lys på grava. Dette bør du imidlertid være obs på.

KIRKEGÅRD: John Harald Sand ved Hold Norge Rent anbefaler tyngre lykter og lysholdrere. Foto: Mike Laptev/Shutterstock/NTB
KIRKEGÅRD: John Harald Sand ved Hold Norge Rent anbefaler tyngre lykter og lysholdrere. Foto: Mike Laptev/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desember er høytid for å tenne lys på gravplassen, og med over 2000 gravlunder i Norge kan dette være en stor kilde til forsøpling – godt hjulpet av fugler som er glade i stearinrester.

PLAST: Gravlykter funnet på et fuglevernområde på Lepsøya utenfor Ålesund. Foto: Beate Kjerstad
PLAST: Gravlykter funnet på et fuglevernområde på Lepsøya utenfor Ålesund. Foto: Beate Kjerstad Vis mer

Fortsatt er mange av gravlyktene som benyttes for lette og laget av plast. I tillegg inneholder stearinen animalsk fett, noe som er svært fristende for sultne fugler.

Ifølge Beate Kjerstad, leder i Plastpiratene, finner man stadig plast fra gravlykter på helt andre steder enn der de hører hjemme. Det er blitt funnet gravlykter i blant annet fuglereservat og i vannkanten.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Plast og mikroplast er en av de største utfordringene i naturkrisen. Hadde de som setter ut gravlys visst at det vil ende opp som mikroplast på en holme i et fuglereservat, tror jeg de hadde tenkt seg mer om. Vi kan ikke skylde på fuglene, men må ordne opp selv ved å endre våre egne handlinger, forteller hun.

John Harald Sand, prosjektleder for landsforsøpling og kartlegging i Hold Norge Rent, forteller til DinSide at det finnes flere løsninger på problemet.

- Vi anbefaler at man bruker tyngre lykter eller lysbeholdere som ikke havner like lett på avveie.

Sand håper at folk kan være mer bevisste på forsøplingsrisikoen til lette plastlykter:

- Man finne andre måter å minnes sine kjære uten at det skaper konsekvenser for naturen.