Småbarnsforeldre:

Advarer mot dette: - Livsfarlig

- Jeg ser at det fortsatt er foreldre som gjør dette, forteller barnepleier Christine Lystad Rundbråten (28).

VARMT: Christine Lystad Rundbråten (28) fra Lillestrøm er utdannet barnepleier og bruker Instagram-kontoen "Barselhjelpen" til å dele nyttig informasjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Christine Lystad Rundbråten (28) fra Lillestrøm er utdannet barnepleier og jobber på føde- og barselavdeling. I tillegg er hun ammeveileder.

Hun advarer alle småbarnsforeldre mot å legge et teppe over åpningen på barnevogna.

- Det kan få fatale konsekvenser. Det kan i verste fall være livsfarlig for barnet når det blir veldig varmt, og lufta inni barnevogna blir tett, forteller Rundbråten til Dagbladet.

VET IKKE BEDRE: Christine Lystad Rundbråten hevder at de foreldrene som fortsatt dekker til åpningen på barnevogna ikke vet bedre. Foto: Privat
VET IKKE BEDRE: Christine Lystad Rundbråten hevder at de foreldrene som fortsatt dekker til åpningen på barnevogna ikke vet bedre. Foto: Privat Vis mer

- Ble overrasket

Rundbråten bruker Instagram-kontoen Barselhjelpen til å dele nyttig informasjon om ammehjelp, men enkelte ganger tar hun opp andre temaer.

I starten av juli delte hun en video der hun illustrerte hvor kjapt temperaturen kan stige inni ei barnevogn dersom man legger et teppe over.

Det var 21 grader i lufta da hun startet eksperimentet. Etter 30 minutter var temperaturen oppe i 27 grader.

- Jeg regnet med at temperaturen ville stige litt, men ikke så mye på en halvtime. Jeg ble litt overrasket, sier hun.

Vil advare småbarnsforeldre

Rundbråten har selv to jenter. Hun lagde videoen fordi hun ønsker å advare andre foreldre.

- Jeg ser at det fortsatt er foreldre som gjør dette. Jeg velger å tro at det er fordi man er uvitende og ikke vet bedre, sier barnepleieren.

I innlegget har hun også delt tips til hva man kan gjøre for å skjerme barn som ligger i vogn fra den varme sola.

«Det finnes gode løsninger for dette der ute, blant annet får man kjøpt fine solskjermer og parasoller som passer til de fleste vogner».

- Hvis man ikke har noen andre alternativer, er det rett og slett bare å gå i skyggen med vogna, sier Rundbråten.

- Slutter å puste og dør

Hanne Charlotte Schjelderup, som er leder for Jordmorforbundet (NSF), forteller at et teppe foran vognåpningen gjør at det raskt blir tett og for varmt for barnet.

- Overoppheting er en av de største risikofaktorene for krybbedød, sier Schjelderup til Dagbladet.

Ifølge Schjelderup er små barn mer sårbare overfor varme enn voksne. Det er derfor vanskeligere for et barn å kvitte seg med varmen som oppstår i vogna.

- De klarer heller ikke alltid å si ifra gjennom gråt, men sovner. I verste fall kan de havne i koma, som kan føre til død. Barnet kan bli så overopphetet at den indre termostaten slutter å virke og barnet slutter å puste og dør.

VÆR VARSOM: Hanne Charlotte Schjelderup forteller at foreldre kan la barna sine ligge ute i barnevogn, men at man bør følge med på temperaturen. Foto: Norsk Sykepleierforbund
VÆR VARSOM: Hanne Charlotte Schjelderup forteller at foreldre kan la barna sine ligge ute i barnevogn, men at man bør følge med på temperaturen. Foto: Norsk Sykepleierforbund Vis mer

- Si ifra!

Rundbråten oppfordrer andre til å si ifra hvis de ser at noen har lagt et teppe over åpningen på barnevogna si.

- Jeg har fått tilbakemeldinger på at folk synes det kan være ubehagelig, noe jeg skjønner veldig godt. Likevel er det viktig å dele mulig livreddende informasjon.

Dersom Rundbråten selv ser foreldre som er ute på tur med ei barnevogn, og de har lagt et teppe over den, passer hun på å si ifra.

- Responsen har vært litt ulik når jeg har sagt ifra. Noen bare overser det jeg sier, mens andre er takknemlig for det, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer